Òmnium i ERC commemoren l'afusellament de Companys

Redacció Osona.com
17 d'octubre del 2011
Foto: Xevi Mas

Òmnium Osona ha commemorat el 71è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys aquest dissabte 15 d'octubre a 2/4 de 12 del matí. L'acte, a la Plaça Lluís Companys de Vic,va començar amb una ofrena floral a càrrec de la Junta Rectora i ha continuat amb un parlament del president d'Òmnium Osona, David Colomer, en memòria del president màrtir.

L'himne nacional de Catalunya va cloure l'acte i es va donar pas a la resta d'actes tradicionals que des de fa una colla d'anys es fan cada any davant el monòlit de qui fou l'únic president elegit democràticament a Europa assassinat per un règim feixista.

Així, al mateix lloc i a partir de les 12 del migdia, van començar els actes organitzats per ERC Vic. L'homenatge va incloure els parlaments del candidat per ERC al Congrés de diputats per Osona, Jordi Bertran, i del president d'ERC Osona, Toni Cassasas. A més de la tradicional l'ofrena floral hi va haver música amb el grup Gallina de Pell per tal de amenitzar la commemoració.

La iniciativa va comptar amb la presència d'una trentena d'assistents, entre els que hi havia molts representants d'ERC, com Josep M. Freixanet, Josep M. Diéguez, Jordi Casals o els regidors de Vic Joan López i Joan Ballana. També hi havia alguns dels membres de Solidaritat, com el regidor de Vic Iban Lapeira. L'acte es va cloure amb el cant dels Segadors per part de tots els assistents.



Breu biografia política:

Lluís Companys fou el primer president del Parlament de Catalunya (1932-1933), ministre del Govern Espanyol (2on semestre del 1933) i president de la Generalitat de Catalunya (1934-1940) durant la Segona República Espanyola i president d'ERC (1933-1934).

El 13 d'agost de 1940 va ser detingut mentre estava exiliat a Ar Baol-Skoubleg (Bretanya) per ordre de les autoritats espanyoles amb col•laboració de membres de l'ambaixada espanyola a França. Companys va ser portat primer a Madrid on se li obriren diligències per "ésser el president de la Generalitat, ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya". Després de diversos interrogatoris, fou traslladat el 3 d'octubre al Castell de Montjuïc a Barcelona per fer-li un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals i, com s'ha demostrat posteriorment, de forma il•legal.

Va ésser afusellat a dos quarts de 7 de la matinada, el 15 d'octubre de 1940, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc amb només 58 anys. L'últim que va cridar va ser "Per Catalunya!".

----------------
Galeries de fotos de l'homenatge a Vic
:
- 2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Lurdes López)
- 2008 (Adrià Costa)
- 2006 (Osona.com)

Foto: Xevi Mas
Arxivat a