Osona mostra als escocesos com es beu amb porró

Unes 120 persones assisteixen a un sopar a Edimburg en el marc d’un projecte d’intercanvi cultural i turístic. Joan Roca i Josep Salom es desplacen per a l’ocasió.

Redacció osona.com
28 de setembre del 2011
La taula dels parlamentaris escocesos, fent servir el porró.
La taula dels parlamentaris escocesos, fent servir el porró.
Unes 120 persones, la majoria escocesos, van gaudir dissabte passat d’un sopar osonenc a Edimburg, organitzat conjuntament entre l’Associació d’Agroturisme d’Osona i el Casal Català d’Escòcia (foto, a la dreta). L’acte estava emmarcat en el projecte d’intercanvi cultural i turístic que aquest any estan duent a terme la mateixa associació i la biblioteca de Taradell amb la biblioteca de Dingwall.

L’àpat va començar, com no podia ser de cap altra manera a Escòcia, puntualment amb unes  paraules d’obertura i benvinguda  a càrrec del  Casal Català escocès i l’Associació d’Agroturisme d’Osona. El preàmbul va servir, no només per situar Osona sobre el mapa català i introduir als assistents sobre la seva riquesa cultural, paisatgística i gastronòmica de la nostra comarca, sinó també per explicar en detall tot aquest projecte d’intercanvi recíproc amb Escòcia.

A l’acte hi van assistir, convidats, tres membres del Parlament escocès, dos dels quals també van intervenir en els parlaments d’entrada, posant èmfasi en la importància de lligams entre els dos països. El delegat i delegat adjunt de la Generalitat de Catalunya a Londres van obrir les portes a l’Associació a possibles futures col•laboracions amb propostes concretes.

Des d’Osona es va desplaçar una comitiva formada per Joan Roca, president del Consell Comarcal; Josep Salom, com a  doble representat, d’una banda de la Fundació Osona Gastronomia i de l’altra, com a alcalde de Tona, població que acollirà el sopar osonenc, concretament a l’Escola d’Hostaleria d’Osona el proper novembre en motiu de Sant Andreu, patró de Tona i d’Escòcia; i dos membres de l’Associació d’Agroturisme d’Osona, Sandra Sandström, vocal de junta, i Aurora Montserrat, secretària tècnica de l’Associació.

A continuació, un membre del Casal Català va fer una breu xerrada sobre Catalunya com a país, per acabar incidint amb Osona.

El sopar va ser possible gràcies a la col•laboració de diferents empreses agroalimentàries de la comarca. Els assistents van poder gaudir de diferents embotits, somaies, fuets, llonganisses, botifarra i bisbes de les Xarcuteria Codina i Muntal de Taradell, Casa Oms i Fussimanya, dels formatges de Mas el Garet i Muntanyola, sobre la Coca del Mossèn, i de unes postres de coca de vidre i carquinyolis del forn Franquesa i la xocolata de xocolater de Taradell. Tot acompanyat tot amb cava provinent de la distribuïdora Albert Oliva, cervesa del Montseny i ratafita Bosch.

Durant el sopar i per facilitar la vinguda d’escocesos, es van sortejar cinc premis osonencs: dues estades rurals a dues cases rurals, un vol en globus de Balotour, una excursió amb burricleta i un esmorzar de forquilla del Nou Montseny.

El sopar va comptar amb acompanyament musical. D’una banda, la Meritxell Ramírez-Ollé, que amb un acordió va oferir un recital de dos cançons populars, una catalana i l’altra escocesa i els himnes dels dos països,  i un ceilidh o ball de danses escoceses a càrrec del grup The Caulbums, liderat per en Fergus Muirhead, a qui ja hem pogut escoltar a Osona. El sopar va acabar amb  una gran rotllana tots cantant l’hora del adeus i parlant de futures accions.

Més informació del projecte

Anar al bloc del projecte

Arxivat a