Gairebé tres mesos sense un bon ruixat

Aquest dimecres només va ploure una mica al nord d’Osona. A molts punts de la comarca ja fa 26 dies que no cau ni una sola gota.

Redacció Osona.com
20 d'octubre del 2011
El pantà de Sau, fa uns dies.
El pantà de Sau, fa uns dies. | Josep Maria Costa
El pantà de Sau, fa uns dies. Foto: Josep Maria Costa

Aquest dimecres a la tarda, les previsions meteorològiques apuntaven que hi podien haver ruixats generalitzats a la comarca d’Osona. Tornava l’esperança per a boletaires i pagesos, que ja porten dies amb un ull clavat al cel. Al final, però, res de res, una altra decepció.

Ahir a la tarda només van caure petites precipitacions al nord de la comarca: a Orís es van registrar 5,3 litres i a Montesquiu, 3,3. Pel que fa a la resta d’Osona, ni una sola gota. Continua la sequera.

I és que l'inici de la tardor ha estat marcat per la calor però també per la manca de pluja. De fet, ja es compleixen 26 dies –des del 24 de setembre- que no plou a Osona. Aquest dia tampoc es van donar grans registres, només a Orís, amb 14,7 litres, hi van haver xifres significatives. A la plana de Vic o a llocs com el Lluçanès no van arribar ni als tres litres. Definitivament, la pluja registrada el darrer mes és molt menor que altres anys.

Si anem més enllà, tornem a constatar unes xifres molt esquifides. Al nord d’Osona va ploure el 5 i el 18 de setembre, amb registres que voltaven els 10 litres. Al mateix temps, a la plana de Vic, en llocs com Gurb, només queien unes dècimes.

Per trobar un bon ruixat a la comarca ens hem de remuntar al 27 de juliol, ara fa gairebé tres mesos. Les pluges intenses caigudes aquell dimarts a la tarda a Osona van deixar registres molt importants, inhabituals per a l’època. En només unes hores van caure 102 litres per metre quadrat a Perafita i 99 a Muntanyola. De fet, les xifres van ser molt semblants a la majoria de zones de la comarca: 95 litres a Orís i Montesquiu, 94 a Gurb i 93 a Viladrau.


El pantà de Sau, a la meitat

La manca de pluges també està afectant el nivell de l’aigua dels embassaments a Catalunya. La mitjana al país es manté, però, amb un 77% de les reserves, gràcies a les intenses precipitacions que van caure durant la primavera.

Pel que fa al pantà de Sau, la caiguda és molt més patent i, a dia d’avui, l’embassament està a poc més de la meitat de la seva capacitat (56,81%, amb 93,89 hectòmetres cúbics d’aigua). La dada contrasta amb la de l’any passat, quan en aquesta mateixa època es donaven 155,77 hectòmetres i un 94,26% de capacitat.

Estat dels embassaments al Principat




La setmana que ve, canvis

Pel que fa al temps per aquest dijous, dia 20 d’octubre, tot continuarà força igual. El dia serà estable i el sol s'imposarà pràcticament durant tota la jornada. Podrien augmentar una mica els núvols a la tarda, però, sense risc de pluja.

Les temperatures seran clarament més baixes, ja de plena tardor. S'esperen unes mínimes al voltant dels 3 graus i unes màximes d'uns 20 graus.

Segons els Servei Meteorològic de Catalunya, la situació podria canviar a partir de la setmana que ve. El diumenge a la tarda ja podria caure algun ruixat a la Catalunya Central. De cara a dilluns, s’esperen pluges generalitzades a tot el país.

Aneu al Twitter METEOCENTELLES