Els Miquelets dispararan salves d'honor a la Marxa dels Vigatans

Les columnes de caminadors sortiran des d’una vintena de municipis d’Osona. Durant l'acte, es cremarà la resolució del TSJC contra el català a l’escola.

Redacció osona.com
09 de setembre del 2011
Els Miquelets, al front de la desfilada de la Gleva.
Els Miquelets, al front de la desfilada de la Gleva. | Osona.com
Els Miquelets, al front de la desfilada de la Gleva (gener de 2011). Foto: Osona.com

La Marxa dels Vigatans, organitzada per Òmnium Cultural, arriba enguany a la seva novena edició amb algunes novetats importants. És costum que en l'acte que se celebra a la plaça de la Catedral, després de la Marxa de les Torxes pel nucli antic de Vic, es faci una crema simbòlica del Decret de Nova Planta.

Però enguany, després dels esdeveniments d'aquest intens any polític, hi haurà més coses per cremar: la interlocutòria del TSJC contra la immersió lingüística, que dóna dos mesos a la Generalitat perquè introdueixi el castellà com a llengua vehicular a l'escola. El concert de Cesk Freixas a la plaça de la Catedral i la presentació de la Marxa al Temple Romà, que es farà avui dimecres, altres novetats del programa.

La Marxa dels Vigatans se celebra, com cada any, el 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional. Enguany coincideix amb dissabte, per la qual cosa els organitzadors esperen una major afluència de gent.

Les columnes de caminadors sortiran d’una vintena de pobles de la comarca, a la tarda vespre cap a Vic, per poder arribar a les 21 h a l’acte d’homenatge a Bac de Roda, i lliurar la Flama dels Vigatans que dóna inici a la marxa de torxes.

La Marxa dels Vigatans a Vic anirà encapçalada pels Miquelets de Catalunya, que dispararan salves d'honor a partir de les 20:30 h. Recordem la polèmica que hi va haver a l'homenatge als Màrtirs de la Gleva, el passat mes de febrer, quan les autoritats espanyoles van prohibir l'ús dels trabucs.

Els penons i els personatges seguiran la marxa cap a la plaça de la Catedral on es farà el diàleg del compromís infant-homenatjat, la crema simbòlica del Decret de Nova Planta i de la resolució del TSJC, i el tribut a la persona homenatjada, enguany l’insigne patriota vigatà Joan Freixanet i Felisart. Es llegirà el manifest de la Comissió i clouran els himnes. Seguidament, començarà la festa amb gegants, castells, entrepans i begudes de la terra i el concert de Cesk Freixas.

“Els actes de la Diada Nacional de Catalunya que Òmnium Cultural d’Osona us proposa per novè any consecutiu estan pensats amb voluntat aglutinadora i intergeneracional. Volem que els Fets del 1714 es puguin commemorar d’una manera solemne i, al mateix temps, popular, oberta a tothom. Pretenem que siguin memòria a partir de la qual anar avançant cap a la recuperació de les nostres llibertats nacionals”, expliquen des d’Òmnium.

“La Marxa dels Vigatans vol ser un acte de compromís amb la nostra llengua, cultura i país. Una marxa que enllaça el passat amb el present, i que s’obre al futur. Tot un poble que marxa cap a la seva llibertat”, afegeixen.


Presentació al Temple Romà

Enguany i com a novetat, la Marxa dels Vigatans es va presentar dimecres en roda de premsa conjuntament amb el personatge homenatjat d’aquesta edició, Joan Freixanet i Felisart. Va ser al Temple Romà de Vic, col•legi electoral emblemàtic del 13-D.

L’acte va comptar amb l’obertura del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol. Seguidament, el president d’Òmnium Cultural d’Osona, David Colomer, va presentar la IX Marxa dels Vigatans i va fer la introducció i presentació de l’homenatjat.

Joan Freixanet va fer un discurs i va clausurar l’acte l’ alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal.

