L'ACM alerta que els ajuntaments estan en una situació crítica d'emergència

Miquel Buch afirma que alguns consistoris "hauran de deixar de prestar serveis".

ACN
18 de novembre del 2011
El president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. Foto: Pere Gendrau

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch (CiU), ha assegurat aquest dijous que l'estat dels ajuntaments catalans és "d’emergència absoluta", i que alguns consistoris "hauran de deixar de prestar serveis". Durant el programa de debat La Caixa dels Trons , produït per l' Agència Catalana de Notícies , Buch ha descartat que els ajuntaments es declarin en fallida però ha alertat que els serveis que es presten "hauran de minvar de qualitat" o bé se n'hauran de deixar de prestar.

El president de l'ACM ha recordat que al llarg de les darreres dècades hi ha hagut revisions del finançament autonòmic però no del local i, en aquest sentit, ha insistit que hi haurà reduccions als consistoris tot i que, tal com ha afegit, "mirarem de fer-ho de manera que no es noti". Pel que fa a una altra qüestió que es planteja sovint a debat, la de la possible unió de municipis, Buch ha apostat per "buscar la manera d'incentivar la suma o l'agrupació". El que no es pot fer és, tal com ha explicat, dir "tu, més tu, més tu, perquè ho decideixo jo".

Buch també ha abordat la possible fusió de l'ACM, controlada per CiU, amb la Federació de Municipis e Catalunya, controlada pel PSC. Buch ha explicat que ja s'està fent un treball conjunt amb la Federació, però també ha afirmat que "a dia d'avui, no ens toca plantejar-ho" perquè, en qüestió de finançament, "això és la xocolata del lloro". En aquest sentit, el president de l’ACM ha insistit en abordar la gestió dels serveis.