El PSC treu les castanyes del foc a l'equip de govern de Vic

CRÒNICA DEL PLE L'Ajuntament aprova un pressupost auster, a la baixa i força consensuat, amb els vots d'ERC, CiU, PSC i SI. Els socialistes salven els mobles d'ERC i CiU en el punt sobre la desafecció de Casa Comella.

Pere Pratdesaba
19 de desembre del 2011
Mari Moyano i Jacint Raurell.
Mari Moyano i Jacint Raurell. | Adrià Costa
Gràcies al canvi de vot dels regidors socialistes, l'equip de govern ha pogut aprovar la desafecció de servei públic de la Casa Comella. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha aprovat en el ple celebrat aquest migdia el pressupost municipal per al 2011, que puja 39.075.481 euros, 144.196 menys que a l’anterior exercici (-0.37%). Aquest és el tercer any consecutiu que el consistori aprova el pressupost a la baixa. David Sala (CiU), regidor d’Economia, l’ha qualificat d’auster i realista amb la situació econòmica actual. També ha destacat que no s’incrementava la pressió fiscal dels ciutadans, que es posava l’accent en l’atenció a les persones i que es mantenien els llocs de treball.

Per aprovar els pressupostos, l’equip de govern (ERC i CiU) ha comptat amb el suport del PSC i SI, amb qui ha tancat acords puntuals. PxC ha valorat positivament l’oferta de diàleg i s’ha abstingut, després que s’acceptés una proposta seva simbòlica d’última hora. La CUP i ICV-EUiA hi han votat en contra.

L’acord amb el PSC ha tingut un caràcter global i ha inclòs un altre punt calent de l’ordre del dia, la desafectació de Casa Comella, que permetrà que permetrà la seva venda al grup Bon Preu i que l’equip de govern ha tirat endavant gràcies al vot favorable dels socialistes. El PSC ha obtingut diverses contrapartides per tota l’operació, entre les que destaca l’acceptació de la reducció del sou dels regidors (15%) i dels càrrecs de confiança (10%).

Al ple també s’ha aprovat la renúncia de Josep M. Paré, regidor de PxC, que està ingressat a la presó. El substituirà Joan Carles Fuentes, que anava el següent a la llista de PxC i que ja havia estat regidor a la passada legislatura. Recordem que Fuentes està inhabilitat per sufragi passiu (o sigui, que no pot ser votat durant l'any i mig en el qual es faci efectiva la sentència). La decisió judicial, però, no té caràcter retroactiu i no es ferma (es recorrerà, tal com ha explicat a Osona.com Josep Anglada, el portaveu del PxC), per tant, la seva entrada  al consistori no suposarà cap problema.

Per últim, afegir que s’ha ratificat la dissolució del Consorci del Museu de l’Art de la Pell.

Osona.com ha retransmès en directe tota la sessió, via Twitter.


El PSC ven car el seu suport

L’equip de govern tenia un greu problema. Necessitava al menys el vot d’un regidor de l’oposició per poder aprovar la desafectació de la qualificació jurídica de domini públic per estar afecta a un servei públic de l’edifici Casa Comella. En el passat pel ple ja s’havia aprovat però per un error jurídic s’ha hagut de repetir avui (s’havia d’aprovar per majoria absoluta i no simple). La situació s’havia agreujat perquè ja es  va fer la licitació i es va aprovar vendre la part de l’Ajuntament de Casa Comella al grup Bon Preu. L’únic partit que semblava que podia fer el pas era el PSC, que s’havia abstingut al passat ple.

I així ha estat. Els dos regidors socialistes han optat, finalment, per donar suport a CiU i ERC i han votat a favor de la desafecció. Però no ha estat a canvi de res. Les contraposicions han estat contundents i han inclòs una negociació global on també s’ha contemplat el suport dels socialistes al pressupost. “Amb aquest acord, el PSC contribueix a la governabilitat de la ciutat i al manteniment dels serveis adreçats als més fràgils”, ha apuntat Jacint Raurell (PSC).

Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

La primera part de l’acord entre equip de govern i PSC feia referència als diners obtinguts per la venda de Casa Comella, un total d’1.100.100 euros. D’aquests, 800.000 euros es destinaran a resoldre tensions de tresoreria i 300.000 a millorar diversos equipaments: futur banc d’aliments; la Llotja del Blat, que es convertirà en la seu de turisme; i l’Espai VIT, per completar els serveis informàtics.

La segona part de les negociacions ha tingut com a terreny de joc els pressupostos. A petició del PSC, s’han reduït les despeses d’Alcaldia i Publicitat i les hores extres, que han passat de 275.000 euros a 140.000. També s’ha acordat la disminució del sou dels regidors, en un 15%, i dels dos càrrecs de confiança més ben retribuïts, en un 10%. Aquests sous es tornaran a pujar si augmenta el pressupost municipal en els pròxims exercicis.

Raurell ha defensat que els polítics havien de estar ben remunerats per exercir els seus càrrecs, perquè si no només s’hi podria dedicar la gent acomodada o amb aspiracions polítiques molt particulars. Tot i això, considera que els sous dels regidors de l’Ajuntament de Vic són força elevats, tenint en compte els d’altres regidors de consistoris semblants, com Granollers, Figueres o Mollet. “A més, la situació econòmica actual obliga a fer un esforç”, ha reblat.

Els diners obtinguts de la reducció de sous es destinaran al manteniment de l’Oficina Local d’Habitatges (20.000 euros), al Consorci de Normalització Lingüística (7.000 euros), ajuts socials a les famílies (18.000 euros) i el romanent que quedi, a subvencions i convenis amb entitats (37.000 euros).


Bon Preu, un comprador ‘idoni’ per a Casa Comella

Pel que fa al canvi de vot al punt de Casa Comella, el PSC l’ha justificat pel canvi d’actitud de l’equip de govern, més dialogant; per la millorat el preu de venda (300.000 euros més dels 800.000 inicials); per la “idoneïtat” del grup Bon Preu com a comprador; i per l’estat ruïnós de Casa Comella i l’elevat cost de manteniment.

Tots els altres partits s’han mantingut en les mateixes posicions que en l’anterior ple. CiU i ERC han defensat l’operació per una qüestió de tresoreria i reducció de costos, i per les dificultats d’oferir un bon servei públic a l’equipament. L’oposició ha criticat el procés, del qual fins i tot s’ha dubtat de la seva legalitat, i s’ha demanat una mica més de “rigurositat” a l’equip de govern. “Avui és un dia trist per a la ciutat”, ha lamentat Josep Anglada (PxC), en relació a la venda de patrimoni.

Finalment, la proposta ha tirat endavant amb els 12 vots dels regidors de CiU, ERC i PSC. La resta de grups, nou regidors, s’han mantingut en el seu vot negatiu.


Un pressupost de ‘contenció’

Amb el suport del PSC, CiU i ERC en tenien suficient per aprovar els pressupostos, marcats per la “contenció”, tal com ha apuntat Sala. L’equip de govern, però, també ha obtingut el suport de SI, de qui s’han acceptat algunes propostes, com l’elaboració d’un pressupost participatiu en determinades partides com les de  les associacions de veïns, les festes de barri i les de joventut. A més,  s’ha aconseguit l’abstenció de PxC a l’introduir una rebaixa del 20% en l’aportació que fa l’Ajuntament de Vic a AMIC i CITE, associacions vinculades als sindicats UGT i CCOO. La CUP i ICV-EUiA hi han votat en contra.

David Sala exposant al ple els pressupostos de l'any que ve. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

El pressupost per l’exercici 2012 puja 39. 075.481 euros i suposa només 144.196 euros menys que l’exercici anterior. La diferència real, però, és molt més gran, ja que hi ha un augment significatiu de la càrrega financera.  

