Fotos: els sindicats reaccionen contra les retallades a l'ensenyament

Un centenar de persones surten al carrer a Vic per protestar contra les tisorades del Govern de la Generalitat i en defensa dels serveis públics.

Redacció Osona.com
09 de febrer del 2012
Una de les pancartas que es podien veure a la concentració contra les retallades d'aquest dimecres a la plaça de l'Estudiant de Vic.
Una de les pancartas que es podien veure a la concentració contra les retallades d'aquest dimecres a la plaça de l'Estudiant de Vic. | Adrià Costa
Una de les pancartas que es podien veure a la concentració contra les retallades d'aquest dimecres a la plaça de l'Estudiant de Vic. Foto: Adrià Costa

Un centenar de persones es va aplegar aquest dimecres a la tarda a la plaça de l’Estudiant de Vic, davant dels Serveis Educatius, per protestar contra la política de retallades dels Govern de la Generalitat i en defensa dels serveis públics. La concentració estava convocada pels sindicats d'ensenyament de CCOO, USTEC, UGT i ASPEC. La protesta s'emmarca en el debat parlamentari sobre els pressupostos de la Generalitat per a l'any 2012, que es votarà definitivament el proper dimecres, dia 15 de febrer.

A l’acte es van fer diversos parlaments i es va distribuir informació sobre les retallades i les seves repercussions en els serveis socials, sobretot en l’educació. Es van poder llegir pancartes prou explícites amb textos com els següents: “Farts que ens robin”, “Per sortir de la crisi, més educació”, “Retallar és robar” o “Per la defensa de l’ensenyament públic”, entre d’altres.

Els sindicats consideren que en la proposta de pressupostos de la Generalitat els serveis públics “es continuen debilitant”. Ho expliquen en cinc punts:
 
- El Departament d'Ensenyament torna a perdre pes sobre el conjunt dels pressupostos del Govern.

- Passa de representar el 16,5% l'any 2010 al 13,7% previst el 2012.  No només cau en percentatge sinó en quantitat respecte als anys anteriors.

- La quantitat pressupostada és similar a la del 2007 mentre que l'IPC des de 2006 a desembre 2011 s'ha incrementat en un 12,3%. Cal tenir en compte que des del 2007 el sistema educatiu ha incorporat més de 150.000 alumnes.

- Respecte al 2010 hi ha 238 milions d’euros menys pressupostats.

- La retallada acumulada en dos últims pressupostos serà del 13,57% respecte al que es va pressupostar per al 2010.
 
 “Amb aquests pressupostos s'incompleix de totes totes el compromís del president Mas, fet a l’inici del seu mandat, de preservar l’educació de les retallades. Entenem que malgrat el que digui l’educació no és la seva prioritat, ni la defensa dels serveis públics en general”, critiquen des dels sindicats. “Per tant, exigim al president Mas que retiri els comptes presentats per a Educació”, afegeixen.
 
Els sindicats estan disposats a negociar un conjunt de mesures d’austeritat i millora sobre la base que l’educació “mantingui” el pes que tenia al 2010 (16,35%) dins dels pressupostos de la Generalitat. “Això donaria a Educació 886.336.750 euros més que permetrien donar al sistema educatiu la solidesa i l’eficiència que necessita”, argumenten.

Concentració contra les retallades als serveis públics, aquest dimecres a la tarda a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a