Anglada es declara innocent i diu que el judici és una «caça de bruixes»

CRÒNICA DE LA VISTA QUE S'HA CELEBRAT AQUEST DILLUNS A MANRESA El lider de PxC i l'exregidor de Vic, Carles Fuentes, s'asseuen a la banqueta dels acusats. Els dos s'enfronten a càrrecs d'un any i mig de presó per un delicte de discriminació i incitació a l'odi. La sentència es farà pública el 14 de novembre.

Laura Busquets / ACN
17 d'octubre del 2011
El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, i l'exregidor de Vic, Carles Fuentes, asseguts al banc dels acusats.
El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, i l'exregidor de Vic, Carles Fuentes, asseguts al banc dels acusats. | Laura Busquets
El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, i l'exregidor de Vic, Carles Fuentes, asseguts al banc dels acusats. Foto: Laura Busquets

El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha qualificat l'acusació de "caça de bruixes". La Fiscalia li demana un any i mig de presó per un delicte de promoció de la discriminació i l'odi, i també de difusió d'informacions injurioses. A més d'Anglada, també s'acusa l'exregidor de PxC de Vic, Carles Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per a totes les formacions polítiques excepte per PxC. SOS Racisme s'ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular.

Anglada ha negat rotundament "tenir res a veure" amb la difusió dels fulletons. El líder de PxC ha fet aquestes declaracions durant el judici que s'ha celebrat aquest dilluns als jutjats de Manresa. La sentència es farà pública el 14 de novembre.

Segons Anglada, es tracta d'un "judici polític" i "una caça de bruixes" i ha remarcat la pretensió per part de l'acusació de voler inculpar-ho "sense tenir proves". El president de PxC ha assenyalat que cap testimoni ha aportat cap tipus prova "concreta" on es demostrés que ell va ordenar l’elaboració i la distribució dels fulletons. De fet, Anglada ha reconegut "no" compartir el contingut i, tot i que ha explicat que va llegir el text ara fa quatre anys, assegura que no li va donar “la més mínima importància".

Per la seva banda, segons ha assenyalat la Fiscalia, els 3.000 pamflets que Fuentes va encarregar per copiar el 24 de maig de 2007, "amb el coneixement i autorització d'Anglada", anaven adreçats a "suscitar entre la població sentiments d'hostilitat, animadversió, menyspreu i tracte injustificadament desigual contra el col•lectiu d'origen magrebí".

La portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, ha assenyalat que durant el judici s'ha insistit en que els polítics haurien de fer "més pedagogia" i exercir "més responsabilitat social". La portaveu ha reiterat que "quan es parla d'aquestes qüestions, no tot s'hi val". Ha fet referència a la barbàrie d'Oslo per il•lustrar que "de les paraules es poden passar als fets". A més, ha recordat que des de SOS Racisme es porten “molts casos d'agressions racistes que es poden alimentar amb discursos com aquest".

Cuevas ha destacat que des de la defensa s'ha intentat entendre la qüestió com una causa política en què es persegueix una persona per la seva trajectòria política. Des de SOS Racisme opinen que això no és així ja que l'organització és una entitat "independent" i no té vincles amb cap partit polític.

Josep Anglada, atenent els mitjans de comunicació, uns minuts abans d'entrar al judici. Foto: ACN / Laura Busquets

Des de l'acusació particular, l'advocat Joan Iborra ha destacat que "ha costat molt" que se celebrés aquest judici perquè la justícia, en un principi, no acceptava els fets com a constitutius d'un delicte. Iborra ha afirmat que tan sols arribar a celebrar el judici ja "és important", però ara caldrà que el procés acabi "amb una sentència condemnatòria".

En aquest sentit, l'advocat ha assenyalat que entenen que hi ha indicis "aclaparadors" que demostren que els dos acusats van acceptar que es fessin els pamflets, en fessin la difusió i els financessin.