El regidor d’Economia ha remarcat que s’ha posat accent a aquelles àrees d’atenció a les persones, com és el cas d’Educació, Benestar i Família i Cultura i Ciutadania i en no incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans. En aquests pressupostos, tot i la contenció, “s’ha fet un gran esforç per mantenir els serveis i la plantilla de personal, exceptuant les baixes de jubilació que no s’amortitzaran”, ha afegit. També ha detallat que l’Ajuntament de Vic “inicia una nova etapa en la seva organització i en la distribució de competències” i que això fa que sigui ‘difícil’ establir una comparació amb els pressupostos anteriors.

Pel que fa a les despeses, es fan reduccions dràstiques en algunes partides, com Publicitat i Alcaldia (-27,44%), IME i Patronat de Fires i Mercats (-8,05%), Atlàntida (-16%) i ACVic (-10%), entre d’altres.  Amb aquesta reducció es podran mantenir despeses “imprescindibles” de les escoles bressol i l’Escola de Música.

Sala diu que l’Ajuntament podria tenir problemes  en un futur pròxim si no cobra el que se li deu. També ha reconegut que es tenen tensions de tresoreria per causa de l’operació a l’illa càrnia del Bruguer.

Tot i que ha valorat la voluntat de diàleg, Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha basat el seu vot negatiu en la “manca d’obertura” de l’equip de govern. CiU i ERC han aprovat la majoria dels punts (24) que proposava l’ecosocialista, però no han estat suficients.

Josep Anglada creu que els pressupostos “no tenen ànima i són poc eficaços per un moment com l’actual”.  Tot i això, ha valorat la transparència amb la qual s’han realitzat i el seu “realisme”.

Les esmenes del PSC tampoc han estat suficients perquè la CUP donés el seu suport als comptes. Georgina Rieradevall, la portaveu de la formació, considera excessives les retallades en l’àmbit social. També creu que els regidors s’haurien de reduir el sou fins a un topall de 2.000 euros.


EN BREU


Es modifiquen els estatuts d’ImpeVic, que passa a dir-se OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic.

L’Ajuntament està fent a contrarellotge un projecte de la biblioteca, que s’ubicaria al solar de la caserna de la Guàrdia Civil, per acollir-se a noves subvencions.

Antoni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Cristina Gayoso parla amb Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament pagarà 57.300 euros pel lloguer (44.000 euros) i pel rescabalament dels danys i perjudicis (13.300 euros) d’una nau industrial del carrer Perot de Rocaguinarda. La nau va ser utlitzada durant 22 mesos per les escoles i els equips de bàsquet, mentre hi havia obres al pavelló. El contracte amb l’empresa va ser verbal, no hi ha cap document escrit. L’oposició ha criticat les formes i la manca de transparència de l’operació. L’equip de govern considera que hi va haver una “ineficiència administrativa” però que el preu és “raonable” i l’Ajuntament n’ha sortit beneficiat.

Per aquest embolic, la CUP demana la dimissió del gerent de l’IME, Miquel Duran. L’alcalde ho desestima i considera que només va ser un “petit error”.

S’ha aprovat una moció de PxC de suport a les reivindicacions dels ciclistes d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, que demanen poder circular per la C-17. Feia molt temps que el ple de Vic no aprovava una moció de PxC.  La proposta ha tirat endavant amb els vots de SI, PxC, CiU i ERC. L’equip de govern s’hi ha apuntat després que s’aprovés una esmena (la moció es feia extensiva als tractors i vehicles agrícoles). PSC i ICV-EUiA s’han abstingut.

A la moció, les dues regidores de la CUP han sortit de la sala per no votar. A partir d’ara, no debatran ni votaran cap moció de PxC perquè no el consideren un partit “democràtic”.


