Els Reis d'Orient aposten per joguines més econòmiques

Les famílies catalanes compren a última hora i es gasten entre 30 i 40 euros de mitjana.

VallèsOriental.com
04 de gener del 2012
576_1325583806_MG_8682
576_1325583806_MG_8682 | Albert Alemany
Una dona mira joguines en una botiga del centre de Vic. Foto: Albert Alemany

El sector de les joguines, que concentra aquests dies entre el 70 i el 80 per cent del total de les vendes de tot l'any, preveu repetir aquest Nadal les mateixes xifres del 2011. Si bé la despesa mitjana de les famílies per joguina està entre els 30 i 40 euros, la crisi econòmica ha comportat una major recerca i comparació de productes i preus per part del consumidor que, a diferència d'altres anys, retarda cada cop més les seves compres. Per això, tant els productors com les distribuïdores de productes per a infants de 0 a 12 anys està ajustant preus per poder satisfer les necessitats dels consumidors, segons explica l'agrupació catalana de fabricants de joguines i sector de l'oci infantil, Kid's Clúster.

Malgrat que aquest és un dels sectors que millor "aguanta" la crisi econòmica actual, també aquí es nota una petita baixada de la despesa de les famílies. Segons explica Antonio Naranjo, director del Kid's Clúster, la tendència actual dels consumidors, els pares, és "retardar cada cop més les compres" i comprar els productes per buscar la "millor oferta en qualitat preu". Per tant, la crisi econòmica i la contracció del consum han modificat també les tendències de les compres de joguines. "Els pares busquen un segment de preus més barats", explica el president de l'agrupació Àlex Pérez Gracia.

Pares menys previsors

Per aquest motiu, tant els fabricants com els distribuïdors de productes per a infants estan fent "un gran esforç" per ajustar els preus dels seus productes. A més d'oferir uns productes infantils i joguines a preus similars als de l'any passat, els establiments estan també fent un esforç per ampliar la seva oferta dels productes més econòmics i poder així "oferir alternatives més barates" que s’adeqüin a les necessitats dels clients.

El sector preveu registrar el pics més alts de vendes aquesta setmana, coincidint amb els dies previs a la Nit de Reis. Per una banda, perquè a Catalunya té més tradició aquesta data que el 24 o 25 de desembre, però també perquè cada cop és retarden més les compres. Pérez Gracia comenta que queden lluny els anys en què els pares, previsors, compraven els reis el mes de novembre.

Les joguines de nova generació, les preferides

Segons un estudi de Kid's Clúster, les joguines preferides actualment pels nens i nenes són les de nova generació, aquestes són les que inclouen aplicacions tecnològiques, com les consoles. Destaquen també aquells jocs que potencien el moviment dels infants, com les disfresses o els jocs de ballar i cantar. Per la seva part, les preferències dels pares són per les joguines que motiven la mobilitat i el joc en grup dels infants, i sobretot també que potencien els valors educatius en el respecte, l'educació, la sinceritat i l'esforç.