Vic clou el Correllengua

Cesk Freixas llegeix el manifest, que enguany ha escrit ell mateix.

Redacció Osona.com
08 de novembre del 2011
Lluís Solà, aquest divenres al Correllengua de Vic.
Lluís Solà, aquest divenres al Correllengua de Vic. | Xevi Mas
Lluís Solà, aquest divenres al Correllengua de Vic. Foto: Xevi Mas

El passat divendres, 4 de novembre, va tenir lloc el darrer acte del Correllengua 2011 celebrat a la ciutat de Vic. L’acte, que finalment es va celebrar a la Llotja del Blat degut a la pluja, va començar als vols de les 6 de la tarda amb el concurs del Picalletres. Amb un total de 16 participants i una quarantena d’espectadors, el joc va ser distès i amè.

Tot seguit, van començar els parlaments. El primer va ser a càrrec del poeta vigatà i responsable de la implantació a Osona de l’ensenyament del català a les escoles, Lluís Solà, qui va fer una defensa de la llengua com a condició inherent de l’home, ja que, com va explicar, cada llengua té un univers al seu darrere i atacar una llengua és atacar un poble i, també, atacar l’home com a essència. Va recordar, també, la persecució a la qual està sotmesa la nostra llengua des de fa segles i la necessitat de no perdre el nostre vehicle de comunicació.

A continuació va ser el torn de Pep Paré, professor de l’Institut Jaume Callís i dramaturg, qui va fer una reflexió sobre la situació del català a l’ensenyament. Una situació en què va recordar que la llengua s’ha convertit en un instrument i no en una essència, la qual cosa ha provocat una pèrdua de sentiment i coneixement i un desvirtuament de l’estudi lingüístic. Una llengua que, per exigències del guió, a les escoles s’ensenya de manera incorpòria i insubstancial.

En darrer lloc, Cesk Freixas va llegir el manifest del Correllengua 2011, que aquest any ha escrit ell mateix i en el qual fa una defensa del català com a element indispensable de la nació i de la cultura catalana.
Arxivat a