Artur Mas invoca la pau i treva d'Oliba per donar el millor de Catalunya

El president ha inaugurat avui l'espai dedicat al bisbe al MEV i les obres de restauració del campanar de la Catedral de Vic.

Redacció
31 de març del 2012
Artur Mas ha presidit la inauguració de l'Espai d’interpretació de l'abat i bisbe Oliba.
Artur Mas ha presidit la inauguració de l'Espai d’interpretació de l'abat i bisbe Oliba. | Adrià Costa
El vestíbul del MEV, ple de gom a gom amb motiu de la inauguració de l'Espai d’interpretació de l'abat i bisbe Oliba. Foto: Adrià Costa

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí que és important que en els moments actuals “Catalunya recuperi l’esperit d’unitat, treva, pau, refugi i de cessament d‘hostilitats” i que “siguem capaços de projectar el bo i millor de nosaltres mateixos”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat aquesta idea “perquè estem en un moment de grans tensions i dificultats” i ha insistit que, davant de “situacions excepcionals, hi ha d’haver mesures excepcionals”. “No es pot fer front a les dificultats d’avui amb les fórmules del que fèiem fa uns anys enrere”, ha subratllat el president, que ha apuntat que el que ara cal és fer les coses des d’un punt de vista nou, cosa que “requereix un cert canvi cultural”.
 
El president ha fet aquestes declaracions en el marc de la visita institucional que avui ha fet a lVic. El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; del bisbe de Vic, Romà Casanova, i de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha inaugurat el nou espai d’interpretació d’Oliba del Museu Episcopal, dedicat al que va ser abat de Ripoll i Cuixà i bisbe de Vic.
 
L’espai forma part d’una ruta transfronterera que va de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà passant per Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que ha impulsat la Direcció General de Turisme dins un programa de cooperació europeu per posar en valor turístic el patrimoni cultural.
 
Davant dels últims episodis que s’han viscut, el president ha assegurat que “Catalunya és un país de contrastos” i que, tot i que a vegades ensenyem cares que no ens convenen, també som capaços de “ser precursors a nivell europeu, o fins i tot a nivell de la humanitat, de les coses millors”.
 
“Catalunya és una nació que és capaç d’ensenyar molt sovint les millors cares que té al conjunt de la humanitat”, ha subratllat el president, posant com a exemple d’aquesta riquesa el nou espai d’interpretació Oliba i el campanar romànic de la Catedral de Sant Pere.
 
En aquest sentit, ha destacat que “el nostre cordó umbilical ens uneix amb Europa” i que no podem oblidar que, quan es parla de les identitats, “Catalunya té una història mil·lenària i va ser un dels grans promotors i contribuïdors al conjunt d’Europa”.
 
Les autoritats també han visitat el campanar romànic de la Catedral, per a  inaugurar oficialment les obres de restauració que s’hi han fet durant nou mesos, dins el programa Romànic Obert impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “La Caixa”.
 
Al migdia, el president s’ha desplaçat al recinte firal el Sucre per fer una visita institucional al Mercat del Ram, on a més de saludar els expositors, ha presidit el lliurament de premis del 30è concurs de les Canals Porcines.
 
Davant del sector de la ramaderia, el president ha demanat que “ningú defalleixi” perquè, malgrat les dificultats, “aquest és un país que, al llarg de la història, ha sobresortit de dificultats més grans que les actuals”. En aquesta línia, ha assegurat que cal tenir “confiança en una Catalunya millor” perquè al país “hi ha moltes energies i molts actius mig amagats que no es veuen, però que hi són”.
 
Nota: Us adjuntem una nota de premsa amb més informació sobre les obres de restauració del campanar de la catedral de Vic.

.............................

Informació prèvia

El proper dissabte, dia 31 de març, a les 10:30 h s’inaugurarà el nou Espai d’interpretació d’Oliba al Museu Episcopal de Vic (MEV) . L’acte serà presidit pel president Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que també inaugurarà la restauració del campanar romànic de la catedral de Vic, construïda pel bisbe Oliba.

Un audiovisual explica en uns cinc minuts el context històric en què va viure Oliba –nascut a Besalú l’any 971 i mort a Sant Miquel de Cuixà el 1046– fill i germà de nobles de la més alta nissaga catalana. Els visitants coneixeran l’Oliba pacificador i impulsor de les assemblees de Pau i Treva, la primera gran resposta a la violència que els senyors feudals exercien contra el poble. Finalment, seguiran l’Oliba infatigable viatger i constructor i renovador de monestirs, esglésies i catedrals; un dels grans impulsors de l’art romànic català.

Amb la taula interactiva, els visitants es podran endinsar en el territori vinculat a Oliba que permet fer un recorregut virtual pels comtats catalans de l’any 1000. Seguint els seus passos que van recórrer incomptables vegades la geografia d’aquella Catalunya incipient, trobaran informació i imatges de Ripoll i Cuixà d’on va ser nomenat abat l’any 1008.

A partir d’aquell moment l’activitat d’Oliba serà incessant: va ser bisbe de Vic el 1017, funda el monestir de Montserrat i el de Sant Miquel de Fluvià, organitza o reforma els monestirs de Sant Martí del Canigó i Sant Feliu de Guíxols. Constructor de temples, impulsa les obres de les basíliques de Ripoll i Vic, on resta en peu el superb campanar romànic de la catedral que es pot veure des de l’amplia finestra del vestíbul del Museu, com si fos una obra més de les col·leccions.

Tot plegat es completa amb una guia multimèdia que proposa un recorregut per la magnífica col·lecció d’art romànic del MEV, que permet descobrir les obres que guarnien les esglésies, monestirs i catedrals medievals de la Catalunya Vella. Aquesta guia multimèdia està a disposició dels visitants i també és una aplicació per a telèfons mòbils, adaptada per als sistemes Apple i Android que es pot descarregar gratuïtament. A més d’oferir un recorregut i informació sobre les peces, també hi ha vídeos sobre temes diversos com l’aspecte que oferien els edificis romànics, com es va descobrir el Davallament d’Erill o l’arrencament de les pintures murals i el seu trasllat als museus.

Des del punt de vista administratiu, l’Espai Oliba és el resultat del desplegament del projecte Interreg “Oliba, fundador d’Europa”, cofinançat per la Unió Europea i impulsat pel Consorci Ripollès Desenvolupament, la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, el consell General dels Pirineus Orientals i l’Associació Cultural de Cuixà. Aquest projecte proposa una ruta transfronterera  que recorre els principals escenaris de la vida i l’obra d’Oliba amb dues propostes de recorregut: una primera ruta a peu, a través d’un sender que uneix Montserrat amb Sant Miquel de Cuixà i Sant Martí del Canigó, i una segona en cotxe, travessant carreteres convencionals. En tots dos casos el recorregut permet conèixer i gaudir d’alguns dels indrets, paisatges i monuments més representatius del patrimoni material i immaterial dels antics comtats catalans.
 

Horaris i tipus de visites





Artur Mas ha presidit la inauguració de l'Espai d’interpretació del bisbe Oliba. Foto: Adrià Costa