Els consorcis turístics d'Osona tanquen portes després d'una llarga agonia

Vall de Sau-Collsacabra i Portes del Montseny estan en procés de desmantellament. A partir d'ara, Osona Turisme assumirà la seva tasca.

Pere Pratdesaba
16 de març del 2012
576_1302107650_Adri_Costa_MG_4778_Consorci_Turisme_Portes_Montseny
576_1302107650_Adri_Costa_MG_4778_Consorci_Turisme_Portes_Montseny | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa Foto: Adrià Costa La seu del consorci Portes del Montseny, a les 4 Carreteres, l'any passat. Foto: Adrià Costa

El consorcis turístics de la Vall de Sau-Collsacabra i de Portes del Montseny estan en procés de desmantellament i tancaran portes en els propers mesos, tal com ja va fer el març de l’any passat el Consorci Paisatges del Ter. La seva tasca se centralitzarà i s’assumirà completament des d’Osona Turisme, un ens controlat pel Consell Comarcal, amb només una treballadora en nòmina. El Consorci del Lluçanès es mantindrà perquè les seves responsabilitats van més enllà de l’àmbit turístic.

El final de la lenta agonia dels Consorcis estava dat i beneit, més quan la Diputació de Barcelona va decidir a finals d’any que tancava l’aixeta definitivament i no aportaria ni un sol euro als consorcis que no tinguessin àmbit comarcal. A partir d’ara, la subvenció íntegra de la Diputació anirà a parar a Osona Turisme. La xifra exacte anual encara s’està negociant però voreja els 50.000 euros.

El futur dels consorcis ja va trontollar l’any passat, quan la Diputació de Barcelona va optar per reduir dràsticament la seva aportació, que superava el 50% anual.  El primer en caure va ser el Consorci Paisatges del Ter, ja que els ajuntaments implicats van renunciar finançar-ne la seva gestió. Vall de Sau-Collsacabra i Portes del Montseny, per la seva banda, van optar per marcar-se un període de reflexió i intentar buscar alguna operació imaginativa que permetés el manteniment dels consorcis, encara que fos a baix rendiment. No ha estat possible. L’estocada final la va donar la Diputació amb la negativa a continuar aportant diners.

La decisió estratègica de la Diputació de Barcelona, tal com es fixa en el seu Pla de màrqueting turístic de Barcelona, que s’ha presentat aquesta setmana a Osona, passa per centralitzar les accions turístiques de les comarques centrals en una marca que portarà per nom Paisatge de Barcelona.

Osona Turisme pren el testimoni

A partir d’ara, Osona Turisme inicia un procés de reestructuració per tal de poder abastar les tasques que fins ara feien els tres consorcis de turisme osonencs. “Haurem de treballar més directament amb el territori, amb els ajuntaments i amb les associacions privades de caràcter turístic”, apunten fonts del Consell Comarcal.

La redefinició de les tasques d’Osona Turisme passa per mantenir la seva activitat de promoció turística, tal com havia fet fins ara, i ampliar el seu àmbit a la gestió i desenvolupament directe de projectes, que fins ara feien els consorcis, en temes com el SICTED (sistema integral de qualitat), rutes turístiques, assistència a fires o assessorament als ajuntament, entre d’altres. “No es deixarà res per fer. No es paralitzarà cap dels projectes en els que estem treballant”, assegura Sergi Vilamala, president d’Osona Turisme i alcalde de les Masies de Voltregà. Tot i això, Vilamala també reconeix que s’hauran de fer reajustaments i s’hauran de “reorientar detalls”.

Vilamala diu que Osona Turisme estan iniciant noves línies d’acció, com un estudi entre la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona sobre l’impacte econòmic del turisme a la comarca. L’entitat potenciarà els eixos turístics culturals, industrials a la vora del Ter i actiu a la natura, apunta el seu president.

El consorci de turisme Portes del Montseny engloba 12 ajuntaments: Aiguafreda, Balenyà-Hostalets, El Brull, Centelles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau. Aquesta zona compta amb indrets de gran atractiu turístic, com tot el Montseny o la plana de Vic.

El consorci Vall de Sau-Collsacabra està format per set ajuntaments: Folgueroles, Rupit i Pruit, Sant Julià de Vilatorta, Santa Maria de Corcó-L'Esquirol, Tavèrnoles, Tavertet i Vilanova de Sau. La zona també té un important potencial turístic, amb el pantà de Sau, Rupit o Jacint Verdaguer.