ERC i CiU tiren endavant la venda de Casa Comella gràcies a l’abstenció del PSC

ACTUALITZAT AMB CRÒNICA I FOTOS DEL PLE L’Ajuntament de Vic ha celebrat un ple de més de quatre hores, marcat per la necessitat d’optimitzar serveis i obtenir recursos. Mas d’en Bigues, Museu de l’Art de la Pell, i subvencions a les escoles bressol han estat els altres temes estrella de la sessio.

Pere Pratdesaba
07 de novembre del 2011
Façana de la Casa Comella.
Façana de la Casa Comella. | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia una sessió del ple municipal, marcada pels temes relacionats amb la crisi econòmica i la necessitat d’optimitzar serveis i patrimoni. L’acte ha durat més de quatre hores.

Un dels tema principals que s’ha aprovat és la desqualificació de bé afecte a un servei públic de la Casa Comella. Aquesta acció, en definitiva, permetrà la venda de la part de l'Ajuntament de l’històric immoble (primer pis i jardins), que ja s'ha començat a preparar. Els partits de l’oposició s’han mostrat molt crítics amb la proposta per la “manca de transparència” del procés i fins i tot PxC ha arribat a demanar que es retirés el punt de l’ordre del dia. Finalment, la iniciativa ha prosperat gràcies a l’abstenció del PSC, ja que la resta de grups de l’oposició hi ha votat en contra. Casa Comella sortirà a subhasta per un preu inicial de 800.000 euros.

Després d’un intens debat, el consistori també ha aprovat el conveni sobre la subvenció del Departament d’Educació, on es formalitza la rebaixa de 200 euros per alumne a les escoles bressol. El punt s’ha aprovat per unanimitat, després que l’equip de govern acceptés un afegitó on, tot i acceptar la subvenció (era o caixa o faixa), es trasllada la reivindicació contra aquesta retallada a la Federació Catalana de Municipis i a l’Associació Catalana de Municipis. Recordem que el ple ja va aprovar en un anterior ple una moció on es demanava al Departament que reconsiderés la seva decisió.

Un altre dels temes que s’han enllestit, relacionats amb la crisi, és el tancament de Mas de Bigues i l’acomiadament dels seus dos responsables. La intenció de l’Ajuntament és que el servei passi a mans privades. Segons l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, les negociacions amb la Jazz Cava estan molt avançades.

Per últim, en el torn de preguntes, l’alcalde ha confirmat que l’Ajuntament està treballant perquè el Museu Episcopal es faci càrrec de la gestió de tots els museus de Vic.  Això suposaria la dissolució del Consorci del Museu de l’Art de la Pell i la destitució del seu director, Emili Bayón.

Seguiment del ple, via Twitter





Cues per comprar Casa Comella

Un dels punts que s’ha debatut llargament ha estat l’aprovació de la desafectació de la qualificació jurídica de domini públic per estar afecta a un servei públic de l’edifici Casa Comella. Aquest punt ha estat aprovat gràcies els vots de l’equip de govern (CiU i ERC) i l’abstenció del grup PSC. La resta de grups hi han votat en contra.

Al llarg del debat, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha explicat que la decisió de vendre la part de Casa Comella propietat de l’Ajuntament de Vic ja era un tema concurrent a les passades legislatures amb Montanyà i Codina al capdavant. Vila d’Abadal ha defensat que  per motius econòmics i alhora poder preservar aquest  edifici, l’Ajuntament de Vic ha decidit posar en marxa els tràmits pertinents per començar la subhasta-concurs.

El preu de sortida, que ha xifrat l’arquitecte municipal, serà de 800.000 euros. Segons Josep Rafús (CiU), ja hi ha set persones interessades en la licitació.

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Façana de la Casa Comella. Foto: Adrià Costa

Tots els grups de l’oposició han estat molt crítics amb la decisió i amb les formes de l’equip de govern (han lamentat que se n’assabentessin per la premsa). Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha qualificat la venda com un “despropòsit”. La CUP ha lamentat que el patrimoni arquitectònica passés a mans privades i PxC ha demanat que es retirés el punt de l’ordre del dia i s’obrís un debat més calmat amb totes les forces del consistori.

