Els màrtirs de la Gleva de 1714 seran honorats amb un rècord mundial de salves

Òmnium Cultural convoca pel 4 de febrer la segona edició de l'homenatge als soldats catalans morts - Els trets d'honor de l'edició de 2011 van ser prohibits per les autoritats espanyoles en base a un informe de la Guardia Civil

Redacció
30 de desembre del 2011
Soldats catalans d'època, als carrers de la Gleva el febrer de 2011.
Soldats catalans d'època, als carrers de la Gleva el febrer de 2011. | Xevi Mas.
Soldats catalans d'època, als carrers de la Gleva el febrer de 2011. Foto: Lurdes López i Xevi Mas.

El proper 4 de febrer de 2012, Òmnium Cultural d’Osona, a través de la secció local del Voltreganès i amb el suport de diferents grups de recreació històrica i de colles de trabucaires, vol commemorar amb un rècord mundial de salves d'armes d’avantcàrrega els Fets dels màrtirs de La Gleva de 1714.

En la primera edició d'aquest acte commemoratiu, va ser impossible disparar les salves d'honor perquè les autoritats espanyoles les van prohibir, en base a un informe de la Guardia Civil, que la Delegación del Gobierno va fer seu.

Des del passat mes d’agost, aquest esdeveniment ja està inscrit a la World Record Academy (dels Estats Units d’Amèrica, la mateix acadèmia que va validar el Lipdub per la independència. http://www.worldrecordsacademy.org/ ).

Òminum pregunta: "T’imagines que en resposta a la prohibició de realitzar unes salves d’honor als nostres herois morts al 1714, un any després es portés a terme un rècord mundial oficial de salves amb armes antigues? I que aquesta gesta quedés inscrita a la World Record Academy? T’imagines que per realitzar aquest rècord mundial vinguessin colles de trabucaires d’arreu dels Països Catalans? T’imagines que també vinguessin diversos grups de recreació històrica, entre ells els Miquelets de Catalunya i del País Valencià, amb altres grups de diferents èpoques històriques per participar, i que desfilessin amb la marxa de torxes abans de realitzar el rècord mundial?".

El passat 6 de febrer de 2011 Òmnium Cultural del Voltreganès va organitzar la seva primera activitat, la commemoració històrica sobre els fets de la Gleva de 1714, en què un escamot de 120 soldats austriacistes van ser assassinats a l’entorn del Santuari de La Gleva el febrer de 1714 quan intentaven dificultar l’arribada de provisions a les tropes borbòniques que assetjaven Barcelona.

En el decurs de l’acte hi havia previst de fer unes salves d’honor amb armes d’avantcàrrega (que són carregades per la boca del canó), que la delegació del Govern espanyol a Catalunya va prohibir al•legant un informe de la Guàrdia Civil pel qual aquestes armes només es podien fer servir en festes tradicionals i que aquesta commemoració no ho era.

Tant la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya com els organitzadors van discrepar frontalment d’aquesta decisió i els criteris emparats en una normativa estatal no adequada a la realitat catalana, que impedeixen que trabucaires participin en una celebració històrica o en un acte popular i que la decisió sobre aquesta qüestió depengui d’un informe de la Guàrdia Civil.

I l’estendard de Santa Eulàlia, a La Gleva

Per donar suport a tota aquesta jornada, l’estendard de Santa Eulàlia, l'estendard èpic qie va ser brandat per les tropes catalanes durant la defensa de Barcelona del 1714 i que cada any és al mig del Fossar de les Moreres per la Diada Nacional, excepcionalment i per primer cop a la història sortirà de Barcelona i serà exposat durant tot el dia a l’església fins al moment d’iniciar-se la Marxa de Torxes, en la qual s'integrarà.

- Més info a Facebook
- Vídeo d’Òmnium Voltreganès sobre els Fets de la Gleva de 1714
- Més info des de la Viquipedia

- Tota la informació de l'edició de 2011: notícies, vídeos, galeria de fotos...

----------------------------------------

El Parlament de Catalunya va lamentar la prohibició de l'edició de 2011

A conseqüència de la prohibició de les salves per les autoritats espanyoles a l'edició de 2011, els organitzadors es van moure fins aconseguir que el Parlament de Catalunya es pronunciés sobre els fets i aprovés aquesta resolució:

Resolució 167/IX del Parlament de Catalunya, sobre la participació dels trabucaires en esdeveniments populars i sobre la negociació del contingut del projecte de reial decret del reglament d'armes
Tram 250-00052/09
Adopció
Comissió de Cultura i Llengua
Sessió núm.6, 13/7/2011, DSPC-C 120

La Comissió de Cultura i Llengua, en la sessió tinguda el 13 de juliol de 2011, ha debatut el text e la Proposta de resolució sobre la participació dels trabucaires en esdeveniments populars i sobre la negociació del contingut del projecte de reial decret del reglament d'armes (tram. 250-00052/09), presentada pel Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya, i les esmenes presentades pel Grup Parlamentari de Convergència i Unió (reg. 9001). Finalment, d'acord amb l'article 146 del Reglament, ha adoptat la següent

Resolució

1. El Parlament de Catalunya lamenta la prohibició de la participació dels trabucaires en la commemoració, el dia 6 de febrer de 2011, dels fets de la Gleva del 1714.

2. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:
a) Emprendre, per mitjà dels departaments que pertoqui o, en qualsevol cas, de les delegacions territorials, les accions que consideri pertinents per a  permetre la participació d'elements de cultura popular com ara l'organitzat per a commemorar els fets de la Gleva del 1714 o altres que s'organitzin.
b) Fer arribar al Ministeri de l'Interior un document, consensuat amb la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i el Departament de Cultura, amb les consideracions relatives a les possibles afectacions d'una interpretació restrictiva del projecte de reial decret del reglament d'armes, transposició de la directiva europea que estableix un nou marc regulador de la tinença i l'ús d'armes de foc, de conformitat amb l'article 113 de l'Estatut d'autonomia i amb les competències regulades pels articles 119, 127, 141 i 164 de l'Estatut i d'acord amb les organitzacions dels diversos sectors afectats de Catalunya, i negociar-ne el contingut.
Palau del Parlament, 13 de juliol de 2011.

El secretari de la Comissió. Esteve Pujol i Badà.
El president de la Comissió, Carles Puigdemont i Casamajó.