--------------------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Vic aprova per tercer any consecutiu un pressupost a la baixa


- El pressupost municipal per al 2012 és de 39.075.481€ i contempla una rebaixa del 15% en les retribucions dels càrrecs electes

- Té un marcat accent social i està confeccionat des d’una perspectiva d’austeritat d’acord amb la situació econòmica actual

- S’ha aprovat també la desafectació de la qualificació de bé afecte a un servei públic de la Casa Comella i per tant es podrà fer efectiva la seva venda

Avui al matí ha tingut lloc el ple municipal ordinari del mes de desembre en el qual s’han debatut diversos temes, entre ells l’aprovació dels pressupostos 2012 i la desafectació de la qualificació de bé afecte a un servei públic de la Casa Comella. Els principals punts de l’ordre del dia han estat:

El regidor de PxC, Josep M. Paré Subiranas, va presentar la seva renúncia com a regidor de l’Ajuntament de Vic el passat 28 de novembre, i el substituirà el següent a la llista de PxC, Joan Carles Fuentes, que ja havia estat regidor anteriorment.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

En el ple municipal d’avui també s’ha fet l’últim pas per la dissolució del Consorci del Museu de l’Art de la Pell de Vic. Tal i com s’havia anunciat en dies passats, la ciutat de Vic disposarà d’un organisme que aglutinarà la gestió dels dos museus de la ciutat (el Museu de l’Art de la Pell i el Museu Episcopal de Vic) sota una sola marca de museus de Vic. Segons paraules de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, aquest fet representa un primer pas ‘per aconseguir una nova estructura més sostenible, ja que és una manera d’estalvi econòmic’. Vila d’Abadal també ha tingut unes paraules d’agraïment i reconeixement a la persona que fins ara ha estat el director del MAP, Emili Bayón.

També ha passat per ple la modificació dels estatuts de l’organisme autònom de l’ImpeVic. Aquest es denominarà Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic (OFIM) i la seva funció serà l’organització i promoció de les Fires i Mercats de la ciutat de Vic.

El ple en data d’avui també ha aprovat acceptar la bonificació d’un 95% de la llicència d’obres de rehabilitació, adequació i reforma interior de la primera planta de l’UCSI, intervencionisme i Àrea quirúrgica de la Clínica de Vic i reforma de l’Àrea d’Obstetrícia de l’Hospital General de Vic (fase 2).

Un altre dels punts que s’ha debatut avui és l’aprovació de la desafectació de la qualificació de bé de servei públic de Casa Comella. De fet aquest punt s’ha tornat a posar a l’ordre del dia, ja que el passat ple s’havia aprovat per majoria simple i a nivell jurídic es requeria una majoria absoluta. Han estat els vots a favor del grup de PSC que han permès tirar endavant aquest pas. Segons Vila d’Abadal expressa que la venda d’aquest patrimoni és necessària per la governabilitat de la ciutat, ja que suposa un ingrés de 1.111.000 euros que permetrà capitalitzar la tresoreria d’aquest ajuntament i mantenir altres serveis del mateix Ajuntament. Aquest punt ha estat aprovat gràcies per 12 vots a favor (CiU + ERC + PSC) i 9 en contra (CUP + SI + PxC). El regidor del PSC, Jacint Raurell, ha argumentat el canvi en el sentit del seu vot a la seva participació en la distribució de l’excedent del preu taxat inicialment que es situa en uns 300.000€. Segons ha explicat Raurell s’ha acordat amb l’equip de govern, redistribuir aquesta quantitat a una aportació per a finalitzar les obres d’adaptació del nou local que ha d’acollir el banc d’aliments, la remodelació de la Llotja del Blat per convertir-la en nova Oficina de Turisme de Vic i també l’adaptació de l’espai VIT per acollir els serveis d’informàtica del propi Ajuntament de Vic.