Qui ha salvat els mobles a l’equip de govern, al final ha estat el PSC, amb l’abstenció dels seus dos regidors. Jacint Raurell ha lamentat la manca de debat previ però “entén” que es plantegi la venda de Casa Comella. L’immoble necessita una reforma urgent molt costosa, molt difícil d’assumir per l’Ajuntament.


El Mas de Bigues, deficitari

El consistori ha donat per finalitzada l’encomana de gestió de la Fundació Educació i Art pel servei municipal Aula de Música Moderna de Vic que fins ara s’oferia des del Mas de Bigues.  La decisió implica l’acomiadament de les dues persones que hi estaven treballant. El punt s’ha aprovat amb el vot a favor de CiU i ERC. Si, ICV-EUiA i la CUP han votat en contra. PxC i PSC s’han abstingut.

L’equip de govern ha afirmat que aquest espai ha de replantejar la seva funcionalitat, ja que al llarg d’aquesta anys ha estat deficitari. Segons paraules del mateix alcalde “l’oferta d’aprenentatge musical que es donava des del Mas de Bigues no es deixarà d’impartir, ja que la mateixa Escola de Música de Vic ofereix aquest servei”.

Vila d’Abadal també ha apuntat que existeix una entitat privada i de Vic, la Jazz Cava, que ha mostrat interès de poder gestionar aquest espai amb l’objectiu de dinamitzar-lo i fer-se càrrec de les sales d’assaig. L’equip de govern està immers en un període de reflexió per si finalment es decideix per aquesta opció.

Tots els partits de l’oposició han recriminat a l’equip de govern la poca transparència del procés. La CUP ha anat més enllà i ha demanat que es retirés el punt de l’ordre del dia perquè no hi havia cap altre projecte alternatiu.


El conveni de les escoles bressol, decisió salomònica

El ple també ha aprovat el conveni entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Vic en referència a acceptar les subvencions pel funcionament dels centres educatius de primer cicle d’educació infantil pel curs 2010-2011. Aquestes són 131.200 euros per a l’Escola Bressol Municipal Horta Vermella; 129.600 euros per a l’EBMVIC Els Caputxins i 112.000 euros EBMVIC Serra-de-Senferm.

Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Aquest punt ha  donat peu a un intens debat, ja que, en certa manera, la seva aprovació significava que s’assumia la retallada que ha imposat el Departament, i que consisteix en reduir la subvenció en 200 euros per alumne (de 1.800 a 1.600). En total, uns 46.000 euros que haurà d’assumir l’Ajuntament.  En un anterior ple s’havia aprovat una moció on s’instava a la Generalitat a replantajar-se aquesta tisorada i assumir amb caràcter retroactiu el cost de la mateixa.

El dilema sobre la taula era evident: o caixa o faixa. S’aprovava el que s’havia negat en un anterior ple o es rebutjava la subvenció, la qual cosa hauria posat les escoles bressol en situació de “fallida”, tal com ho ha qualificat el mateix alcalde. Al final, decisió salomònica: s’aprova l’acord però s’hi afegeix un punt, fora del conveni, amb l’objectiu d’insistir en la reivindicació d’aconseguir la subvenció total per alumne i notificar-ho a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya. Amb aquest afegitó tots els partits s’hi han sumat i el punt s’ha aprovat per unanimitat.


Reforma a la xarxa de museus de la ciutat

En el torn de preguntes, l’alcalde ha confirmat que hi ha un projecte molt avançat que contempla que la Fundació del Museu Episcopal (MEV) gestioni tots els museus de la ciutat, inclòs el Museu de l’Art de la Pell. També inclouria la Capella Fonda, el campanar de la Pietat i l'Albergueria, que s’aplegarien sota la marca Museu de Vic. El director continuarà sent Josep M. Riba, actual director del MEV. La decisió s’ha precipitat per unes subvencions que s’han garantit des de la Generalitat.

La mesura afectarà de ple al Consorci del Museu de l’Art de la Pell, que es dissoldrà. També es prescindirà a finals d’any dels serveis del director actual d’aquest ens, Emili Bayón, a qui ja se li ha comunicat.

Vila d’Abadal ha reconegut que el funcionament dels dos museus no era el més òptim i els faltava “capacitat de convocatòria”.


