Calldetenes té 3 MEUR de factures vençudes impagades

La presentació de l'auditoria externa confirma la greu situació econòmica municipal. La secció local d'ERC reclama una anàlisi "a fons" d'aquests resultats i, si s'escau, que es prenguin "accions polítiques".

Redacció Osona.com
19 de gener del 2012
576_1323852528_Adri_Costa_MG_8842_Obres_Pavell_Calldetenes_2011
576_1323852528_Adri_Costa_MG_8842_Obres_Pavell_Calldetenes_2011 | Adrià Costa
Les obres al pavelló s'han hagut d'aturar per manca de finançament. Foto: Adrià Costa

Sense sorpreses a la presentació de l’auditoria externa dels comptes municipals de Calldetenes, referents a l’exercici 2010. L’acte, que s’ha celebrat aquest dimecres al vespre, ha confirmat l'endeutament a curt termini en 5.122.759,46 euros i un endeutament a llarg termini d'1.877.290,87 euros, tal com ja va anunciar Osona.com.

La preocupació dels resultats de la gestió econòmica de l'anterior equip de govern comandat per Jaume Mas rau, sobretot, en l'endeutament a curt que duplica el pressupost municipal de 2,3 milions d’euros. Aquest 5 milions i escaig d’euros de deute a curt, és a dir, el que s’hauria de pagar durant aquest any, representen el 216% dels ingressos ordinaris de l’Ajuntament, la qual cosa afecta de manera crítica la liquiditat i el romanent de tresoreria. Segons l’auditoria, aquesta xifra sorgeix, sobretot, dels més de 3 milions d’euros de factures vençudes impagades i d’1,5 milions de quotes urbanístiques que no s’han cobrat i que ja s’haurien comptabilitzat com a ingressos.

L'auditoria ha estat realitzada per l’empresa Iber-Audit, contractada i subvencionada directament per la Diputació de Barcelona. La presentació ha comptat amb el diputat i president de l'Àrea d'Hisenda i Recursos Interns de la Diputació, Carles Rossinyol.

I ara què?

La situació és crítica, desestabilitza de dalt a baix els comptes i obliga a demorar els pagaments a proveïdors. En aquest marc, l’Ajuntament i la Diputació han marcat un pla de viabilitat per intentar sanejar les arques municipals.

“La situació ja la coneixen les administracions superiors, Diputació i Generalitat, i han dit que ens ajudarien en temes com el pavelló ”, assegura l’alcalde Marc Verdaguer. “Però nosaltres també hi hem de posar de la nostra part”, matisa. Això, bàsicament, significa que s’hauran de reduir les despeses dels serveis municipals. “No traurem serveis, però si que els haurem d’ajustar a la realitat”, afegeix l’alcalde.

Segons Verdaguer, el que és important és que es visualitzi “un canvi, una millora” per intentar redreçar els comptes. Una solució que, com ell mateix reconeix, s’allargarà uns quants anys, i potser fins i tot alguna legislatura. “El que hem d’intentar és que els que arribin al darrera nostra tinguin un futur millor i no es trobin el que ens hem trobat nosaltres”, conclou.

ERC reacciona

La secció local d'ERC, el partit que va governar a la passada legislatura a Calldetenes, ha emès un comunicat on demana que es faci una anàlisi "a fons" dels resultats de l'auditoria. I si s'escau, els republicans reclamen que s'emprenguin "accions polítiques", unes mesures que podrien afectar els representants del seu propi partit, amb l'exalcalde Jaume Mas al capdavant.

Nota de premsa de l'Ajuntament de Calldetenes



-------------------
NOTA DE PREMSA
ERC CALLDETENES


El passat dimecres dia 18 de gener es va fer pública l’auditoria de comptes de l’Ajuntament de Calldetenes per part de la Diputació de Barcelona.‬

L’executiva local d’ERC de Calldetenes, com a màxims representants orgànics del partit al poble, entenem que l’escenari municipal advers que mostren aquests números requereix una anàlisi a fons. L’objectiu d’aquesta reflexió no ha de ser altre que la d’emprendre, si s’escau, les accions polítiques que considerem pertinents en aquest nou context.‬

‪Aquestes accions s’ajustaran als principis ideològics i estatutaris d’ERC de transparència i honestedat en la gestió pública que aquesta executiva ha assumit com a propis des del primer dia.‬

‪Executiva de la secció local d’ERC Calldetenes‬
A Calldetenes, a 19 de gener de 2012