Pels municipis, l'increment de l'IBI vulnera l'autonomia local

Tant l'ACM com la FMC denuncien que "ha estat una decisió unilateral" del govern espanyol

Redacció
05 de gener del 2012
L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han declarat que l'establiment del nou increment en l'impost de l'IBI per part del govern espanyol podria suposar una "vulneració a l'autonomia local dels municipis". En aquest sentit, manifesten que aquesta pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI) ha estat una decisió unilateral del govern estatal i que, en cap cas, pot ser una mesura econòmica amb voluntat de substituir les mesures estructurals que el món local porta reclamant des de fa dècades. Afirmen que les mesures fan perdre la capacitat dels municipis de modular l'impost.

L'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya reclamen novament un model de finançament propi i definitiu per als ajuntaments que no estigui subjecte a mesures conjunturals, han afirmat en una nota de premsa.

"L'increment de l'IBI només és una solució pressupostària conjuntural que no soluciona el problema de l'infrafinançament local i afegeix un factor d'incertesa en les finances del món local", afirmen les entitats municipalistes.

A més a més, expliquen que "en cap cas, estan garantides les partides pressupostàries dels ajuntaments per a l'any vinent. Per això, segueixen demanant el desenvolupament d'una llei de finances locals que financi de forma suficient el món local".

"El nou govern espanyol ha de tenir en compte que els ajuntaments formen part de l'administració i que, del bon funcionament dels municipis, en depèn el bon funcionament del l'administració estatal, a qui les entitats municipalistes reiteren la seva lleialtat", conclouen.