Totes les mocions, rebutjades

Les tres mocions presentades han estat rebutjades. PxC havia proposat instar a la Generalitat que bloquegés les prestacions de renda mínima d’inserció (RMI) als immigrants extracomunitaris i que els càrrecs de confiança municipals deixessin de cobrar la paga extra de Nadal. Tots els grups hi han votat en contra, excepte SI a la segona, ja que PxC ha acceptat incloure un afegitó que feia extensiva la proposta als regidors de l’equip de govern i de l’oposició.

La tercera proposta ha estat presentada per la CUP. Demanava que se sol•licités al govern espanyol el desenvolupament i l’aprovació del reglament del concepte d’immoble d’ús residencial desocupat. Aquest reglament s’ha d’aprovar perquè es pugui fer efectiu el recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI que l’Ajuntament va aprovar al passat ple extraordinari.

Per tant, segons la CUP, aquesta moció s’hauria d’haver aprovat perquè és una conseqüència lògica del que es va aprovar al passat ple. “Vic s’ha de sumar a aquesta proposta perquè el govern espanyol compleixi la legalitat”, deia la portaveu de la CUP, Georgina Rieradevall. “Aquest recàrrec es va aprovar ja al ple de l’Ajuntament, per tant no tindria sentit votar en contra de la moció”, apuntava iban Lapeira (SI) en una mateixa línia.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

La moció ha trencat la unitat de vot de l’equip de govern: ERC hi ha donat suport perquè formava part del seu programa electoral i CiU s’hi ha oposat,  al•legant que l’augment del 50% formava part d’un conjunt de mesures per tal que la CUP se sumés a l’aprovació de les ordenances fiscals, a les quals al final no es van adherir.

Finalment, el document ha estat tombat amb la suma dels vots de CiU i PxC.  Josep Anglada, portaveu d’aquesta última formació, ha titllat la proposta de “brindis al sol que no servirà per res”.


EN BREU

Vic es postula com a capital de la cultura catalana per l’any 2016. Aquesta proposta ha estat aprovada per unanimitat per tots els grups polítics representats al ple. A la vegada, el regidor de Cultura, Joan López, ha explicat que serà al gener del pròxim any 2012 quan se sabrà si definitivament Vic gaudirà d’aquesta distinció.

El ple ha aprovat tres punts que feien referència al futur parc d’innovació que s’ubicarà a la Casa Convalescència: una ampliació de capital de 42.000 euros, i modificacions puntuals del conveni i el contracte. Es repeteixen els mateixos debats que al passat ple. Res de nou. Tots els grups hi donen suport menys la CUP.

L’Ajuntament activarà un pla de mesures per reduir els atropellaments a la ciutat: passos de vianants assimètrics, reducció de places d’aparcaments al costat de pas de vianants, campanya de radar i control, i sensibilització.

El dia 17, l’equip de govern i comerciants tenen un dinar on es podria començar a parlar de noves zones de peatonalització.

Toni Serrat (CiU) ha defensat que no s’hagi signat l’acord definitiu del conveni amb els treballadors de Vialnet Vic. Segons el regidor convergent, les pretensions de la plantilla estan sobredimensionades en relació a la conjuntura econòmica actual: reclamen arribar a un augment del 6,2%, quan ja se’ls ha atorgat un 4% i se’ls va garantir que no hi hauria acomiadaments. “L’any passat, quan tots els treballadors públics de l’administració es van reduir un 5% el sou, els de Vialnet van veure com se’ls apujava un 3,5%”, ha seguit argumentant Serrat.

Nota de premsa de la CUP

 

Nota de premsa d'ICV-EUiA 


------------------------
NOTA DE PREMSA
L’Ajuntament de Vic fa un pas més per tal que Vic esdevingui capital de la cultura catalana al 2016


- També s’ha donat nom a diversos carrers de la urbanització El Vivet de La Guixa

A la sessió plenària d’avui a l’Ajuntament de Vic s’han debatut diversos punts de l’ordre del dia, entre els quals es destaca la voluntat del consistori de que la ciutat de Vic esdevingui capital de la cultura catalana per l’any 2016. Aquesta proposta ha estat aprovada per unanimitat per tots els grups polítics representats al ple municipal de Vic. A la vegada el regidor de Cultura, Joan López ha explicat que serà al gener del pròxim any 2012 que se sabrà si definitivament Vic gaudirà d’aquesta distinció.

