La burla de la Puríssima i la santa Constitució

El calendari de la setmana que ve, marcat per unes absurdes i caòtiques festes, juga una mala passada a empreses i centres educatius.

per Pere Pratdesaba, 2 de desembre de 2011 a les 12:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: CEPCE

Un històric periodista de la comarca em comentava, tot parlant de les festes de la Puríssima i la Constitució, que era la mostra més flagrant de la persistència de “la crosta burocràtico-militar improductiva de l’època franquista... i de més enllà!”. I és que el calendari laboral i acadèmic per a la setmana que ve no és per fer-hi bromes. I més en una conjuntura econòmica com la que ens ha tocat viure. Una situació impensable a qualsevol altre país d’Europa.


Quan es va crear la festa de la Constitució el dia 6 de desembre, allà a finals dels 80, ja va sorgir la controvèrsia de la seva proximitat amb la Puríssima, tot just dos dies després. Unes diades festives inoportunes que fan la guitza a empreses i escoles, a empresaris, treballadors, alumnes i professors. “És una manca de respecte al sistema acadèmic i una burla contra el món del treball. Un atac directe contra l’economia productiva”, continua el meu company periodista, força enfadat. El debat, poca broma, ha continuat a sobre la taula durant 30 anys. I el que és el pitjor, ningú ha fet res. El consens entre política i religió ha estat impossible.

La setmana que ve ens trobem en una de les situacions més rocambolesques que ens dóna aquest calendari tan estrafolari i centralista, fet des de les entranyes més profundes de l’Estat espanyol. Dimarts i dijous festa. Dilluns, dimecres i divendres, dies laborables mig penjats, més que susceptibles de ser convertits en festius. Ponts assegurats. Setmana perduda. I d’aquí quatre dies, Nadal, Sant Esteve, Cap d’any i reis. Sort que Europa està enfeinada amb Grècia i la reforma del tractat. Potser a més d’un se li posarien les galtes vermelles si ens assenyalessin amb el dit.Vic tira pel dret

Pel que fa a la comarca, la majoria d’empreses que han optat per algun pont han decidit fer festa el divendres, dia 9 de desembre, i treballar el dilluns i el dimecres. És el mateix calendari que han escollit els centres educatius de poblacions com Tona, Centelles, Torelló o Manlleu.


En aquest garbuix de dates amunt i avall, però, sorprenen les de Vic. La capital d’Osona, aprofitant que aquests dies es viurà el Mercat Medieval , ha tirat pel dret i ha declarat tota la setmana festiva. Ja hi ha algun pare d’algun poble dels voltants que ens ha fet arribar les seves queixes. Doncs, això, que som un país de fireta...

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació