Mals vents per als bolets

El mercat setmanal de Vic mostra la crua realitat de la temporada. Algun rossinyol i quatre rovellons. Poca cosa més.

Pere Pratdesaba
27 de setembre del 2011
La Roser mostra els pocs bolets que ha portat aquest dimarts a mercat.
La Roser mostra els pocs bolets que ha portat aquest dimarts a mercat. | Adrià Costa
La Roser mostra els pocs bolets que ha portat aquest dimarts a mercat. Foto: Adrià Costa

Males perspectives per a la temporada de bolets. Al menys, això el que es desprèn després de donar un volt aquest dimarts pel mercat setmanal de la plaça Major de Vic. Un parell de parades amb quatre rovellons, uns quants rossinyols i algun cep. Poca cosa més.

La Marcelina Cercons és una de les venedores habituals del mercat de Vic. Els altres anys, per aquestes dates, tenia la parada plena a vessar de tot tipus de bolets. Una caixeta de rossinyols i alguns rovellons, de no massa bon veure, són la seva carta de presentació d’avui.

“A primers d’agost, els bolets van fer una primera florida. I ja li vaig dir jo al meu home, llavors, quan sigui l’hora, no sortiran”, diu la Marcelina. Segons la venedora, “la secada, el vent i aquests canvis de temperatura” són les causes principals de la manca de bolets. “I els boletaires, que vénen de tot arreu i només fan que espatllar els boscos”, afegeix.


‘Si no plou està fotut’

“Hem d’esperar a veure dissabte, si amb aquestes quatre gotes que han caigut s’anima una mica la cosa, però...”, comenta en la mateixa línia la Dolors Ribé, una altre de les paradistes.  “Si no plou està fotut”, apunta sense massa il•lusió.

La Dolors ens mostra una petita cistelleta de rovellons, que ja té encarregats i que no posa a la venda.  El seu preu, 35 euros el quilo. Els preus d’altres bolets, com el rossinyol, oscil•len entre els 15 i 25 euros.

Els pocs bolets que s’han posat a la venda avui a Vic provenen, la majoria, del Ripollès, o d’altres llocs com la Seu d’Urgell. També de més a prop, com la Roser, que ha collit un parell de plates raquítiques a la carretera de Prats. “Són els primers de la temporada”, diu la iaia somrient. Seran els últims?