Èxit absolut de la IX Marxa dels Vigatans. Vegeu les galeries de fotos i els vídeos

Redacció
14 de setembre del 2011
 

La iniciativa bat rècord de participació (a sobre, vídeo de la primera part / a dins de la notícia, de la segona part).
Galeries de fotos:

Inici de la Marxa dels Vigatans (A. Costa)

Marxa dels Vigatans a Sta. Eulàlia (J. Parera)  

Marxa dels Vigatans - 2a. part (J. Parera)










Inici de la Marxa dels Vigatans, aquest dissabte a Vic. Foto: Adrià Costa


Dades d'interès
- Agenda d’actes a Osona
- Marxa dels Vigatans
- Recull de notícies de la Diada Nacional
- Recull de fotos de la Diada (anys anteriors)

Els municipis d’Osona han organitzat aquest cap de setmana un munt d’actes per celebrar l’Onze de Setembre. La Marxa dels Vigatans, formada per una vintena de columnes de diferents poblacions, va congregar una multitud de manifestants amb torxes. Unes 2.500 persones van desfilar des de la placa de Bac de Roda fins la catedral, on es va cremar la sentència del castellà a l'escola i també la Constitució espanyola. La normalitat, l'augment de la tensió política i l'increment de l'assistència als actes van ser les notes més destacades.


------------------
Tots els actes de la Diada Nacional a Vic van celebrar-se ahir dissabte amb un notable increment d'assistència en relació als anys anteriors i dins d'una completa normalitat, caracteritzada per un creixent clima de tensió política i per la unitat col·lectiva entorn el crit únic d'"independència".

L'ofrena floral de les entitats i institucions a la placa de Francesc Macià, Bac de Roda, va estar presidida per l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal i va comptar amb l'assisténcia del secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, que més tard va pronunciar la conferència de la Diada a l'Ajuntament. El pas de les delegacions va ser acollit amb successius aplaudiments, excepte en el cas de la Plataforma per Catalunya, en què només es van sentir uns tímids aplaudiments i un parell de xiulets. Per primera vegada, l'Aliga va sortir a fer el seu ball en una Diada.

El moviment independentista havia obert els actes a la placa de Bac de Roda amb una presència conjunta de tota l'esquerra, inclosa la CUP de Vic. Després de l'ofrena oficial, va prendre el relleu el Casal Manuel Viusà, que va presentar diversos oradors, alguns d'ells vinguts del País Valencià, les Illes i Euskalherria. També van intervenir l'alcalde de Celrà (CUP) i el vigatà Pep Comeres, que va recordar els inicis del moviment separatista a Vic als anys setanta. A la fi, es va cremar una Constitució espanyola.

La Marxa dels Vigatans va encendre les seves torxes prop de les 10 de la nit, després que les columnes vingudes dels pobles entressin a la rambla procedents de la concentració prèvia a la bassa dels Hermanus. L'increment de participació va ser l'aspecte més destacat de la Marxa d'aquest any, que va reunir unes 2.500 persones. Quan l'acte de la plaça de la Catedral ja havia començat i el recinte era ple, la columna de torxes encara ocupava el carrer de la Ramada, tot el carrer de Sant Miquel i arribava fins l'Ajuntament.

Tot l'acte es va celebrar segons el que estava previst, amb els homenatges al veterà lluitador Joan Freixant i Felisart  i els reconeixements tradicionals al nou vingut i a un infant, com a representació de l'extensió i la continuitat de la lluita.

La intervenció imprevista va ser la crema d'un exemplar de la Constitució espanyola a càrrec d'un grup de militants de Reagrupament, encapçalats per Imma Bellafont, que van pujar les escales de la catedral i van adreçar-se a la multitud. Uns minuts abans havia estat cremada la sentència del TSJC que dicta l'entrada del castellà a les escoles en detriment de la immersió en català.

L'acte va ser presentat per l'escriptor Antoni Pladevall, que va anar donant pas als oradors, com el president d'Òminum d'Osona, que va clamar per la unitat entre els catalans. Els gegants de Prats i l'Aliga de Vic van ballar i la coral Euterpe va oferir unes impressionants interpretacions de la Balenguera i de la versió original dels Segadors. La majoria de les intervencions van ser correspostes des del públic amb crits a favor de la independència i en alguns moments a favor de Terra Lliure. Un concert del cantautor Cesk Freixas va tancar la jornada.

Des de l'entitat organitzadora, Òmnium Cultural d'Osona, es comentava que l'edició de l'any que ve potser caldria traslladar-la a la plaça Major, vist el gran augment de participants. De fet, Antoni Pladevall va alertar el públic que "si l'any que ve ja som independents la Marxa es farà igualment, per celebrar-ho".

............................

Informació prèvia

La majoria dels pobles d’Osona han organitzat actes commemoratius durant tot aquest cap de setmana, amb motiu de la Diada Nacional. Enguany, l’11 de Setembre s’escau en un diumenge, la qual cosa facilitarà l’ambient festiu i participatiu. A més, coincideix amb les festes a nou municipis de la comarca.

L’acte central de la Diada a Osona tornarà a ser la Marxa dels Vigatans, que es farà aquest dissabte. La iniciativa es consolida any rere any i s’ha convertit en el vertader acte unitari de tot una comarca, amb una vintena de columnes que sortiran de diferents poblacions i amb els Miquelets que, ara sí, faran sonar els seus trabucs.

Vic també tornarà a ser el centre neuràlgic de la celebració. A més de l’arribada de les diferents columnes de la Marxa dels Vigatans, acollirà els actes de la CEI (Coordinadora de l’Esquerra Independentista d’Osona), que enguany ha optat per una concentració en comptes d’una manifestació, i els actes oficials de l’Ajuntament, amb l’ofrena floral i la conferència d’Antoni Castellà.

El programa continuarà durant el cap de setmana a tota la comarca. Destaquen les ofrenes florals a llocs com Tona, Roda de Ter i les Masies de Roda, o els actes de Manlleu i Torelló.

La Diada a la comarca tindrà un clar rerefons reivindicatiu, marcat per l’atac a la immersió lingüística a l’escola, amb la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La jornada servirà per escalfar l’ambient de cara a lesconcentracionsque s’han convocat el dilluns a les 7 de la tarda davant dels ajuntaments. La Marxa dels Vigatans aprofitarà l’ocasió per fer una crema pública de la resolució del TSJC.

No serà l’única crema, la Constitució espanyola també correrà la mateixa sort. En aquest cas, a càrrec de la CEI.

Agenda d’actes a la comarca, de divendres a diumenge




-------------

---------------------
Galeries de fotos, Osona


2011
- Representació vigatana a l'acte de la Diada a Paris
- La Diada Nacional a Prats de Lluçanès
- La Diada Nacional a Tona
- La Diada Nacional a Torelló
- Ofrena floral a la casa de Bac de Roda
- Recital de poesia a Folgueroles
- Marxa dels Vigatans (final)
- Marxa dels Vigatans (inici)
- La Diada Nacional a Vic
- La Marxa dels Vigatans a Santa Eulàlia

2010
- Diada Nacional a Manlleu
- Diada Nacional a Torelló
- Diada Nacional a Tona
- Diada Nacional a Prats de Lluçanès
- Ofrena floral a la casa de Bac de Roda
- Marxa dels Vigatans
- Marxa dels Vigatans (inici) 

- Manifestació de la CEI
- Actes institucionals a Vic
- Sortida de la columna de Roda de la Marxa dels Vigatans  
- Marxa de la senyera de les Masies de Roda

2009
- Actes institucionals de l'Ajuntament de Vic
- Estelada gegant a la plaça Major

- Manifestació independentista ,
- Marxa dels Vigatans (1a. part)
- Vídeos  de la marxa independentista i la Marxa dels Vigatans
- Diada Nacional a Manlleu
- Diada Nacional a Sant Vicenç de Torelló
- Diada Nacional a Torelló
- Diada Nacional a Sant Pere de Torelló

2008
- Actes institucionals a Vic 1
- Actes institucionals a Vic 2
- Actes institucionals a Vic 3
- Manifestació Independentista a Vic 1
- Manifestació Independentista a Vic 2
- Marxa dels Vigatans 1
- Marxa dels Vigatans 2
- Ofrena floral al Bac de Roda
- Actes a Roda de Ter
- Activitata a Tona

2007
- Activitats diverses a Vic 1
- Activitats diverses a Vic  2
- Actes diversos a Torelló

2006
- Marxa dels Vigatans
- Manifestació independentista a Vic
- Actes institucionals a Vic
- Acte al Castell de Tona
- Ofrena floral al Bac de Roda

2005
- Activitats a Torelló
- Actes a Sant Julià i Vilalleons
- Ofrena floral al Bac de Roda

Inici de la Marxa dels Vigatans, aquest dissabte a Vic. Foto: Adrià Costa