Niño Becerra i la por a la crisi desborden l'acte del Fòrum

Centenars de persones van omplir a vessar la seu d'Unnim de Vic, que no va poder encabir tothom.

Redacció
08 d'octubre del 2011
Santiago Niño Becerra, aquest divendres a Vic.
Santiago Niño Becerra, aquest divendres a Vic. | Adrià Costa
Santiago Niño Becerra, aquest divendres a Vic. Foto: Adrià Costa


Que la situació econòmica està inquietant molt la gent és una realitat de la qual ahir a Vic n'hi va haver una prova més: l'assistència multitudinària a la conferència del catedràtic Santiago Niño Becerra, dins el cicle anual del Fòrum de Debats.

En els dies previs, l'entitat organitzadora ja detectava molta expectació, però no esperava que fos tanta l'afluència, fins al punt que no sols es va omplir l'auditori i el passadís, sinó també la sala d'exposicions, les escales i moltes persones van quedar a l'exterior, mentre d'altres quan veien la situació ja marxaven.

Niño Becerra ha passat de ser titllat de profeta d'un apocalipsi inexistent i de vedette exhibicionista a ser un economista que va avançar unes prediccions que ara se li ha de reconèixer que -per desgràcia de molts- es van acomplint. A la conferència d'ahir a Vic no va fer cap revelació especial que no hagi anat desgranant en les seves intervencions en tertúlies de ràdio o al seu bloc d'Internet. Tampoc no va ser especialment catastrofista, ja que segueix creient que la crisi se superarà i que el  capitalisme continuarà, però en base a uns models distints: no veu possible que s'impugni la propietat privada dels mitjans de producció ni la seguretat juridica dels negocis.

En alguns moments, va donar la impressió, però, que el públic no acabava de captar la gravetat de les afirmacions de Niño. Com per exemple quan ja en el torn de preguntes va despullar la fragilitat dels dipòsits bancaris i dels comptes corrents que els impositors tenen algunes de les entitats financeres espanyoles.

Niño va allunyar la por a un corralito a l'estil argentí, perquè aquell país tenia una economia doblada en pesos i dòlars. El que veu possible a casa nostra és un corralet que limiiti els diners a retirar en líquid cada mes, "50 euros per anar a comprar el diari", va dir, i dos mil euros de moviment en diner de plàstic, i prou.

La concurrència va ser força diversa: des de petits i mitjans empresaris vigatans fins a joves propers als moviments radicals. Des d'intel·lectuals i professors universitaris fins a persones a l'entorn de la cinquantena que afronten molt probablement una fase econòmicament difícil de les seves vides i que escoltaven Niño Becerra amb més inqueitud que curiositat.

I frases caçades al vol, ja a la sortida, com ara que "aquí dins hi havia molts nous rics de Vic que han vingut a saber com perdran els seus diners". O bé que "la recessió farà tirar al carrer milions de persones que no tindran res a perdre, ja hauran perdut el cotxe i tot". I no podia faltar allò que "dilluns a les nou del matí me'n vaig a treure els diners del banc jo".

Finalment, l'estampa de part del públic assegut per terra en la que havia estat la flamant sala d'exposicions de la difunta Caixa Manlleu, i mentre per la megafonia interna el senyor catedràtic anunciava la caiguda del sistema, és tota una escena del final d'època que s'està vivint.


------------------------------
Serem un 20% més pobres
Crònica de Toni Carrasco, col•laborador d'Osona.com i del Fòrum de Debats

Vic.-  Més de quatre-centes persones van envair, literalment, aquest divendres l'auditori d'Unimm de Vic per assistir a la xerrada de Santiago Niño Becerra, organitzada pel Fòrum de Debats. La  sala té una capacitat màxima de 178 butaques.

Les primeres pinzellades de l’economista es van centrar en l’anàlisi de la situació actual: creixement basat en el crèdit, l’existència de recursos limitats, l'excedent progressiu de població activa i els desajustaments del sistema financer.

La  sortida a la crisi, segons Becerra, haurà de passar bàsicament per "l’optimització de recursos, una baixada important de la contaminació, trencar amb el model vigent fins ara del individualisme (fins ara si un guanyava s'ho emportava tot i els que perdien no en treien res)". Per això, segons el professor, "cal una nova dinàmica de coordinació i cooperació, eliminant els excessos de capacitat productiva, i cada cop més caldrà menys gent". També cal tenir present que la solució ha de ser mundial i ha de passar per "postglobalització, geometria variable, optimització, nusos de col•laboració (clústers, etc) i xarxes de coordinació”.

