Sant Pere de Torelló tira endavant un pressupost amb molt poca inversió

L'Ajuntament disposarà de 2.798.500 euros per al 2012, un 6% menys que a l’any anterior.

Redacció Osona.com
21 de desembre del 2011
Dilluns,  dia 19 de desembre, es va celebrar una sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló. En l’ordre del dia, es van aprovar amb els vots a favor dels 9 regidors de l’equip de govern(ERC) i el del regidor de l’oposició Albert Bardolet (CiU), els següents punts de l’ordre del dia:

1.    Aprovació de l’esmena de l’acta de les operacions de delimitació amb el municipi de Santa Maria de Corcó

2.    Aprovació del compte general de la corporació de l’exercici 2010

3.    Aprovació inicial del pressupost de la corporació per a l’exercici 2012, bases d’execució i plantilla de personal

L’alcalde, Jordi Fàbrega, va fer una explicació exhaustiva del punt 3, aprovació inicial del pressupost de la corporació per a l’exercici 2012.

Pel que fa a les despeses, d’una banda Fàbrega va explicar que el pressupost de 2.798.500€ preveu només 27.360€ en el capítol d’inversions sense concreció de les mateixes, ja que se’n preveuen molt poques per aquest any 2012, fet que justificaria la reducció d’un 20% del pressupost de despeses extraordinàries respecte de l’any 2011.

Així mateix l’alcalde va apuntar també que, malgrat tot, les inversions i accions no executades en el pressupost del 2011 dins del Pla de Barris passen automàticament al finalitzar l’exercici 2011 en el pressupost del 2012, tenint en compte el que es va dir en la Comissió de Seguiment del Pla de Barris on hi participa la Generalitat de Catalunya. En aquesta Comissió la mateixa Generalitat anunciava al consistori santperenc la necessitat i la importància de reduir el ritme d’aquest Pla de Barris davant la dificultat per part de la mateixa Generalitat a disposar de liquiditat durant l’any 2012.

D’aquest sobrant en el Pla de Barris de 2011 es preveuen accions per a potenciar l’ocupació, el suport a les empreses i al comerç local.

L’objectiu del pressupost presentat per aquest 2012 é,s doncs, segons afirmava el mateix Fàbrega, mantenir la prestació de serveis existents i l’augment del servei d’atenció a les persones grans dependents mitjançant la Fundació Les Alades. La Fundació Les Alades és qui realitzarà la inversió per a la creació de la futura Llar –Residència que segons la previsió d’ingressos i despeses ha de fer-ne possible el seu funcionament ordinari.

Hi ha també en aquest pressupost una partida de 28.000€ per als sectors més desafavorits de la població i greument afectats per la crisi. A banda, es preveu amb aquest col•lectiu en situació límit emprendre accions compensatòries  de treballs a la comunitat.

Pel que fa als ingressos,  hi ha una baixa considerable en les aportacions estatals i de la Generalitat. Aquesta reducció d’un 15% d’ingressos es preveu quedarà compensada amb les despeses mitjançant l’aplicació del Pla d’Austeritat que afecta a totes les regidories i en partides com: premsa, electricitat, manteniment d’equipaments, manteniment de vies públiques, festes, protocol, projectes... D’aquesta manera, comentava Fàbrega, s’aconsegueix equilibrar ingressos i despeses.

Amb una clara voluntat de mantenir serveis i prestacions, però treballant amb el Pla d’Austeritat sempre present, es preveu poder assolir aquest pressupost ordinari que suposa un estalvi de 167.910€ (6%) respecte del pressupost ordinari de l’any 2011.