El personal de la Universitat de Vic es manifesta contra la retallada de sou

Consideren que la seva situació no es pot extrapolar a la resta de treballadors públics. La legalitat de la mesura ha arribat als jutjats.

Redacció Osona.com
17 d'octubre del 2011
La protesta ha tingut lloc davant de l'edifici del rectorat.
La protesta ha tingut lloc davant de l'edifici del rectorat. | Adrià Costa
La protesta ha tingut lloc davant de l'edifici del rectorat. Foto: Adrià Costa

Uns setanta treballadors de la Universitat de Vic (UVic) s’han concentrat aquest matí en contra de les retallades de sou que s’estan aplicant al centre. Els afectats han fet un minut de silenci, d’esquena al rectorat, i llavors han fet sentir les seves reivindicacions, amb crits, xiulets, pancartes i cassoles. També han distribuït un pamflets als estudiants que s’hi han acostat.

Els treballadors posen en dubte la legalitat de la retallada de sous del 5% que va implantar la UVic el passat mes d’octubre, que consideren que va ser “arbitrària i imposada, sense cap negociació”. Precisament, aquest dimarts, dia 18 d’octubre, es decidirà si la mesura és legal o no als jutjats de Granollers.

A més, la gerència de la UVic no només manté les retallades sinó que està estudiant ampliar-les: s’aplicarien amb caràcter retroactiu des del juny del 2010 i s’hi inclourien complements addicionals, com el d’antiguitat. Com a justificació, el centre argumenta que la Fundació Universitària és pública, pel fet que la majoria de patrons són representants d’ens públics, i, per tant, la mesura es pot incloure en el decret del govern espanyol referit a les retallades de sou dels treballadors públics.

“La UVic és una universitat privada, tal com marquen els estatuts del seu titular, la Fundació Universitària Balmes, i actualment genera superàvit, financiant-se en un 70% amb fons privats”, repliquen des del comitè d’empresa. “La UVic està actuant d’un forma autoritària i amb contundència, aprofitant l’entorn econòmic actual”, lamenta Richard Samson, portaveu d’aquest comitè d’empresa.

Professors sense crèdits

Per altra costat i en el marc del pla Bolonya, la UVic també ha començat a acomiadar alguns professors, al no tenir crèdits (assignatures) suficients per oferir. Des del passat 7 de setembre, ja hi ha hagut set rescissions de contractes de professors.

Des del comitè d’empresa, també es veu aquesta actitud amb preocupació. “Si s’han de fer acomiadaments, s’han de fer d’una manera equitativa i negociada”, es queixa Samson. “La UVic està tirant pel dret, sense donar cap avís ni al comitè ni a les persones afectades”, afegeix.

La concentració contra les retallades de sou es tornarà a repetir demà a la mateixa hora (a dos quarts d’11). La UVic té prop de 500 treballadors, uns 400 són professors i la resta personal de serveis.
Arxivat a