Treballadors i col•laboradors dels mitjans públics de Manlleu es mobilitzen

Una seixantena de persones vinculades a Ràdio Manlleu, El Ter i Elter.net elaboren un manifest molt crític amb la decisió de l’Ajuntament.

per Redacció Osona.com , 2 de desembre de 2011 a les 15:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La seixantena de treballadors i col•laboradors dels mitjans públics de Manlleu, que integren la revista El Ter, Ràdio Manlleu i el web ElTer.net , han elaborat un manifest on defensen “uns mitjans públics, professionals i de qualitat per la ciutat”. El text arriba després de l’anunci per part del Consell d’Administració de dissoldre la societat Manlleu Mitjans de Comunicació SL, que darrerament els ha gestionat, de reduir la plantilla de sis a dos treballadors i de proposar un nou model de cara al futur basat en el localisme.

Els treballadors i col•laboradors alerten que el model actual de mitjans públics de Manlleu està “greument en perill”. Consideren que s’està fent un “pas enrere”.El manifest, que s'ha publicat a Elter.net és el següent:

Salvem els mitjans de comunicació de Manlleu: per uns mitjans públics, professionals i de qualitat


El model de mitjans públics de Manlleu que coneixem està greument en perill. El pressupost de l’Ajuntament de Manlleu de cara al 2012, que ara s’està negociant, apunta grans retallades. Com a conseqüència, es planteja reduir dràsticament el nombre de treballadors fixos dels mitjans, passant de sis a dues persones contractades. Amb la disminució de recursos s’hauria de renunciar a aspectes com la programació informativa, i creiem que ni tant sols es pot garantir una cobertura municipal. S’hauria d’eliminar programació pròpia i les actualitzacions de elter.net serien mínimes, per citar només alguns exemples. Actualment es dóna cobertura a moltes activitats, entitats i persones que no troben altres espais, o són molt minsos, dins l’oferta dels mitjans privats d’Osona.

Som conscients que el context de crisi econòmica és molt cru, i ens pertoca informar-ne i experimentar-lo tant en l’entorn com en primera persona. Des de fa anys, i especialment des del 2009, ja hem reduït costos de manera sistemàtica. Vam ser els primers treballadors vinculats a l’Ajuntament de Manlleu en congelar-nos voluntàriament els sous. I també vam ser pioners en el fet que no es van substituir llocs de treball si quedaven vacants. Enteníem que eren sacrificis que calia fer, estrènyer-nos els cinturó sense fer-ne bandera, però creiem que s’ha arribat al límit. A banda, tenim la sensació que, si més no de moment, no s’està actuant de manera proporcional en la tisorada que es fa als mitjans de comunicació públics de Manlleu, si la comparem amb altres departaments del mateix Ajuntament.

Un dels resultats d’aquesta crisi és una forta davallada publicitària, compartida per tots els mitjans de comunicació. Ara bé, per poder remuntar entenem que l‘últim que s’hauria d’haver fet és prescindir de la persona que contracta la publicitat, la comercial, que ha estat la primera, en tenir un contracte temporal, de ser acomiadada. Com s’entén, si el motiu del canvi de model és estrictament econòmic? Les dades d’audiència ens continuen posant entre les principals emissores locals públiques, entre les més escoltades de tot el país, encara que és cert que això sovint no es tradueix en més publicitat.

Encara en l’aspecte econòmic, aquests darrers dies, s’han posat en circulació xifres interessades que pretenen afegir confusió sobre el cost real dels mitjans. Es preveu que l’aportació total de l’Ajuntament de Manlleu aquest any sigui de 175.000 euros. La retallada que es proposa no estalviarà grans xifres, ja que s’eliminaran llocs de treballs amb sous mileuristes. Potser el que realment caldria és replantejar inversions als mitjans privats. Des de determinats mitjans o plataformes d’opinió, només s’assenyala el cost del servei públic i no es parla mai de la funció social que complim. És desolador que es vulgui veure el periodisme, exclusivament, des d’una òptica empresarial. D’aquesta manera, es resta importància al seu paper social, cultural i integrador. Moltes decisions polítiques estan canviant les redaccions periodístiques per gabinets de premsa.

Ja que la feina dels polítics és posar rumb i prioritats, volem confiar que les èpoques de crisi no ens facin perdre de vista que els mitjans, especialment Ràdio Manlleu, El Ter i cada vegada més elter.net, són un referent clar a la comarca i a l’exterior. Que formen part de la vida cultural, social, educativa de la ciutat, i que ja actualment se sostenen, en gran part, amb el voluntariat. Un voluntariat a qui cal orientar, donar suport i coordinar. Els col.laboradors de l’emissora pensem que la motivació per seguir a Ràdio Manlleu pot minvar davant d’aquest canvi de model.

L’equip de govern afirma que el model de mitjans que proposen és també “de formació”. L’escola que ha estat Ràdio Manlleu al llarg de gairebé 29 anys es deixa perdre, amb grans professionals que han anat a treballar en mitjans d‘àmbit nacional, però que també s’han dedicat a ensenyar i assessorar. I això ja no existirà. O en tot cas serà autodidacte, serà una escola sense mestres.

Estem convençuts que actualment els mitjans, a banda d’un tret distintiu i d’identitat, suposen reputació i una bona marca per Manlleu. Ràdio Manlleu, elter.net i El Ter són un símbol de prestigi. La trajectòria que tenim al darrera ens avala. En el cas de l’emissora, pels premis que ha rebut i el reconeixement que ens fan arribar els professionals d’altres mitjans, que veuen en Ràdio Manlleu un referent, malgrat els recursos d’ara ja són migrats.

Pensem que Manlleu i els seus ciutadans es continuen mereixent i necessiten una garantia de qualitat en els continguts i informació de proximitat. Pensem que el procés de redefinició s’ha de fer amb certes garanties que els mitjans no quedaran sentenciats a mort. Pensem que per més que l’equip de govern defensi aferrissadament que es tracta d’un “pas endavant”, el que fem és un pas enrere. I de gegant.

Els col•laboradors i treballadors dels mitjans públics de Manlleu.

Manlleu, 1 de desembre de 2011

 

Participació