L'illa càrnia de Vic no es farà durant aquest any

Esfosa, l'empresa que impulsa l'escorxador, decideix posposar l'inici de les obres fins a l'any que ve, que tornarà a analitzar la situació.

Pere Pratdesaba
01 de març del 2012
Treballadors a l'Illa Càrnia de vic
Treballadors a l'Illa Càrnia de vic | Adrià Costa
Treballadors a l'illa càrnia de Vic. Foto: Adrià Costa

La segona illa càrnia a Vic, que s’ha de construir al polígon El Bruguer, no es farà durant aquest any. El projecte, però, no es tanca i queda posposat fins a l'any que ve, quan es tornarà a analitzar la seva viabilitat.

Així ho ha assegurat a Osona.com un portaveu de l'empresa Esfosa (Escorxador Frigorífic d’Osona), que és qui impulsa l'escorxador. La decisió es va acabar de tancar en una reunió que van celebrar els principals accionistes aquest dimecres al vespre. Esfosa té en el seu accionariat empreses tan importants com Baucells, Tarradellas, Montronill o Toni Josep. També hi estava integrada Cárnicas Solà, però aquesta firma s’ha despenjat a última hora perquè ha comprat un escorxador a Mollerussa.

Tot i que no han transcendit, les raons que s’apunten serien de caire divers, sobretot econòmic: la retirada de Cárnicas Solà obligaria a assumir un cost superior a les altres empreses, situació que s'ha agreujat amb la crisi actual. A més, Càrnicas Solà deixa a partir d'ara un buit de matança a la primera illa càrnia, que podran aprofitar les altres empreses i permetrà esponjar la producció. D'aquesta manera, els accionistes disposaran d'un marge addicional de temps per replantejar-se la situació.

L'any que ve, les empreses que formen Esfosa tornaran a posar tots els paràmetres sobre la taula, estudiaran aspectes com el mercat exterior, la demanda o la producció, i prendran una nova decisió. La primera intenció passa per tornar a engegar el projecte tan bon punt hi hagin tots els condicionats que ho permetin.

La primera fase de les obres de la segona illa càrnia a Vic, tal com es va anunciar el passat mes de setembre, ja gairebé hauria d'haver estat enllestida. L'inici del seu funcionament estava previst per aquest primer trimestre de l'any.

La primera fase engloba la construcció de l’escorxador, que ha de ser l’epicentre del projecte, i la instal•lació d’una única línia de treball, que tindria una capacitat de producció de 600 porcs/hora. La segona fase correspondria a la instal·lació d’una segona línia de treball de les mateixes característiques que la primera, amb una capacitat de producció de 600 porcs/hora (12.000 porcs /dia), dins el mateix edifici. Aquesta segona fase estava prevista posar-la en funcionament durant el primer trimestre de 2015. Un cop desplegat el projecte en la seva totalitat, l’illa càrnia podria donar feina directament a 300 persones i, indirectament, a 3.000, segons ha explicat en diverses ocasions l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal.

En aquests moments, estan tots els tràmits fets per poder començar les obres:  l’Ajuntament ha materialitzat el contracte de compravenda del sòl industrial, la Generalitat ha atorgat la llicència ambiental i l’empresa ha obtingut un crèdit de l’Institut l’Institut Català de Finances (ICF) per tirar endavant la construcció. Val a dir que la llicència ambiental té un termini de caducitat proper als quatre o cinc anys, per tant, no afecta aquest ajornament del projecte.

Notícia publicades de l’illa càrnia

Arxivat a