S’aprova el pressupost per l’exercici 2012 amb una rebaixa del 0,37%, que suposa 144.196 € menys que l’exercici anterior però que de fet és molt més ja que hi ha un augment de la càrrega financera.  El pressupost ha estat aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC, PSC i SI, l’abstenció de PxC i el vot contrari d’ICV i CUP. De fet, aquest exercici 2012 és el tercer consecutiu que l’Ajuntament de Vic aprova uns pressupostos a la baixa, degut al context actual de crisi. No obstant, des de l’equip de govern s’ha posat accent a aquelles àrees d’atenció a les persones, com és el cas d’Educació, Benestar i Família i Cultura i Ciutadania i en no incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans. En aquests pressupostos, tot i la contenció, ‘s’ha fet un gran esforç per mantenir els serveis i la plantilla de personal, exceptuant les baixes de jubilació que no s’amortitzaran’, ha explicat el regidor d’Hisenda, David Sala. També ha detallat que l’Ajuntament de Vic ‘inicia una nova etapa en la seva organització i en la distribució de competències’ i que això fa que sigui ‘difícil’ establir una comparació amb els pressupostos anteriors. Sala ha manifestat que en la negociació d’aquests pressupostos hi ha hagut una voluntat per part de l’equip de govern de negociació amb totes les forces polítiques.

Les esmenes que s’han acceptat per part del PSC a canvi del vot favorable ha estat la rebaixa de la partida d’Alcaldia que es queda en 210.000€, la rebaixa de les hores extres o gratificacions que es queden en 140.000€, les retribucions als càrrecs electes que baixen un 15% (sous i indemnitzacions per assistència) i la del 10% dels dos càrrecs eventuals que tenen la categoria més elevada. El que s’aconsegueix rebaixar d’aquestes partides es destinarà a l’Oficina Local d’Habitatge (20.000€), al Consorci de Normalització Lingüística (7.000€), als ajuts socials que fan referència a les beques i ajudes a les famílies (18.000€) i també les subvencions i convenis amb entitats de la ciutat (37.000€).

Montse Rovira consultant els pressupostos per l'any que ve. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

El vot favorable de SI ja s’ha condicionat a diferents aportacions la més destacada de les quals és l’elaboració d’un pressupost participatiu en determinades partides com pot ser les que fan referència  les associacions de Veïns, les festes de barri i les de joventut. El regidor Iban Lapeira ha explicat que el seu grup també havia posat com a condició la rebaixa dels sous dels regidors i també un 3% del sou dels càrrecs eventuals.

L’abstenció de PxC s’ha aconseguit a l’introduir una rebaixa del 20% en l’aportació que fa l’Ajuntament de Vic a AMIC i CITE, associacions vinculades als sindicats UGT i CCOO.

S’aprova la plantilla de personal de l’Ajuntament de Vic per l’any 2012 i l’actualització del catàleg de llocs de treball amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC i SI; vots en contra de CUP i ICV i PxC s’ha abstingut.

El ple d’avui també ha aprovat altres punt com és el cas de les noves tarifes d’aparcament del pàrquing de la plaça Major, una modificació dels estatuts del Consorci d’Acció Social de Catalunya, la modificació del reglament d’abastament d’aigua potable, entre altres.

MOCIONS:

S’ha aprovat la Moció presentada per PxC en defensa de les reivindicacions dels ciclistes d’Osona, Ripollès i Garrotxa per tal de poder circular per la C-17. La moció, ha estat aprovada tot i que des de l’equip de govern s’ha introduït una esmena on es fa constar que la reivindicació inclogui també als vehicles agrícoles. Una vegada introduïda aquesta esmena s’ha aprovat gràcies els vots de CiU, ERC, PxC i SI; l’abstenció d’ICV i PSC i el vot en contra de la CUP.

La moció presentada per la CUP sobre el panells informatius situats a les rambles i la seva posterior utilització ha estat DESESTIMADA. El regidor Joan López ha argumentat que des de l’equip de govern ja hi ha un pla de treball per tal de difondre diferents missatges a la ciutadania a partir d’aquests suports.

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Jacint Raurell, Laia Jurado, Georgina Rieradevall i Joan Ballana, aquest matí al ple. Foto: Adrià Costa