Ple: Vic formalitza el front d'ajuntaments per a la independència de Catalunya

La constitució de l'associació s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV, la CUP i SI. El PSC s’absté i PxC vota en contra. El consistori es posiciona a favor del model lingüístic vigent. Una moció de PxC sobre els marroquins trenca la disciplina de vot de CiU.

Pere Pratdesaba
12 de setembre del 2011
Un moment del ple d'avui dilluns a l'ajuntament de Vic.
Un moment del ple d'avui dilluns a l'ajuntament de Vic. | Adrià Costa
Un moment del ple d'avui dilluns a l'ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

El ple de Vic ha aprovat aquest  migdia la constitució d’una associació d’ajuntaments amb l’objecte de “defensar l'assoliment dels drets nacionals de Catalunya i promoure l'exercici del dret a decidir”,  o sigui, per  treballar de manera conjunta per la independència. La iniciativa s’ha tirat endavant amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV, la CUP i SI. El PSC s’ha abstingut i PxC hi ha votat en contra. En total, 14 regidors a favor, cinc en contra i dues abstencions. L'Ajuntament de Vic és qui crea l'associació i convida els altres ens municipals adherir-s'hi. Es tracta de la primera etapa d'una idea proposada el passat mes de juny pel propi alcalde, Josep M. Vila d'Abadal.

En el ple, el mateix Vila d’Abadal ha recordat que aquesta era la primera vegada a la història que es constituïa una associació institucional amb aquest objectiu. “Obrim un nou front per treballar per la independència, ara des d’una institució””, ha reblat. L’alcalde ha afegit que es treballarà "dins de la legalitat perquè el poble català pugui manifestar lliurement el seu futur".

L’alcalde ha rebutjat les crítiques de PSC i PxC, que veuen en la proposta les ànsies de prendre “protagonisme”. “És per compromís amb el meu país, no per protagonisme”, s’ha defensat Vila d’Abadal. ““I més en el meu partit”, ha recordat en clara referència a UDC i Duran i Lleida.

Joan López (ERC), segon tinent d'alcalde, ha explicat que Vic pren la iniciativa en aquest aspecte "de la mateixa manera que va prendre la iniciativa en la creació de la primera entitat municipalista, l'Associació Catalana de Municipis”. Segons López Catalunya es troba en una segona transició que ha d'anar "de la democràcia a la plena sobirania". El regidor republicà ha assegurat que la iniciativa està tenint moltes adhesions i que en els propers dies es faran públiques.

Intervenció de Joan López. Foto: Adrià Costa

El PSC ha decidit abstenir-se en la seva votació perquè, segons ha explicat el seu regidor, Jacint Raurell, la prioritat de l'Ajuntament en aquests moments és "la cohesió social i mantenir i lluitar pels aspectes socials i econòmics" i aqueta proposta "no acaba de tenir aquest encaix". A més, Raurell ha retret a CiU que aquesta iniciativa té un aspecte "instrumental" i que "no es trobava dins del programa de govern dels convergents".

Els cinc regidors de PxC de l'Ajuntament de Vic han votat en contra de la proposta. El líder del partit, Josep Anglada, ha defensat que en un país democràtic "no tothom vol la mateixa Catalunya" i ha afirmat que PxC "està a favor de l'autogovern però no volem fer demagògia". Anglada ha dit que "respecta" la proposta però que serà un "brindis al sol perquè no arribarà a cap port".


En defensa del model lingüístic vigent

Tots els grups de l'Ajuntament de Vic, a excepció de PxC, han votat a favor d'una moció per defensar l’actual model lingüístic català a les escoles de Catalunya. La moció ha estat presentada conjuntament per tots els grups que hi han votat a favor.
La moció manifesta el rebuig a la interlocutòria del TSJC que "posa en perill el sistema d'immersió lingüística" als centres educatius catalans. A més, també dóna suport al model d'escola catalana en llengua i continguts així com també a tota la comunitat educativa. El document insta el Govern a "recórrer les decisions judicials espanyoles que suposin un atemptat a la llengua catalana" com també a "assumir les responsabilitats polítiques i, si s'escau, prengui les mesures penals que se'n derivin per mantenir la llengua catalana com a única llengua vehicular a l'ensenyament".

Des de l'equip de govern, la regidora de CiU, Anna Erra, ha manifestat que amb el català "no s'hi juga" i ha afirmat que el treball a les escoles "és molt bo". Per aquest motiu, Erra ha dit que donen el "màxim suport a les escoles catalanes".