En el decurs del Ple Municipal a Vic del mes de novembre s’han aprovat tots els punts de de l’ordre del dia:

En el decurs del Ple Municipal a Vic del mes de novembre s’han aprovat tots els punts de l’ordre del dia:

S’ha nomenat la regidora Anna Erra com a representant del mateix consistori a l’Associació Rutes del Romànic. A la vegada Erra també formarà part com a representant de la  Corporació a la Fundació Privada Osona Gastronomia.

S’ha donat per finalitzada l’encomana de gestió de la Fundació Educació i Art del Servei Municipal Aula de Música Moderna de Vic que fins ara s’oferia des del Mas de Bigues. L’equip de govern ha afirmat que aquest espai ha de replantejar la seva funcionalitat, ja que al llarg d’aquesta anys ha estat deficitari. Segons paraules del mateix alcalde “l’oferta d’aprenentatge musical que es donava des del Mas de Bigues no es deixarà d’impartir, ja que la mateixa Escola de Música de Vic ofereix aquest servei”. Vila d’Abadal també ha apuntat que existeix una entitat privada i de Vic que ha mostrat interès de poder gestionar aquest espai amb l’objectiu de dinamitzar-lo i des de l’equip de govern s’està acabant de reflexionar per si finalment s’opta per aquesta opció.

Laia Jurado i Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

També s’ha aprovat el conveni entre el departament d’Educació i l’Ajuntament de Vic en referència a acceptar les subvencions pel funcionament dels centres educatius de primer cicle d’educació infantil pel curs 2010-2011. Aquestes són 131.200 € per l’Escola Bressol Municipal Horta Vermella; 129.600 € per l’EBMVIC Els Caputxins i 112.000 € EBMVIC Serra-de-Senferm. Ha estat en aquest punt on la majoria dels grups municipals representats al ple han consensuat incloure un punt, fora del mateix conveni, amb l’objectiu d’insistir amb la reivindicació d’aconseguir la subvenció total per alumne/a i notificar-ho a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya. Aquesta subvenció consistia en 1.800 € per alumne/a davant dels 1.600 € que la Generalitat finalment ha atorgat.

En el ple d’avui també s’ha donat nom als carrers situats El Vivet, tenint en compte la proposta de l’associació de veïns de la Guixa: C. de l’Ermita de Sant Sebastià, Carrer dos de novembre de 1930, carrer d’Antoni Vila i Benet, carrer Molí del Clarà i carrer del Vivet.

Un altre dels punts que s’ha debatut llargament ha estat l’aprovació de la desafectació de la qualificació jurídica de domini públic per estar afecta a un servei públic de l’edifici Casa Comella. Aquest punt ha estat aprovat gràcies els vots de l’equip de govern (CiU i ERC) i l’abstenció del grup PSC. Al llarg del debat, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha explicat que la decisió de vendre la part de Casa Comella, propietat de l’Ajuntament de Vic, ja era un tema concurrent a les passades legislatures amb Montanyà i Codina al capdavant. Vila d’Abadal ha defensat que  per motius econòmics i alhora poder preservar aquest  edifici, l’Ajuntament de Vic ha decidit posar en marxa els tràmits pertinents per començar la subhasta-concurs i, així iniciar la seva venda.  

Al llarg del ple d’avui també s’ha aprovat el conveni d’adhesió al protocol de cooperació entre el Consell Comarcal d’Osona i els ajuntaments de la comarca d’Osona per la redacció del Pla d’Assistència i Suport en matèria de protecció civil.

També s’ha aprovat el pla específic municipal del Mercat Medieval 2012, que té per objectiu establir l’organització i els procediments mínims d’actuació dels organismes, serveis i recursos locals i externs, per tal de fer front a possibles situacions d’alerta i/o emergències que puguin succeir al llarg del Mercat Medieval de Vic que tindrà lloc del 5 al 8 de desembre.


MOCIONS:
Les mocions presentades avui per PxC i la CUP no han prosperat.


