«La banca necessita més diners! Hem de retallar més!»

CCOO Osona organitza diversos actes, amb motiu de la Jornada mundial en defensa del treball digne. Un d'ells, una paròdia a la plaça Major de Vic, on els treballadors "arrosseguen" el pes de la crisi.

Pere Pratdesaba
06 d'octubre del 2011
CCOO ha protestat per les retallades, aquest matí a la plaça major de Vic.
CCOO ha protestat per les retallades, aquest matí a la plaça major de Vic. | Adrià Costa
CCOO ha protestat per les retallades, aquest matí a la plaça major de Vic. Foto: Adrià Costa

“La banca necessita diners! Sinó no hi haurà feina per a ningú! Hem de retallar més!”. Amb aquests crits,  un capgròs capitalista ha irromput aquest migdia a la plaça Major de Vic. Amb el seu tradicional havà, el ninot es dirigia a un grup de treballadors que “arrossegaven” el pes de la crisi, amb cadenes enganxades a unes capses que simbolitzaven l’atur, la inseguretat, l’especulació o les hipoteques.

Es tracta d’una paròdia de la crisi, que han interpretat una quinzena de membres de CCOO Osona, encapçalats pel seu secretari general  Miquel Sánchez. La iniciativa formava part dels actes organitzats pel sindicat per la Jornada mundial en defensa del treball digne.

“Volem un treball digne. El treball no és, com diuen, un privilegi, sinó un dret”, apuntava Sánchez.  En aquest marc, les reivindicacions abasten diversos àmbits: per l’ocupació de qualitat i les prestacions socials, en defensa dels serveis públics fonamentals, en particular l’educació i la salut, pel dret a la negociació col•lectiva i per una sortida justa a la crisi.

Aquesta sortida de la crisi s’hauria de fer “respectant els drets bàsics dels treballadors, sobretot els d’ensenyament i sanitat”, opina el secretari comarcal de CCOO. “No ens poden prendre l’estat del benestar, hem de lluitar entre tots. I els que tenen més han de contribuir més. Cal una reforma tributària”, ha apuntat Sánchez. “O ho aturem o tornarem a finals del segle XIX”, ha afegit.


‘Revolució social, ja!’

Els actes que ha organitzat CCOO avui a Osona s’han iniciat aquest matí, a l’aparcament del Sucre de Vic. Des d’allà, una caravana de cotxes s’ha traslladat als polígons de la ciutat i de Gurb, on s’han repartit  octavetes als treballadors.

La segona aturada de la jornada era la plaça Major de Vic. Una quinzena de membres del sindicat, amb banderes catalanes, samarretes reivindicatives i enganxines amb el lema “Amb la salut no s’hi juga”, han escenificat la seva particular versió de la crisi. Els representants dels treballadors s’han enganxat a unes cadenes amb caixes i han “arrossegat” el pes de la crisi. Mentrestant, el banquer “arrossegava” els diners i les indemnitzacions. La representació s’ha acabat amb un aplaudiment per als treballadors i crits de “Revolució social, ja!”. També amb xiulets per al banquer capitalista.


La sanitat 'desmantellada'

La reivindicació ha estat especialment sensible per al sector sanitari del sindicat. “Ho hem de dir fort i alt. No estan retallant la sanitat, l’estan desmantellant”, ha criticat Sílvia Espinosa, delegada de sanitat de CCOO Osona. “Tot, en benefici dels hospitals privats”, ha conclòs.

Els actes de CCOO continuaran aquesta tarda, quan un grup “nombrós” es traslladarà a Barcelona, a la manifestació en motiu de la jornada mundial. En aquest cas, estaran acompanyats per membres d’UGT Osona.


CCOO ha protestat per les retallades, aquest matí a la plaça major de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a