Oriol Broggi aixeca el teló de la temporada a l'Atlàntida

Amb l'obra «Hamlet», on hi actuen usuaris del servei de salut mental. A l'estrena hi assisteix el conseller Josep Lluís Cleries.

Redacció osona.com
02 d'octubre del 2011
576_1317432089_Adri_Costa_2011-09-30_014_HAMLET_VIC_
576_1317432089_Adri_Costa_2011-09-30_014_HAMLET_VIC_ | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

El Teatre l'Atlàntida de Vic ha estrenat la temporada 2011-2012 aquest divendres, dia 30 de setembre (20:30 h), amb l'obra "Hamlet, en una nit d'estiu", dirigida per Oriol Broggi. Es tracta d'una experiència de teatre social amb finalitats integradores i que promou la participació d'usuaris dels serveis de salut mental de la Fundació Centre Mèdic i Psicopedagògic d'Osona i ho combina amb actors de primer nivell com Clara Segura. El director de l'obra, Oriol Broggi, ha destacat que les persones amb problemes de salut mental que participen a l'espectacle es poden sentir "identificats" amb molts dels personatges de Shakespeare perquè "juguen amb els canvis d'identitat".

El muntatge ha tingut una gran acollida i la sala s'ha omplert de gom a gom. A l'estrena hi ha assistit el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries.

L'obra parteix de textos del dramaturg William Shakespeare, seleccionats per Oriol Broggi, que parlen principalment de teatre i d'equívocs. A l'espectacle, que s'acompanya de música, dansa i poesia, hi participen el Cor Cabirol de Vic, el Cor de noies del Conservatori de Vic, el Conjunt Instrumental de l'Atlàntida, un músic que toca la gralla i també inclou algunes escenes on la dansa és la protagonista.

Broggi ha assenyalat que, tot i les dificultats, "és una experiència artísticament molt interessant". Actors amateurs amb problemes de salut mental, actors professionals, terapeutes i fins i tot el mateix director participen en l'obra.

Broggi ha explicat que durant la primera trobada que va tenir amb el grup de 16 actors amateurs els va explicar qui era Shakespeare i la seva obra. Segons ha assenyalat el director, els usuaris del centre de salut mental es van adonar que els personatges del dramaturg anglès "jugaven a canvis d'identitat", cosa que coincidia o que podia entrar en relació amb algun dels problemes que ells mateixos patien.

Pel que fa al guió, tot i que Broggi el tenia escrit, "cada vegada que hi ha assaig, s'ha d'anar modificant", ha assenyalat. El director ha explicat que alguns dels actors han tingut més facilitat per aprendre el text, d'altres no han mostrat tanta destresa, mentre que d'altres l'han anat guanyant amb el temps i ha hagut d'ampliar-los la intervenció.

Un dels usuaris del Centre Mèdic i actor amateur en l'obra de Broggi, Toni Flores, ha assenyalat que allò que persegueix amb l'obra i amb el fet de participar d'un espectacle d'aquestes característiques és que "la gent vegi que les persones amb problemes de salut mental som persones normals i corrents". En aquest sentit, la gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, Mercè Generó, ha indicat que l'objectiu era "posar en contacte el món de la gent corrent amb aquelles persones que pateixen malalties de salut mental".

El director general del Teatre l'Atlàntida, Lluís Vila d'Abadal, ha destacat que amb aquesta producció pròpia "el teatre volia posar el focus cap a un sector que no li és propi". En aquest sentit, ha dit que es volia obrir l'Atlàntida "cap a aquests ciutadans que, com tothom, també tenen capacitat creativa".

L'obra, que es va començar a gestar a principis de febrer, s'ha estrenat el dia 30 de setembre. Aquesta data coincideix amb l'inici dels actes de la programació al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra el 10 d'octubre.

Entrevista a Oriol Broggi

Més informació, des del web de l’Atlàntida


Galeria de fotos de l'assaig (Adrià Costa)




Foto: Adrià Costa
Arxivat a