Impressió i difusió dels pamflets

El llavors secretari general de PxC i candidat pel partit a Vic el 2007, Carles Fuentes, ha admès haver fet l'encàrrec de 3.000 pamflets a la copisteria de Vic Artyplan però ha negat ser-ne l'autor. Durant l'explicació davant la jutgessa, Fuentes ha assegurat que es va trobar el fulletó a la bústia, li va semblar "divertit" i "interessant", i "útil electoralment".

Fuentes ha admès que, "unilateralment" i sense el consentiment d'Anglada, va encomanar les còpies i les va pagar a través del compte que el partit tenia obert en aquesta copisteria. Fuentes va carregar 90 euros de fotocòpies en blanc i negre al compte de PxC perquè va considerar que "les còpies eren propaganda pel partit".

Fuentes va anar a recollir els pamflets i, sense comunicar-ho a Josep Anglada "i per decisió pròpia", va repartir els pamflets "entre amics i militants", tot i que també ha admès haver-ne deixat alguns en bústies. Tot i això, Fuentes ha assenyalat que no va distribuir tots els pamflets, només uns 500. La resta, es van reciclar.

Un altre dels punts que s’han debatut durant el judici ha estat que les fotografies que apareixien al pamflet i les fotografies que hi havia aquell dia al web de la formació eren les mateixes. Tant Fuentes com Anglada han atribuït aquesta qüestió a una "pura casualitat".

El president PxC ha negat conèixer el contingut del pamflet. "Totes les accions que fan els militants del partit no passen per la meva supervisió", ha dit Anglada, en relació a la decisió unilateral de Fuentes.

La Fiscalia també ha assenyalat que el pamflet atempta contra les persones de religió musulmana, alhora que es difonen "informacions falses sobre l'activitat d'aquest col•lectiu per tal de menysprear la seva dignitat". En aquest sentit, el text apuntava que el col•lectiu musulmà podia conduir sense assegurança amb el carnet de conduir marroquí, que obria locals fins tard o que les administracions els donaven ajuts socials.

El degà de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic (UVic), Francesc Codina, ha intervingut com a testimoni de l'acusació i ha declarat que Fuentes va encarregar les còpies del pamflet i va sentir com va carregar-ne l'import al compte de PxC. Codina estava presenta a la copisteria.

Josep Anglada i Marta Riera, sortint dels jutjats de Manresa. Foto: Laura Busquets / ACN

Anglada ha assenyalat que el 2007 no hi havia comissió disciplinària. Tot i això, si Fuentes hagués elaborat el pamflet, "sí que l'hauríem sancionat", ha asssegurat.


Un any i mig de presó

El fiscal ha demanat un any i mig de presó i un any i mig d'inhabilitació per als dos acusats. L'acusació particular i la popular, per la seva banda, han demanat tres anys. El fiscal ha fet un discurs en les conclusions que ha durat més d'una hora. En el seu argument ha fet referència a diversos casos semblants a l'àmbit europeu i fins i tot ha destacat que Le Pen a França va ser condemnat "per molt menys". El judici ha comptat amb 12 testimonis i ha durat vuit hores.

L'advocat de la defensa ha al•legat que ni el fiscal ni les acusacions tenien prou proves per inculpar Fuentes i Anglada i ha apuntat que es tracta de donar mala imatge del partit polític al qual pertanyen. A més, també ha assenyalat que les còpies que va fer l'exregidor de PxC perseguien l'objectiu de treure un benefici electoral i no de provocar odi ni ofendre a ningú.


Enduriment del padró

Alguns dels testimonis de l'acusació han assenyalat que el pamflet va generar "molta desconfiança" entre els ciutadans. Sobretot entre la gent gran i "molts s'ho van creure".

Un dels testimonis del judici i que se cita al pamflet, el llavors candidat per ERC a Vic, Nasser Aoukhiyad, ha explicat que per culpa del pamflet hi ha hagut, posteriorment, un "enduriment" de les polítiques del padró a la ciutat de Vic.
.

Podeu escoltar els audios dels implicats, a sota d'aquesta notícia

Més informació del cas





-------------------------------------------------------------------------------------------------
INFORMACIONS PRÈVIES I DURANT EL JUDICI

Actualitzat a les 18:30 hores

El cas ha quedat vist per sentència. El judici ha acabat passat uns minuts de les 6 de la tarda i ha durat més de vuit hores. La sentència es farà pública el 14 de novembre.

---------------------
Acualitzat a les 15:30 hores


Josep Anglada s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen i ha assegurat que desconeixia l'existència dels pamflets fins al mateix dia que es van distribuir.

Per la seva banda, Joan Carles Fuentes ha declarat que els trobava "divertits, humorístics" i que creia que els podia reportar "beneficis electorals". Fuentes ha desvinculat Anglada dels pamflets.

El judici continua després d'un descans.

----------------
Actualitzat, a les 11:30 hores

Josep Anglada ha arribat al judici de Manresa a tres quarts de 10 del matí. Amb un posat tranquil, el líder de PxC ha manifestat que es tractava d’”una cacera de bruixes” i que ell no va repetir cap pamflet.

El judici ha provocat una gran expectació. A l’acte hi han assistit membres del partit i també de l’associació Veus Diverses de Vic.

--------------
Publicat a les 07:30 hores
Un judici enterboleix la presentació de les llistes de PxC a les eleccions espanyoles
- Josep Anglada anuncia a bombo i plateret les seves credencials al Congrés dels Diputats. Abans, però, se les haurà de veure amb el jutge, per un delicte de provocació a la discriminació i l'odi.

PxC ha tancat la seva llista al Congrés dels Diputats per a les pròximes eleccions generals del 20 de novembre. Com ja s'havia anunciat fa mesos , el cap de cartell a la circumscripció de Barcelona serà el president i fundador del partit, el regidor de Vic Josep Anglada.

Les aspiracions de la formació per obtenir representació a Madrid passen per la candidatura de Barcelona. En aquesta demarcació i extrapolant el vot de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, PxC tindria algunes possibilitats d’aconseguir un diputat.

En el número dos de la llista de Barcelona hi apareix el secretari general de la formació, Robert Hernando, que és regidor d'Igualada i conseller comarcal de l’Anoia. El número tres l'ocupa l'empresari Xavier Simó, vicepresident segon de PxC; el quart lloc és per a la jove regidora de Mataró Mònica Lora, consellera comarcal del Maresme; el cinquè per a la regidora de Sant Adrià de Besòs Menchu Martí; el sisè per a l’advocat barcelonès Joan Garriga, que és el secretari Jurídic del partit; el setè per al vicesecretari d'Acció Electoral, el que va ser regidor de Vic, Joan Carles Fuentes; el vuitè per al vicesecretari de Comarques de Barcelona, Josep Maria Enguix; el novè per a la regidora de Piera Dolors Tomba, i el desè per a la regidora de Vic Cristina Gayoso.

En els dos últims llocs de la llista (30 i 31), en un posició simbòlica, se situen el professor d'història Vicenç Amat i l’ex jugador de bàsquet del FC Barcelona Miquel Tarín.

Pel que fa a la demarcació de Tarragona el cap de llista serà Daniel Puertas; a Girona, la regidora de Salt Maria Osuna; i a Lleida, Eduard Pallerola.


Un judici més que incòmode

L’anunci de PxC de la presentació de la candidatura a les eleccions espanyoles coincideix amb el judici que se celebrarà aquest dilluns a les 10 del matí al Judici Penal número 2 de Manresa. El president de la formació, Josep Anglada, i un dels regidors de l’Ajuntament de Vic, Joan Carles Fuentes, estan imputats per uns possibles delictes de provocació a la discriminació i l'odi a través d'uns pamflets emesos el 2007.

La fiscalia demana tres anys de presó per Anglada i dos i mig per a Fuentes, la qual cosa els inhabilitaria políticament.

 

Més informació del cas  

Arxivat a