Georgina Rieradevall (CUP) ha anat més enllà i ha fet una crida a la “desobediència” de la interlocutòria del TSJC. La formació també ha instat els ciutadans a concentrar-se avui davant els ajuntaments.

Intervenció d'Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha dit diu que negar la llengua a la gent que ve de fora és una “injustícia”.

Jacint Raurell (PSC), per la seva banda, ha qualificat la sentència del TSJC de “separadora”.

Finalement, Josep Anglada ha afirmat que la interlocutòria del TSJC ha estat "artificialment aprofitada" pels partits polítics per "llançar una cortina de fum sobre els greus problemes que afecten avui dia a Catalunya". Per Anglada, Catalunya "té problemes molt més greus com són la invasió migratòria o la corrupció política". A més, segons el líder de PxC, el que ens hauria de preocupar referent a l'ensenyament és "la caiguda del nivell educatiu" i s'hauria de "fer una reforma total del model perquè es basi en criteris d'esforç, rigor i exigència".

Proposta de creació de l'associació d'ens municipals



Una moció de PxC sobre els marroquins trenca la disciplina de vot de CiU

El ple ha ha rebutjat una moció presentada per PxC on es demanava al govern espanyol que no signés el conveni bilateral amb el Marroc perquè els marroquins residents a Espanya poguessin votar a les eleccions municipals. De manera sorprenent, i després que PxC acceptés unes petites esmenes, el grup municipal de CiU ha donat llibertat de vot als seus regidors i la moció ha estat a punt de ser aprovada. Alguns dels regidors de CiU han votat diferent de l’alcalde, que hi ha donat suport.

Finalment, la moció ha estat rebutjada per 11 vots en contra: un de SI, un d’ICV-EUiA, dos del PSC, dos d’ERC,  dos de la CUP i tres de CiU (Josep Rafús, Montse Rovira i Antoni Serrat). Hi han votat a favor vuit regidors: els cinc de PxC i tres de CiU (Josep M. Vila d’Abadal, David Sala i Xavier Farrés). Els altres dos regidors de CiU, Josep M. Arimany i Anna Erra, s’han abstingut.

Tres dels regidors de CiU han votat a favor de la moció presentada per PxC. Foto: Adrià Costa

Anna Erra ha manifestat que, segons ella, el conveni amb el Marroc s’havia fet “massa ràpid” i que calia obrir un debat. Vila d’Abadal ha manifestat que a Vic "no li convé que voti qualsevol persona que no estigui identificada a la ciutat". A més, Vila d'Abadal ha mostrat el seu desacord en què l'acord bilateral del govern espanyol amb el marroquí només a les eleccions municipals i no pas a les generals.

Per la seva banda, el líder de PxC ha afirmat que diferents enquestes sorgides als mitjans de comunicació han demostrat que "els catalans estan en contra aquesta mesura" i ha afegit que seria una "imprudència, un disbarat, una irresponsabilitat i un atac a la democràcia" si els marroquins poguessin votar a les eleccions municipals.


EN BREU

El ple ha aprovat per unanimitat una moció on es demana a la Generalitat el compliment dels compromisos amb els alumnes de les escoles de música i les escoles bressol, on s’ha tirat pel dret una retallada important: entre 460-600 euros a les escoles de música per alumne, i 1.600-1.800 per a les escoles bressol. Joan Ballana diu que es tracta d’un tema de “retroactivitat de la norma” i, per tant, la Generalitat haurà de tenir en compte la demanada.

Després d’algunes petites esmenes, el ple també ha aprovat per unanimitat una moció presentada per ICV-EUiA, en referència al suport a la renda mínima d’inserció. La moció mostra el malestar del consistori envers la Generalitat degut a les darreres decisions en relació al PIRMI i demana que es faci un millor control dels beneficiaris i que s’obri un debat obert al voltant del tema. La majoria de grups han coincidit en que s’havia de fer revisió “profunda” del PIRMI.

Aquest setembre quedarà definit el projecte del nou mercat municipal, segons Antoni Serrat (CiU)

L’estelada penjada a l’Ajuntament en motiu de la Diada Nacional s’ha comprat a Barcelona i ha costat 86 euros.

Vila d’Abadal ha estirat les orelles a Cristina Gayoso (PxC) per haver qualificat el regidor Toni Serrat com a “superserrat” (en dues ocasions), en una de les seves intervencions.

L’Ajuntament va fer retirar les flors que van estar uns dos mesos a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil perquè ho van demanar els veïns.  A més, abans ho va comentar a representants de la Guàrdia Civil, que hi van estar d’acord.

La Vicki no funciona, no ha tingut un gran seguiment. L’Ajuntament de Vic s’està plantejant cedir les bicis a un altre consistori.

