Grans personalitats certificaran el rècord mundial de salves de la Gleva

L’homenatge als màrtirs catalans, organitzat per Òmnium Voltreganès, tindrà un jurat de luxe. Hi haurà, entre d’altres, Josep M. Vila d’Abadal, Alfons López Tena, Joan Carretero, Anna Simó, Xavier Vilamala, Ramon Carner, Francesc Ribera “Titot”i Joan Carles Gallego.

Redacció
12 de gener del 2012
Soldats catalans d'època, als carrers de la Gleva el febrer de 2011. Foto: Lurdes López i Xevi Mas.

El proper 4 de febrer de 2012, Òmnium Cultural d’Osona, a través de la secció local del Voltreganès i amb el suport de diferents grups de recreació històrica i de colles de trabucaires, commemorarà amb un rècord mundial de salves d'armes d’avantcàrrega els Fets dels màrtirs de La Gleva de 1714. En la primera edició d'aquest acte commemoratiu, va ser impossible disparar les salves d'honor perquè les autoritats espanyoles les van prohibir, en base a un informe de la Guardia Civil, que la Delegación del Gobierno va fer seu.

Òmnium Cultural ha fet públic el jurat que certificarà el nombre de salves amb armes d’avantcàrrega que es dispararan. Aquest acte serà presentat per l’actor Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla.

El jurat estarà format per personatges de primer ordre, representants de diferents àmbits de la societat catalana, que han estat convidats per haver destacat en la defensa del nostre país:

- L’exconseller de la Generalitat de Catalunya, Joan Carretero.

- La diputada al Parlament de Catalunya, Anna Simó. La qual va ser l’encarregada d’entrar al Parlament l’explicació dels fets produïts l’any passat en el marc de la commemoració, per buscar-ne vies de solució. I que el Parlament resolgué favorablement als interessos de l’organització de la commemoració.

- El diputat al Parlament de Catalunya, Alfons López Tena.

- L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal.

- El regidor de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera “Titot”.

- I el representant polític local serà l’alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, Xavier Vilamala.

Com a representants de la societat civil:

- El president del Cercle Català de Negocis (CCN),  Ramon Carner.

- El secretari general de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego.

- El president d’Òmnium Cultural d’Osona, David Colomer.

- L’historiador i catedràtic de la UB, Francesc Xavier Hernandez Cardona.

A més, com a resposta a la directiva europea que no permet etiquetar productes únicament en català, durant tot el dia es farà el 1r MerCAT de productes etiquetats en català i mostra d’entitats a Sant Hipòlit de Voltregà.

“Volem agrair als grups dels ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà que debatran al ple del proper 12 de gener una moció de reconeixement a Òmnium Cultural pels seus 50 anys i de suport a la commemoració dels Fets de la Gleva de 1714 del proper 4 de febrer”, diuen des d’Òmnium Cultural.

- Més informació de l’acte
- Més info a Facebook
- Vídeo d’Òmnium Voltreganès sobre els Fets de la Gleva de 1714
- Més info des de la Viquipedia
- Tota la informació de l'edició de 2011: notícies, vídeos, galeria de fotos...