Se'n va la neu, arriba el fred

Redacció Osona.com
03 de febrer del 2012
Un camp nevat a Santa Cecília de Voltregà, aquest divendres al matí.
Un camp nevat a Santa Cecília de Voltregà, aquest divendres al matí. | Adrià Costa
Un bassal gelat, aquest matí a Santa Cecília de Voltregà. Foto: Adrià Costa

El temporal de neu es va retirant mica a mica i ja no es tornaran a produir precipitacions importants a Osona, al menys fins diumenge a la tarda (caldrà seguir un front atlàntic que afectarà el Pirineu). Aquest matí encara estan caient alguns flocs de neu en alguns punts com Tavèrnoles, Tona o Vic, però són de molt baixa intensitat. La possibilitat de precipitacions s’esvairà a partir del migdia d’aquest divendres i, llavors, lluirà el sol durant tot el cap de setmana, tot i que amb unes temperatures gèlides.

A Osona, el problema a partir d’ara serà l’onada de fred siberià que ja ha començat  a entrar a partir d’aquesta matinada i que s’allargarà durant tres dies. Les previsions a llarg termini apunten que l'episodi de fred podria moderar-se una mica a principis de setmana però es podria tornar a reactivar a partir del proper dimecres. Aquesta situació pot deixar temperatures a la comarca amb registres històrics, al voltant dels 10 graus negatius. El fred serà de rigurós hivern i les màximes d'aquest cap des setmana podrien quedar-se encallades als 0 graus o fins i tot per sota.

El fred ja s'ha començat a notar a primera hora d'aquest matí a les cotes mitjanes i elevades de la comarca. A Muntanyola i Perafita ja s'han registrat 6,2 i 6,1 graus negatius respectivament, i a Viladrau, 5 de negatius. A la plana de Vic i a d'altres punts, el cel ennuvolat evita que el mercuri baixi en picat i, de moment, les temperatures es mouen pels 3 graus negatius. La situació canviarà a partir de migdia, ja sense núvols i amb un sol radiant, però amb unes temperatures encara més fredes.

Podeu seguir les temperatures en directe als següents enllaços:

- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Taradell
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau

Normalitat a les carreteres i escoles a mig gas

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha recomanat que aquest divendres s’utilitzi el vehicle tan poc com es pugui i, si s’ha d’agafar, que es prenguin totes les precaucions. Algunes carreteres poden aparèixer amb plaques de gel que dificultarien el trànsit. De moment, però, la xarxa viària osonenca no presenta dificultats.

Fruit d’aquesta prudència és la decisió que ha pres la Generalitat sobre els centres escolars a Osona, per aquest divendres: tots es mantindran oberts, però s'ha suspès el transport interurbà escolar . En principi doncs, tots els centres obriran les portes aquest matí. Alguns, però, ja s'han despenjat de la mesura oficial i han decidit suspendre les classes fins dilluns. És el cas de l'Escola d'Art i Disseny de Vic o la Universitat de Vic, amb un percentatge molt elevat d'alumnes de fora la ciutat, que s'han de traslladar al centre amb vehicle.

La nevada d'aquest dijous no va generar greus problemes a la comarca. Un camió bolcat a l'Eix Transversal, a l'alçada de Sant Sadurní d'Osormort, va ser l'inicident més destacat. La majoria d'escoles i instituts van decidir tancar les portes a la tarda, per precaució, tot seguint les recomanacions del Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

Tota la informació de la nevada d'aquest dijous




---------------------------
Dades d'interès

Webcams a Osona

Estat del trànsit, en directe

Pàgina especial de Protecció Civil

Avisos de neu del Servei Meteorològic de Catalunya

Consells per a l'onada de fred

Consells per a les nevades

Aneu al Twitter METEOCENTELLES

 
Un camp nevat a Santa Cecília de Voltregà, aquest divendres al matí. Foto: Adrià Costa

Vista de Tavèrnoles, aquest dijous al matí. Foto: Domènec Llop

Vista de la zona esportiva de Vic. Foto: Adrià Costa  

Una noia jugant a Vic aquest dijous al migdia. Foto: Albert Alemany