El Mercat Medieval guarnirà el centre històric de Vic durant quatre dies

La fira, plenament consolidada, torna sense massa sorpreses i estridències. En tot cas, destaca el Mercadal v.o., que es fa gran i amplia productes, parades i espectacles.

Redacció Osona.com
30 de novembre del 2011
576_1291384436_Adri_Costa_MG_2331_Mercat_Medieval_Vic_2009
576_1291384436_Adri_Costa_MG_2331_Mercat_Medieval_Vic_2009 | Adrià Costa
Els figurants del Mercadal v.o. van assistir a la roda de premsa de presentació del Mercat Medieval. Foto: Adrià Costa

Aquest dimarts a la tarda ha tingut lloc a l’edifici del Sucre la presentació d’una nova edició del Mercat Medieval de Vic. La roda de premsa ha anat a càrrec de la regidora de fires i mercats Montserrat  Rovira; la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso; i Joan Naudó, president del Gremi d’Hosteleria.

Poques novetats. Els temps no estan per fer massa invents i menys en una fira que funciona per si sola. Com sempre, hi ha cua de paradistes per entrar i el certamen s’autofinança (segons Rovira, el pressupost puja 170.000 euros i se n’ingressaran 200.000). En tot cas, cal destacar la consolidació del Mercadal v.o., un espai que per segon any consecutiu recrea un autèntic mercat medieval. La iniciativa està totalment integrada al Pla de Barris Centre Històric i la Calla, amb un munt d’activitats complementàries, en el que hi participen les escoles, entitats i veïns.

La 16a edició del Mercat Medieval se celebrarà enguany els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre. La fira rememora el passat medieval de Vic. La ciutat es prepara, doncs, per tornar a rebre milers de visitants, que es deixaran seduir per la màgia del centre històric ambientat. En anys anteriors, es van superar els 300.000 visitants, segons ImpeVic.

Artesans, trobadors, bufons, mags, músics i dansaires conviuran pels carrers més emblemàtics de la ciutat durant quatre dies. Coques i pans acabats de sortir del forn, formatges, embotits, herbes, perfums, teixits, joguines i tota mena de decoració i lleure es podran comprar i degustar a les parades regentades per autèntics personatges medievals. Hi haurà 350 parades, la majoria d’artesania (58,6%) i alimentació (29,1%). D’aquestes, 35 seran tavernes. En aquesta edició s’ha volgut donar prioritat a la gent de la comarca, segons Rovira. Per això, un 13,7% de les parades seran de Vic i un 11,7% de la resta d’Osona.

A més, tots els visitants podran gaudir d’un gran ventall d’activitats: actuacions, demostracions, exhibicions, exposicions, visites guiades, la Ruta dels Oficis. Per anar escalfant l’ambient, aquest divendres, 2 de desembre (21:00 h), es farà al restaurant Cal “U” la tercera edició del Sopar Medieval,  amb plats típics de l’edat mitjana. Joan Naudó ha explicat que el sopar és una reproducció organolèptica d’un àpat festiu a casa d’un burgès benestant dels Països Catalans, amb fruita fresca, embotits fins blancs, sipiada, espàrrecs, perdiu i confits variats.

Un dels  grans atractius del mercat és el Mercadal v.o., que se situarà a sota les Adoberies i que reflectirà de manera fidedigna l’activitat comercial d’un mercat del segle XV. El preu de l’entrada es bescanviarà per una reproducció de croats, la moneda que es feia servir a l’edat mitjana i que servirà per poder adquirir o tastar productes al mercat. L’horari del Mercadal v.o. serà de les 11 del matí a les 5 de la tarda.

Per Noemí Alonso, el Mercadal v.o  no ha deixat res a l’atzar. Així, els figurants que omplen l’espai són voluntaris que han rebut formació teatral per interpretar les conductes dels personatges que representen. La seva tasca consisteix en mostrar als visitants com s’organitzava un mercat vigatà de l’època a través d’històries quotidianes. D’altra banda, enguany, el Mercadal v.o. ha aconseguit fer-se gran i completar l’oferta de productes medievals amb més parades i amb més espectacles.


Recorregut i aparcaments

Pel que fa al recorregut del Mercat Medieval, es mantindrà el mateix que en la darrera edició, però s’incorporen els carrers: Joaquim Vedruna, Gelada, plaça Gerber d’Orlach, Rambla Sant Domènec i Ramada. Els carrers es presentaran ambientats a l’època, decorats amb escuts, bordats en bandelores de roba...

Durant aquests dies, hi haurà diversos aparcaments per rebre l’allau de visitants. Se situaran en punts estratègics de la ciutat: El Sucre, Pont de Queral, Era d’en Sallés, passeig de la Generalitat, Zona Universitària, Avinguda Olímpia, El Nadal, l’Atlàntida i Can Garrofa (Habitatges Montseny).

Segons Montserrat Rovira, “aquesta fira aconsegueix fer arribar el nom de la ciutat arreu, però a més, té un plus de qualitat afegit, ja que s’aconsegueix implicar molta gent de la societat civil”.

Més informació i programa d’activitats (revista)

Més informació, des del web d’ImpeVic





Presentació del Mercat Medieval. Foto: Adrià Costa

--------------------------------------
Galeries de fotos, 2010:


-Espectacle de cloenda
-Retrats dels firaires
- Ambient
-"Llegendes medievals", de Titelles Naip
-Visita guiada al Museu Episcopal
-Ruta de l'art dels oficis
-Exposició d'armadures
- Visita turística a la ciutat
-Mercadal V.O.
- Dansaires de Sant Miquel
-Passeig inaugural

Galeries de fotos, 2009:

- Passeig inaugural
- Matí de dissabte
- Tarda de dissabte
- Artesans i brocanters a la plaça Major
- Medieval a 8 potes
- Dansa del ventre
- Torneig d'Herois
- Ambient del diumenge - Torneig de la Cia. Excalibur
- Campament de soldats i almogàvers
- Ambient del dilluns
- Faquir Testa
- Espectacle cloenda

Galeries de fotos de l'edició 2008:

- Espectacle "Galops de Foc"
- Matí de dilluns al Merca t
- Concert de la Capella Gregoriana dels Dolors
- El vespre del diumenge al Merca t
- Marató Medieval
- Un riu de gent omple els carrers del casc antic
- Inauguració oficial del Mercat
- Exposició de falconeria
- Exposició "Armadures d'11 Cavallers Catalans"
- El sopar medieval

Galeries de fotos d'edicions anteriors:

- Galeria de fotos 2007 (4)
- Galeria de fotos 2007 (3)
- Galeria de fotos 2007 (2)
- Galeria de fotos 2007 (1)
- Galeria de fotos 2006
- Galeria de fotos i vídeos 2005
- Galeria de fotos 2002

La gran novetat de l'any passat va ser la reproducció fidel d’un mercat vigatà del segle XV. Foto: Adrià Costa
Arxivat a