Becerra va donar alguns exemples concrets d'Espanya: “La productivitat al 2005 d'Espanya era la mateixa que el 1975 la de Suècia i Àustria plegades". En aquests moments, l’Estat espanyol està endeutat en un 410% del seu propi PIB, que equival a 4 bilions d'euros, una quantitat que no pot pagar.

Un altre tema candent va ser el de les balances fiscals interregionals. En aquest cas, l'economista  va ensenyar les que corresponen al 2006 i on destaquen entre d'altres les següents informacions: Extremadura rep el 17% del PIB de fora, a Astùries és el 14%. Catalunya, en canvi, dóna un 8% del seu PIB a les altres comunitats, el que equival a 20.000 milions d'euros anuals. I el dèficit de Catalunya és de 8.000 milions d'euros.


.........................................................................................................................

Notícia prèvia

El Fòrum de Debats inicia les seves activitats de la temporada 2011-12 amb una conferència titulada “El crash del 2010. Estat de la qüestió”, que anirà a càrrec de Santiago Niño Becerra, catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull de Barcelona (IQS School of Management). La xerrada tindrà lloc aquest divendres, 7 d'octubre, a les 8 del vespre, a l'Auditori d'Unnim (Rbla. Hospital, 11)de Vic i, com és habitual, anirà seguida de col•loqui.

Ens sembla que no cal justificar l'actualitat del tema per la seva obvietat, estem vivint una de les crisis més importants i profundes de tota la història del capitalisme, i pel que fa al conferenciant, es tracta d'una de les personalitats més rellevants del camp econòmic de què disposa el nostre país i, també, d'una important rellevància internacional.

Santiago Niño Becerra és doctor en Economia per la Universitat de Barcelona (1980), té una llarga experiència en el camp de l'empresa, sobretot en la siderúrgia, i és catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull de Barcelona (IQS School of Management). Fins ara la seva obra més destacada és “El crash del 2010” (2009) que va causar un gran impacte i en la qual sosté que la crisi que vivim, a l'Estat espanyol, durarà fins al 2020 i que el pitjor d'aquesta crisi encara no ha arribat. De fet, des del 2006, en molts articles, ha defensat aquesta posició que han corroborat molts dels fets esdevinguts i que l'han convertit en una mena de "profeta" econòmic i han fet que augmentés la seva popularitat i prestigi. En efecte, la seva presència i opinió són sol•licitades en els principals mitjans de comunicació del país ja sigui en forma d'entrevistes o d'articles. Molt aviat publicarà un nou llibre que promet ser polèmic i de gran interès.


PROGRAMA DEL FÒRUM DE DEBATS

- 7 d'octubre. El "crash" del 2010. Estat de la qüestió.  A càrrec de Santiago Niño Becerra, catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat Ramon Llull (institut Químic de Sarrià). Conferència. 8 del vespre. Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu. Vic.

- 21 d'octubre. L'ansietat i les seves repercussions. A càrrec d'Antoni Bulbena, Cap de Psiquiatria de l'Hospital del Mar de Barcelona i investigador. Conferència. 8 del vespre. Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu. Vic. En col•laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

- 4 de novembre. Alguns tòpics que han destruït el nostre ensenyament. A càrrec de Ricardo Moreno, professor d'Institut i d'Universitat de Madrid i escriptor. Conferència. 8:30 del vespre. Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu. Vic

- 18 de novembre. Els drets a la propietat intel•lectual al món digital. Introduïda per Pere Rius, advocat especialitzat en Dret de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Tertúlia. 9 del vespre. Cafè de l'Orfeó. Vic.

- 2 de desembre. Les filles de Xahrazad: literatura àrab i crítica social en veu de dona. A càrrec de Margarida Castells, professora de Filologia Semítica a la Universitat de Barcelona i traductora de l'àrab al  català. Conferència. 8 del vespre. Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu. Vic. En col•laboració amb "Art Plural".

- 16 de desembre. Contra el nou capitalisme terapèutic. Introduïda per Josep Rafanell, psicòleg i activista polític resident a París. Tertúlia. 9 del vespre. Cafè de l'Orfeó. Vic.

Aneu al web del Fòrum de Debats




Santiago Niño Becerra, aquest divendres a Vic. Foto: Adrià Costa

La sala d'actes d'Unnim va quedar petita. Foto: Adrià Costa