Foto: Adrià Costa

Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Casa Serratosa té problemes d’accessibilitat. Està previst  fer-hi un ascensor “quan es pugui”, assegura Joan López.

L’Ajuntament de Vic ha preguntat a l’ACA si es veuran afectades les aigües del municipi a causa de la nova captació sol•licitada per  l’escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga.

S’aprova la modificació de les condicions de venda d’algunes parcel•les del Bruguer, a l’illa càrnia. En concret, es podran pagar en 12 mesos. La decisió en facilitarà la venda i permetrà alleugerir les arques municipals.

El seguiment del ple, via Twitter

Més informació, des del web municipal (nota de premsa)





------------------
ORDRE DEL DIA



A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ D’11 DE JULIOL DE 2011

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

NOMENAR REPRESENTANT DE LA CORPORACIÓ A L'EMPRESA DEPURADORES D'OSONA, SL

CONSTITUIR UNA ASSOCIACIÓ D'ENS LOCALS AMB L'OBJECTE DE DEFENSAR L'ASSOLIMENT DELS DRETS NACIONALS DE CATALUNYA I PROMOURE L'EXERCICI DEL DRET A DECIDIR

PROPOSTA DE CONSTITUCIÓ DEL CONSORCI D'ACCIÓ SOCIAL D'OSONA: RECTIFICACIÓ D'ERRORS

CONVENI DE COL.LABORACIÓ AMB LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA SOBRE LES CONDICIONS QUE HAN DE REGIR LA POSADA EN MARXA DE LA UNITAT MÒBIL DE TELEASSISTÈNCIA

NOMENAMENT DELS MEMBRES EXTERNS DE LA JUNTA DE L'INSTITUT MUNICIPAL D'ESPORTS

DONAR PER FINALITZADA L'ENCOMANA DE LA GESTIÓ DE LA FUNDACIÓ EDUCACIÓ I ART DEL SERVEI DE PUNTS D'INFORMACIÓ I DINAMITZACIÓ JUVENIL A DIVERSOS ESPAIS DE VIC.

ENCOMANA DE GESTIÓ A SERMUVIC PER SERVEIS INFORMÀTICS

SUBROGACIÓ CONCESSIÓ PARCOSA

APROVAR EL COMPTE GENERAL DE 2010 DE L'AJUNTAMENT, L'IME, L'IMPE I LES SOCIETATS MUNICIPALS SERMUVIC I IMPULSVIC

RATIFICAR EL NOMENAMENT ACORDAT PEL PLE MUNICIPAL EN DATA 17-1-2011 DE LA COMISSIÓ MUNICIPAL DE DELIMITACIÓ

APROVAR EL CONVENI DE COL.LABORACIÓ AMB EL SERVEI METEREOLÒGIC DE CATALUNYA , PER A LA INSTAL.LACIÓ D'UNA ESTACIÓ METEREOLÓGICA AUTOMÀTICA A VIC

APROVAR LA MODIFICACIÓ DE LA CONDICIÓ RELATIVA AL PAGAMENT DEL PREU DEL CONTRACTE  D'ALIENACIÓ DE LES PARCEL.LES 62, 63, 66 I 67 DEL POLÍGON INDUSTRIAL EL BRUGUER

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a)  MOCIÓ CONJUNTA DE CiU, CUP, PSC, ERC, ICV i SI EN DEFENSA DE L'ENSENYAMENT EN CATALÀ

b) MOCIÓ CONJUNTA DE TOTS ELS GRUPS MUNICIPALS DE L'AJUNTAMENT PER SOL•LICITAR A LA GENERALITAT DE CATALUNYA EL COMPLIMENT DELS COMPROMISOS EN LES APORTACIONS PER ALUMNE/A A LES ESCOLES DE MÚSICA I ESCOLES BRESSOL PEL CURS 2010-2011

c)  MOCIÓ DE PXC PER INSTAR AL GOVERN DE L'ESTAT QUE NO SIGNI EL CONVENI BILATERAL AMB EL MARROC QUE ATORGARIA EL VOT A LES ELECCIONS LOCALS ALS IMMIGRANTS MARROQUINS

d)  MOCIÓ DE LA CUP DE SUPORT ALS ENCAUSANTS PER L'ACCIÓ DE PROTESTA A LA SAGRADA FAMÍLIA EN CONTRA DEL DELICTE D'ULTRATGE A LA BANDERA ESPANYOLA

e)  MOCIÓ D'ICV-EUIA SOBRE LA RENDA MÍNIMA D'INSERSIÓ

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa
Arxivat a