-----------------
ORDRE DEL DIA


A) ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ DE 3 D'OCTUBRE DE 2011
 

B) PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

1 NOMENAR REPRESENTANT DE LA CORPORACIÓ EN DIFERENTS ENTITATS (2 propostes)

2 DONAR PER FINALITZADA L'ENCOMANA DE GESTIÓ AMB LA FUNDACIÓ EDUCACIÓ I ART PEL SERVEI MUNICIPAL AULA DE MÚSICA MODERNA

3 SOL•LICITAR EL NOMENAMENT DE VIC COM A CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA PER AL 2016

4 APROVAR EL CONVENI AMB EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ PER AL FUNCIONAMENT DE CENTRES EDUCATIUS DE PRIMER CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL DE TITULARITAT MUNICIPAL PER AL CURS 2010-2011

5 DONAR COMPTE AL PLE DEL NOMENAMENT DE PERSONAL FUNCIONARI INTERÍ

6 EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DE L'EXERCICI DE 2011

7 APROVAR L'APORTACIÓ ECONÒMICA A PARCTEC VIC, SL PER A L'AMPLIACIÓ DE CAPITAL

8 MODIFICACIÓ PARCIAL DEL CONTINGUT DEL CONVENI AMB PARCTEC VIC, SL I DELS ACORDS CORRESPONENTS DEL PLE PER A LA GESTIÓ DEL PARC DEL CONEIXEMENT I LA INNOVACIÓ DE VIC

9 MODIFICACIÓ DEL CONTINGUT DEL CONTRACTE DE CONSTITUCIÓ I CESSIÓ DEL DRET DE SUPERFÍCIE ENTRE LA FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE LA STA. CREU I L'AJUNTAMENT DE VIC

10 DONAR NOM A DIVERSOS CARRERS DE LA URBANITZACIÓ EL VIVET DE SENTFORES- LA GUIXA

11 APROVAR LA DESAFECTACIÓ DE LA QUALIFICACIÓ DE BÉ AFECTE A UN SERVEI PÚBLIC, DE L'ENTITAT NÚM. 4 DE L'EDIFICI SITUAT AL CARRER JACINT VERDAGUER, 3 (CASA COMELLA)

12 DEIXAR SENSE EFECTE L'ACORD PLENARI DE DATA 27-11-2006 REFERENT A L'APROVACIÓ DE LA CONSTITUCIÓ D'UN DRET DE SUPERFÍCIE I L'EXPEDIENT DE CONTRACTACIÓ RESPECTE D'UN TERRENY SITUAT AL POLÍGON DEL SOT DELS PRADALS

13 CONCRECIÓ SOBRE L’ABAST DE LA MODIFICACIÓ DE LA CLÀUSULA 11 DEL PLEC DE CLÀUSULES JURÍDIQUES I ECONÒMICO-ADMINISTRATIVES REGULADORES DE L’ALIENACIÓ DE LES PARCEL•LES DE PROPIETAT MUNICIPAL ASSENYALADES AMB ELS NÚMEROS 62, 63, 66 I 67 EN EL PROJECTE DE REPARCEL•LACIÓ DEL POLÍGON INDUSTRIAL “EL BRUGUER”

14 APROVAR EL CONVENI D'ADHESIÓ AL PROTOCOL DE COOPERACIÓ ENTRE EL CONSELL COMARCAL D'OSONA I ELS AJUNTAMENTS DE LA COMARCA PER A LA REDACCIÓ DEL PLA D'ASSISTÈNCIA I SUPORT EN MATÈRIA DE PROTECCIÓ CIVIL.

15 APROVAR EL PLA ESPECÍFIC MUNICIPAL DEL MERCAT MEDIEVAL 2011
 

C) RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1 RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2 MOCIONS

a) MOCIÓ DE PXC PER INSTAR LA GENERALITAT AL BLOQUEIG DE LES PRESTACIONS DE RENDA MÍNIMA D'INSERCIÓ (RMI) ALS IMMIGRANTS EXTRACOMUNITARIS

b) MOCIÓ DE PXC PER SUPRIMIR LA PAGA EXTRA DE NADAL DELS SOUS DELS CÀRRECS DE CONFIANÇA O EVENTUALS

c) MOCIÓ DE LA CUP PER INSTAR EL GOVERN ESPANYOL A DESENVOLUPAR I APROVAR LA REGULACIÓ REGLAMENTÀRIA DEL CONCEPTE D'"IMMOBLE D'ÚS RESIDENCIAL DESOCUPAT AMB CARÀCTER PERMANENT" PER TAL DE PODER FER EFECTIU EL RECÀRREC DEL 50% DE LA QUOTA LÍQUIDA DE L'IBI PREVIST A L'ARTICLE 72.4 DE LA LRHL

3 ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4 PRECS I PREGUNTES

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa
Arxivat a