Miquel Buch (ACM) pica l'ullet a Oriol Junqueras

També apunta que "pot haver estat un error planificat" el càlcul pressupostari en base al qual ara l'Estat reclama diners als municipis

Redacció
16 d'octubre del 2011
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU).
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). | ACN
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). Foto: ACN.

El nou president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU), considera que els diners que l'Estat espanyol reclama ara als municipis en base a un error de càlcul en els pressupostos generals del 2008 i el 2009 col·loquen els consistoris en una "situació d'indefensió". Des del seu punt de vista, "l'Estat actua amb un abús de poder, reconeixent que es va equivocar amb uns números, però reclamant ara que li tornin els diners. Si t'equivoques en un pressupost, és problema teu", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació.

Segons Buch, "l'error del 2008 i el 2009 pot haver estat numèric, d'acord, però també pot haver estat planificat, perquè els números de l'Estat llavors no anessin tan malament".

La reflexió és pràcticament la mateixa que va fer l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts i nou president d'ERC, Oriol Junqueras, a principi de setembre, quan va anunciar que s'oposava a retornar la part de la bestreta que li reclamava l'Estat adduint que aquest "va calcular malament les bestretes de forma deliberada".

Buch ha apuntat que molts d'aquests diners que ara l'Estat reclama als ajuntaments, ja s'han gastat en proporcionar serveis bàsics als ciutadans, o bé en pagar nòmines, motiu pel qual veu molt difícil de poder passar sense ells, tot i que "no pots decidir si tornes o no els diners, sinó que el 2012 ja han dit que te'n donaran de menys", ha explicat.

"Cada cop la motxilla de serveis pesa més i no ens en sortirem", ha advertit Buch sobre la situació financera dels ajuntaments, que, segons ha explicat, "fan mans i mànigues per quadrar-ho tot i no es noti".

La FMC no hi veu mala fe

La reflexió de Buch, de fet, és similar a la que també fa el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i membre de l'executiva del PSC, Manuel Bustos, que contràriament no veu mala fe en l'error de càlcul del 2008-2009, sinó que creu que va ser degut al fet que "no tenim una llei que ho reguli".

És per aquest motiu que la FMC considera que el que caldria és que l'Estat "destinés una partida pressupostària compensatòria específica, que tan sols suposaria el 0,2% del total del pressupost i, per a nosaltres, ens facilitaria tancar el pressupost del 2012 sense les tensions que patim". A l'abril, la FMC ja va demanar una moratòria de dos anys per pagar aquests milions, però l'Estat s'hi va tancar en banda.

El 2008 i el 2009, l'Estat espanyol va atorgar als municipis unes quantitats de diners que ara s'han demostrat molt per sobre dels ingressos reals que l'Estat va tenir. Per quadrar definitivament els seus pressupostos, ara els reclama que, globalment, li retornin 576 milions d'euros.