Antoni Ylla-Català, guardonat amb la màxima distinció en el sector de la pell

El químic vigatà rebrà dijous a València el premi de la Unió internacional de pellaires.

Redacció osona.com
28 de setembre del 2011
Antoni Ylla-Català.
Antoni Ylla-Català. | Adrià Costa
Antoni Ylla-Català. Foto: Adrià Costa

La International Union of  Leather Chemist and Technologists Societies (IULCTS), en la reunió del seu Comitè executiu celebrada a Hong Kong el passat 30 de març, va acordar concedir el “MERIT AWARD FOR EXCELLENCE IN THE LEATHER INDUSTRY” al químic vigatà Antoni Ylla-Català Genís. El guardó es lliurarà el proper dijous, dia 29 de setembre a València, en el marc del congrés que IULCTS celebra en aquesta ciutat. A l'acte hi serà present el regidor de l'Ajuntament de Vic, el dr. Josep Arimany.

Bianualment la Unió Internacional, que aplega les societats de pellaires de 23 països del món de tots els continents, atorga aquest premi, que és la màxima distinció en la ciència i tècnica de la pell. És la primera vegada que aquest reconeixement es fa a una persona que ha desenvolupat la seva activitat en una fàbrica de pells, ja que fins ara sempre s’havia concedit el premi a titulars de Centres de Investigació.   

La candidatura d’ Ylla-Català, president del Gremi d’Adobadors de la Comarca d’Osona i del Patronat d’Estudis Osonencs, proposada per l’Asociació Química Espanyola, ha trencat aquesta tendència amb el reconeixement del treball d’un tècnic d’empresa.

Amb aquesta distinció no hi ha dubte que es nomena principalment a Antoni Ylla-Català, ja que s’ha valorat tota la seva trajectòria professional, les seves publicacions relacionades amb la pell, principalment en la direcció i coordinació del diccionari de la pell en sis idiomes, la seva col•laboració en sis llibres més, les seves investigacions i el fet de formar part en la organització i  presentar comunicacions a  congressos espanyols, mediterranis, i internacionals. Però amb ell s’ha reconegut també el valor d’una gran activitat investigadora que es va fer a Vic la segona meitat del segle passat.

Després de la guerra civil, la tècnica de la pell a casa nostra era molt antiquada, però en pocs anys va passar a ser capdavantera permetent que des de Vic es pogués donar assistència tècnica a multitud de països. Això no va sorgir del no res sinó que fou el  fruit del treball de moltes persones. A finals de segle, però, tot aquest esforç va quedar en l’oblit. El premi de la Unió Internacional a Antoni Ylla-Català per les seves publicacions, els seus estudis i la seva contribució a la ciència de la pell i de  l’adob, és també un reconeixement extensiu a tots els que participaren en el treball d’investigació i que es va fer a la nostra ciutat fins fa ben poc.
Arxivat a