Ferrocarrils de la Generalitat vol portar mercaderies a Osona el 2012

El president de la companyia, Enric Ticó, anuncia aquest dijous l'oferta als empresaris reunits al Dinar de la Cambra.

Redacció
20 d'octubre del 2011
Josep Andreu, president del Port de Tarragona, intervé a l'edició dels DinarsCambra 2011.
Josep Andreu, president del Port de Tarragona, intervé a l'edició dels DinarsCambra 2011. | Osona.com.
Josep Andreu, president del Port de Tarragona, intervé a l'edició dels DinarsCambra 2011. Foto: Osona.com.

L'any que ve es podran veure combois dels Ferrocarrils de la Generalitat efectuant transports de mercaderies per a les empreses osonenques si prospera l'oferta que el president de la companyia, Enric Ticó, ha efectuat avui als més de seixanta empresaris reunits al Dinar anual de la Cambra de Comerç, celebrat en un restaurant de Santa Eugènia de Berga. La línia seguiria formant part d'Adif (Renfe) però hi hauria trens de FGC, que actuaria com a operadora de transports.

El temari de la conferència d'enguany no tenia l'aspecte de ser massa suggestiu: "Transport de mercaderies per via fèrria a Osona. Cereals i altres". El desànim social causat per la impossible obra de desdoblament de la via i l'escassa millora del servei que ha comportat el traspàs de Rodalies de l'any passat, han servit per deixar el prestigi del ferrocarril més avall del que mai no havia estat, que ja era difícil: una enquesta efectuada fa uns anys entre empresaris osonencs, i que ha estat citada avui, assenyalava que l'opció de traslladar per via fèrria ni tan sols existia com a hipòtesi de treball.
 

Estalvi econòmic

Però les propostes llançades pels conferenciants, i la receptivitat amb què han estat acollides, pot haver donat com a resultat un dels dinars de la Cambra més efectius dels darrers anys. S’ha parlat de xifres reals: portar una tona de cereals des del Port de Tarragona a Osona per carretera està costant unes 10 euros, mentre que per tren podria costar-ne prop de 6, als quals caldria afegir-hi uns 2.5 euros més per la logística final d’arribar des de l’estació fins a la fàbrica en camió.
 
L’estalvi, doncs, seria notable., tal com s’ha encarregat de destacar Josep Andreu, president del Port de Tarragona. Des del port d’aquesta capital pugen a Osona unes 600.000 tones anuals de cereals necessàries per a l’elaboració del pinso, que sumades a les 300.000 tones que entren pel port de Barcelona representen un consum valorat en uns 200 milions d’euros. Un vagó pot carregar 56 tones de cereals, mentre que un camió només 25, i amb avantatges com la menor contaminació, la baixa de sinistralitat i l’estalvi de temps.


FGC ja té experiència en transport de mercaderies
 
Enric Ticó ha insistit en el fet que la legislació europea aplana el camí perquè Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) pugui actuar  a curt termini com a operador de transport per les infraestructures d’Adif (Renfe). Fins i tot ha convidat els empresaris osonencs a intercanviar targes per reunir-se i posar fil a l’agulla amb els ulls posats en l’any que ve, que és quan podríem veure els primers vagons de FGC transportant mercaderies per la línia de Puigcerdà: “Tenim qualitat i clients satisfets, com Iberpotash o Seat. Tenim experiència i avui hem vingut aquí a vendre, ho diem sense embuts, a donar un servei, a fer negoci amb vostès”, ha refermat. I ha assenyalat que la ubicació geogràfica d’Osona, “a 40 km del futur corredor mediterrani i a 100 de França la posa en una ubicació privilegiada”.
 
Tanmateix, les empreses de transport per carretera, segons Ticó, no han de ser les adversàries d’aquesta proposta, perquè “els camions són els nostres amics i aliats en el desenvolupament de futur, combinant-se amb el tren, ja que el darrer tram, els últims quilòmetres, entre les terminals de mercaderies i les fabriques, s’hauran de fer sempre amb camions”. El president de Ferrocarrils de la Generalitat ha volgut expressar el “carinyo” que li inspira el ferrocarril perquè “un avantpassat meu va ser el cap de l’estació de Vic”.


Malgrat tot, escepticisme empresarial
 
Unes ofertes tan temptadores i unes dades tan clares han hagut de combatre l’escepticisme que dominava molts dels empresaris presents. I que s’ha deixat sentir en les preguntes i en algunes reaccions ambientals: s’ha acollit amb somriures irònics la crida de Miquel Àngel Dombriz, de FGC, a reclamar el tercer carril adaptable a amplada europea per a la línia de Puigcerdà, “quan ni tan sols ens han pogut posar la doble via encara”, tal com s’ha sentit comentar en alguna taula. Dombriz ha assumit la responsabilitat que tindrà FGC en “buscar la funciò que podrien tenir els vagons un cop buits a Osona per aprofitar els viatges de retorn o per emprendre rutes d’exportaciò cap a Europa”.

En una altra de les intervencions des de la mesa, ha estat Jordi Mas, delegat de transport de mercaderies de FGC, qui ha proclamat que “amb l’aprovació del corredor mediterrani comença la cursa per fer que les nostres empreses siguin competitives a Europa”, i ha desitjat que les primeres siguin les osonenques, en atenció a que s’ha triat l’acte d’avui a Osona per anunciar la nova línia de negoci que vol obrir la companyia com a operadora de mercaderies.
 
Havent dinat, els assistents han pogut visitar el meravellós museu-exposició “El màgic món del tren”, situat a pocs metres del restaurant i que acull unes valuoses col·leccions de miniaturisme ferroviari, i una espectacular maqueta capaç de despertar la il·lusió d’infant en l’empresari més curtit de tots.