Jordi Pujol: «Si es perd la dignitat, es perdrà tot»

L’expresident de la Generalitat va oferir una conferència a Vic, en homenatge a l’escriptor i crític literari Joan Triadú.

Redacció Osona.com
23 de març del 2012
Jordi Pujol.
Jordi Pujol. | Adrià Costa
Jordi Pujol. Foto: Adrià Costa

La sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic es va omplir ahir de gom a gom per escoltar l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, en un homenatge pòstum a l’escriptor i crític literari Joan Triadú. L’acte estava organitzat per l’Ajuntament de Vic i la Fundació Lluís Vila d’Abadal.

Pujol va parlar de valors com el compromís, la fidelitat, l’esperança i la dignitat, en referència a Triadú però també a Catalunya. L’expresident va ser contundent en afirmar que “jo personalment he fracassat i potser també el país” tot fent referència a que “tot no ha acabat d’anar com jo em pensava”.

La vídua de Joan Triadú, els fills i molts familiars així com nombroses autoritats locals i representants de la societat civil i cultural es van aplegar a la sala noble de l’Ajuntament de Vic per escoltar una reflexió propera del que va ser un dels "mestres" de Pujol, al costat de Vicenç Vives, Joan Ainaud de Lasarte, Ramon Galí i Josep Benet. “Aquestes persones van ser mestres en tant del coneixement que em van transmetre com dels valors que em van inculcar”, va dir l’expresident. “Tots ells van dedicar la seva vida a refer el país tot sabent que la recompensa seria petita -va continuar-, i per tant cal posar de relleu el seu compromís i la seva fidelitat, la virtut moral que ens permet superar l’adversitat i la por”. En aquest sentit va voler remarcar la importància del “compromís a llarg termini quan els valors són sòlids”.

Pujol va continuar la seva intervenció destacant que Triadú, tot i les circumstàncies, “tenia la virtut de l’esperança”, un virtut a la qual “no poden renunciar mai els catalans”. Triadú també va saber valorar el que som, el que hem fet i el que tenim, segons l'expresident.

Va afirmar de Triadú que creia que el segle XX “era un segle d’or” a nivell cultural, literari, cívic... i que a partir del 2004 “comencen a sortir els núvols” i “ens adverteixen que ens volen aniquilar”.

L’expresident també va voler reflexionar sobre la llengua catalana i les amenaces que hi ha sobre ella, entre d’altres “la immigració” i també “la globalització”, deguda en gran part als mitjans de comunicació i les noves tecnologies. “La llengua catalana té una pressió molt gran amb tants canals de televisió”, va afirmar. “I si abans TV3 suposava un percentatge molt gran de la televisió que es veia en català, ara no sobrepassa el 17%”, va argumentar.

L’excel·lència de Triadú

Finalment, Pujol va fer una reflexió sobre el pensament de Triadú respecte l’educació, on posava de relleu tant “els coneixements” com “els valors”. Com a exemple, “la disciplina i la dinàmica de l’esforç que ha estat rebutjada per determinades corrents de modernitat i això ha repercutit en altres àmbits de la vida”. Lligat amb això hi ha el valor de “l’excel·lència” tant important per a Triadú i de clara aplicació en el cas de Catalunya ja que “sense qualitat no ens salvarem”. Pujol va citar Triadú: “Catalunya només se salvarà amb l’excel·lència ja que som un país tant petit que ningú s’adonarà que hi som a no ser que fem les coses bé”.

Va acabar la seva intervenció parlant de dignitat i identitat”. “El problema que té
ara Catalunya ja és de dignitat. Si es perd la dignitat, es perdrà tot”, va sentenciar Pujol.

Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va manifestar que Joan Triadú és  l’exemple de la gent que va lluitar pel nostre país. “La diferència és que ells van lluitar contra una dictadura i nosaltres ho fem contra un estat democràtic”, va matisar. “Tot i això, cal tenir ben clar que el poble de Catalunya s’està organitzant per lluitar i que aquest fet ens portarà a un país lliure i sobirà”, va concloure.

A l’inici de l’acte, el president de la Fundació Lluís Vila d’Abadal, tinent d’alcalde de la ciutat de Vic i adjunt a alcaldia, Josep Arimany, va parlar  de Joan Triadú com una persona que va defensar “amb convicció” la nostra llengua i va posar de relleu el seu extens currículum com a escriptor i pedagog. També va destacar el mestratge que
va exercir a favor del nostre país.

Foto: Adrià Costa
Arxivat a