Unió d'Osona resisteix l'embranzida del sector majoritari de Duran i Lleida

Xavier Farrés, del sector Vila d'Abadal, continua de president comarcal després d'una assemblea molt accidentada que va estar arran de l'anul·lació.

Redacció
20 de març del 2012
Xavier Farrés.
Xavier Farrés. | Adrià Costa
Xavier Farrés, en un dels plens municipals. Foto: Adrià Costa

Unió Democràtica de Catalunya a Osona va celebrar ahir al vespre una assemblea que va tenir moments accidentats, degut a l'elevada tensió entre els dos sectors del partit, que de cara al proper congrés donen suport a Josep Antoni Duran i Lleida o a Josep Maria Vila d'Abadal.

Les diferències d'interpretació del reglament, dels vots vàlids, del nombre de militants amb dret a vot i d'altres qüestions tècniques van estar a punt de donar l'assemblea per suspesa i convocar-la de nou. Però per tal d'evitar l'escandol que això hauria comportat, es va arribar a una sortida pactada: Xavier Farrés, del sector de l'alcalde de Vic, va ser reelegit president comarcal del partit per quatre anys més, i s'enviaran tres compromisaris de cada sector al congrés del proper mes de maig. D'aquesta manera, Osona es va resistir a un triomf del sector Duran i Lleida, a diferència del que havia passat a la secció local de Vic fa unes setmanes.

La celebració de l'assemblea havia despertat molta expectació entre la militància, ja que va reunir unes 90 persones a la sala Coll i Bardolet de l'edifici del Sucre, de Vic, una afluència que feia anys que no es veia en un acte intern d'Unió. La validació de quins militants estaven al dia del pagament i, per tant, podien votar o no, ja va ser objecte d'enfrontaments, perquè el sector de Vila i Abadal al·legava que s'havien posat "quotes al dia" en el darrer moment, en favor dels partidaris de Duran.

L'assemblea va estar arran de la crisi total quan es va constatar, al fer el recompte de vots, que sortien més vots que no pas votants reconeguts. Un cop repassades dues vegades seguides les paperetes, la candidatura a la direcció comarcal del sector Duran havia guanyat per 61 a 60, una diferència que, vistos els incidents produïts, no va aconseguir l'acceptació de tots els assistents. En un clima d'alta tensió, l'única sortida de consens va consistir en "partir-se les diferències" i arribar a un acord general sobre tots els càrrecs i delegacions que s'havien d'elegir.

La direcció comarcal d'elecció directa estarà formada per deu persones, i no per cinc com fins ara, ja que hi entren tots els candidats de les dues llistes -al marge de tots els altres membres nats. Els compromisaris per al Congrés del maig seran tres per cada sector. I els components del Consell nacional seran dos del sector Duran i un del sector Vila, que quedarà equilibrat dos a dos pel fet que la presidència comarcal continua en mans de Xavier Farrés, regidor de Vic, que a més a més és conseller nacional nat.