Un film eslovè guanya la Flor de Neu d’Or del Festival de Cinema de Muntanya

Ferran Latorre s’emporta el premi al millor article periodístic.

Redacció Osona.com
20 de novembre del 2011
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya.
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya. | Adrià Costa
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya. Foto: Adrià Costa

La pel•lícula eslovena “The Sphinx” s’ha emportat el gran premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or de la 29a edició del Festival Unnim de Cinema de Muntanya. El film, de 71 minuts, és del director Vojko Anzeljc i compara dues ascensions que es van assolir en tres dècades de diferència. Les dues expedicions es van encarar a l’Esfinx, una paret que sobresurt al Triglav, la muntanya més simbòlica d’Eslovènia. La cloenda del certamen i l’entrega de guardons s’ha fet aquest dissabte al vespre.

L’Esfinx és, de fet, la secció més difícil i prestigiosa de la cara nord d’aquest cim i en el film d’Anzeljc es compara dues de les escalades més rellevants de la història del Triglav: en 30 anys de diferència s’ha aconseguit la primera escalada absoluta i la primera en lliure. El documental destaca sobretot el punt clau de l’ascens, just on hi ha un pitó conegut com el “carnisser”. “The Sphinx” també recull el premi Boreal al millor guió.

D’altra banda, el premi Unnim al millor film de muntanya és per a “Patagonia Promise”, un film de Peter Mortimer i Nick Rosen, dels Estats Units. És una espectacular història sentimental amb la muntanya com a teló de fons. Stanley Leary perd la seva parella, la gran escaladora Robeta Nunes, en un accident de cotxe. Escaladors a la recerca de grans parets, Stanley travessarà Amèrica del Sud per complir el desig de la seva parella: obrir una nova via i escampar les seves cendres al vent. I per fer-ho, Mortimer i Rosen presenten un documental que barreja l’escalada, l’slack-line i el salt BASE.
El premi Grandvalira al millor film d’esports de muntanya és per a “Trou de Fer”, un espectacular film sobre el descens de barrancs a l’illa de Reunión. “Trou de Fer” és l’Everest de les gorges i és producte de l’activitat volcànica i la pluja, i és cita ineludible pels exploradors i els amants del descens de barrancs. És una cinta de 55 minuts de Pavol Barabás, reconegut i premiat director d’Eslovàquia.

S’atorga el premi al millor film ecològic a la cinta irlandesa “The eagles return”, de John Murray; mentre que el film “What happened on Pam Island”, de la polonesa Eliza Kubarska, recull el premi del jurat.

El director català Gerard Montero és qui s’endu el premi Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) al millor realitzador espanyol amb la pel•lícula Encordades, un film que repassa la història de l’alpinisme català amb els testimonis d’escaladores cabdals com Eli Vergés o Esther Sabadell.

El guardó que atorga la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) a la millor fotografia és per Cold, també dels nord-americans Anson Fogel i Cory Richards. És la primera ascensió en hivern al Gasherbrum II en 26 anys i després de setze intents fallits, i té com a principal protagonista l’escalador Simone Moro.
El premi Mountain Wilderness al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals és per “On the trails of the glaciers”, dels italians Massimiliano Sbrolla i Paolo Aralla. I finalment, el premi Temps d’Aventura al millor film adaptat al format televisiu és per a “The swiss machince”, dels també ja premiats Nick Rosen i Peter Mortimer.

Durant la sessió de cloenda del Festival Unnim de Cinema de Muntanya també s’han conegut els guardonats del premi Periodisme.
El jurat ha premiat com a millor article el text de Ferran Latorre, “Entendre l’Everest”, un article publicat al diari La Vanguardia; i ha considerat que el millor reportatge és el de Joan Maria Vives. Porta per títol “Corrent per la muntanya” i es va publicar a la revista Muntanya.


PALMARÈS 2011

PREMI TEMPS D’AVENTURA al millor film adaptat al format televisiu a:
THE SWISS MACHINE de Peter Mortimer i Nick Rosen. USA

PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:
ON THE TRAILS OF THE GLACIERS de Massimiliano Sbrolla i Paolo Aralla. Itàlia
 
PREMI  F.E.E.C. i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:
COLD de Anson Fogel i Cory Richards. USA

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:
THE SPHINX de Vojko Anzelijc. Eslovènia

PREMI F.E.D.M.E. al millor film d’un realitzador espanyol a:
ENCORDADES de Gerard Montero. Espanya

PREMI del JURAT i Flor de Neu de Plata a:
WHAT HAPPENED ON PAM ISLAND d’Eliza Kubarska. Polònia

PREMI al millor film ECOLÒGIC i Flor de Neu de Plata a:
THE EAGLES RETURN de John Murray. Irlanda

PREMI “GRANDVALIRA” i Flor de Neu de Plata  al millor film d’ESPORTS DE MUNTANYA  a:
TROU DE FER de Pavol Barabás. Eslovàquia

PREMI “UNNIM” i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA a:
PATAGONIA PROMISE de Peter Mortimer i Nick Rosen. USA

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or a:
THE SPHINX de Vojko Anzelijc. Eslovènia
    

PREMI PERIODISME 2011

MILLOR ARTICLE:  Entendre l’Everest, de Ferran Latorre. A La Vanguardia
MILLOR REPORTAGE: Corrent per la muntanya, de Joan Maria Vives. A la revista Muntanya

Més informació, al web del Festival

Arxivat a