Vic organitza un tast d'aigües per desmuntar els rumors sobre la seva qualitat

El consistori calcula que una família de quatre membres que consumeixi aigua de l'aixeta s'estalvia més de 500 euros l'any.

ACN
23 de novembre del 2011
L'Ajuntament de Vic ha organitzat un tast d'aigua.
L'Ajuntament de Vic ha organitzat un tast d'aigua. | ACN
L'Ajuntament de Vic ha organitzat un tast d'aigua. Foto: ACN

L'Ajuntament de Vic i Aigües de Vic han organitzat aquest dimarts un tast d'aigües per donar a conèixer a la ciutadania que l'aigua de l'aixeta de la capital d'Osona és bona per consumir i no està contaminada. "A Vic hi ha moltes llegendes i desinformació sobre l'aigua de l'aixeta, degut a l'alta contaminació per nitrats i purins", ha destacat Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament. El consistori calcula que una família es gasta 516 euros l'any si compra aigua embotellada, mentre que si la treu de l'aixeta li surt a menys d'un euro.

Coincidint amb la setmana europea de la prevenció de residus, l'Ajuntament de Vic i l'empresa Aigües de Vic han decidit organitzar aquest tast d'aigües per desmuntar els rumors que circulen a la ciutat sobre la qualitat de l'aigua de l'aixeta. Els organitzadors han fet tastar tres aigües diferents als veïns de la capital d'Osona: aigua embotellada, aigua directa de l'aixeta i aigua de l'aixeta però que s'ha deixat reposar durant 24 hores.

Amb aquest exercici, els organitzadors pretenen que la gent "conegui la qualitat de l'aigua de l'aixeta" i "tingui prou informació per decidir quin tipus d'aigua vol consumir", ha destacat Boadas. Segons el tècnic municipal, a la ciutat hi ha "moltes llegendes i desinformació" sobre la qualitat de l'aigua, ja que "la plana de Vic és una zona on hi ha molta contaminació per nitrats i purins als pous i les fonts". Per aquest motiu, Boadas ha ressaltat que la població "ha de saber d'on prové l'aigua de l'aixeta i en aquest cas es capta del riu Ter i, per tant, no ve dels pous ni de les fonts".

A més, el tècnic de Medi Ambient ha afegit que una família de quatre membres que consumeixi aigua embotellada es gasta al cap de l'any 516 euros, mentre que una família que beu aigua de l'aixeta es gasta menys d'un euro al cap de l'any. A més, Boadas ha destacat que cada família genera "uns 26 quilos de residus al cap de l'any amb les ampolles" i això significa que "a Vic es generen uns 150.000 quilos de residus l'any".

Un veí de Vic que ha fet el tast d'aigües, Joaquim Benito, ha explicat que ell no consumeix aigua de l'aixeta perquè la va a buscar a la font. Tanmateix, Benito ha dit que "no li fa res beure aigua provinent de l'aixeta". D'altra banda, un altre veí, Josep Carreras, ha manifestat que ell "mai no beu aigua de l'aixeta" i que és degut a "un costum". Tot i així, Carreras ha dit que antigament van deixar de beure-la "perquè tenia gust a clor i ens vam acostumar a beure-la embotellada".

Per la seva banda, Sònia Ramos, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, ha explicat que la majoria de la gent que s'ha apropat a l'estand "s'han sorprès" perquè "no és tant fàcil diferenciar els tipus d'aigua i això vol dir que la qualitat és bona". Ramos ha afegit que molta gent diu que no consumeix aigua de l'aixeta "perquè fa gust a clor".
Arxivat a