Crònica de l'acte del Temple Romà

Cartell de la Marxa dels Vigatans

Cartell de l’acte de presentació i homenatge al Temple Romà

Aneu al web de la Marxa dels Vigatans








La Marxa dels Vigatans al seu pas per la plaça Major. Foto: Adrià Costa

PROGRAMA D´ACTES
IX Marxa dels Vigatans / 10 de setembre de 2011


17.30-19.30 / Centelles, Tona, El Brull, Viladrau, Taradell, Folgueroles, Malla, Roda de Ter, Muntanyola, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sentfores-La Guixa, Vall del Ges, Vic, Manlleu, Voltreganès, Cabrerès, Seva i Calldetenes.
Sortida de Columnes i escamots de Vigatans i Maulets cap a Vic.

18.45 / Santa Eulàlia de Riuprimer (Plaça de la Rectoria): Lliurament de la Flama* del Pacte dels Vigatans a la columna vinguda de Vic i arrencada de la Marxa.

21.15 / Vic (Monument a Bac de Roda): Arribada de la Flama i els penons dels Vigatans amb les columnes i maulets d´arreu. Homenatge a Francesc Macià, Bac de Roda, lectura del Romanço del Bac a càrrec de la Societat Cultural Bri Fi de Lli. Encesa de les torxes amb la Flama i represa de la Marxa pel nucli antic.

22.00 / Vic (Plaça de la Catedral): Arribada de la Marxa dels Vigatans amb els personatges al capdavant. Falconers. Acte d´homenatge a Joan Freixanet i Felisart. Diàleg del compromís infant-homenatjat. Crema del Decret de Nova Planta i de la resolució del TSJC. Himnes.

22.30 / Vic (Plaça de la Catedral): Ball dels Gegants de Prats de Lluçanès i de l´Àliga de Vic. Entrepans i begudes de la terra. Concert de Cesk Freixas.

* Encesa pel maig a l´ermita de Sant Sebastià en els actes commemoratius del 306è aniversari del Pacte dels Vigatans i custodiada per famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Els actes estan organitzats per Òmnium Cultural d´Osona i les columnes locals.

Hi participen / Òmnium Cultural; Sagals d´Osona; Escamot dels diables de Calldetenes; Maulets; Societat Cultural Bri Fi de Lli; Consell de Joves i Comissió de Festes de Riuprimer; Ajuntament i Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer; Comissió Països Catalans (Columna Bac de Roda); Comissió de festes de Taradell; Tona Decideix; Agrupació de Sords de Vic i Comarca; Coral la Violeta de Centelles; Geganters de la Ciutat de Vic; Geganters de Prats de Lluçanès; Ramon Redorta; Pau Bosch; Marçal Ayats. I les comissions organitzadores de les columnes de: Santa Eugènia, Muntanyola, El Brull, Malla, Centelles, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Sentofres-La Guixa, Viladrau, Voltreganès, Cabrerès, Lluçanès, Vall del Ges, Seva i Calldetenes.

Hi col•labora / Ajuntament de Folgueroles; Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer; Ajuntament de Centelles; Ajuntament de Seva; Ajuntament de Calldetenes; CUP Osona; Esquerra Vic; Grup Nació Digital; Vilaweb Vic; viqolot.com; Mesosona.cat; Larevistona.cat; Vilaweb Torelló; Vicciutat.com; Territori Web; Osona Comarca-Ràdio Vic-Canal Català Osona; Sardà Comunicació; Gràfiques Bassols; Farines Ylla; Tintoreria Vilà; Cistelleria Freixanet; Bar Can Ton; Auto mecànica Albert; Fusteria Santa Eulàlia; Materials Corretja; Fusteria Magem-Tió; Grup Bon Preu; Ferreteria Furriols; Celler d´Osona; Moritz; Pavicsa.

Ho patrocina: Ajuntament de Vic; Fundació Puig Porret; Consell Comarcal d´Osona.

-------------
Galeries de fotos de la Diada Nacional

- Diada Nacional a Manlleu (2010)
- Diada Nacional a Torelló (2010)
- Diada Nacional a Tona (2010)
- Diada a Prats (2010)
- Ofrena Floral a la casa de Bac de Roda (2010)
- Marxa dels Vigatans (2010)
- Marxa dels Vigatans (inici) (2010)
- Manifestació de la CEI (2010)
- Actes institucionals a Vic (2010)
- Sortida de la columna de Roda Marxa dels Vigatans (2010)
- Marxa de la senyera de les Masies de Roda (2010)
- Actes institucionals a Vic (2009)
- Estelada gegant a la plaça Major (2009)

- Manifestació independentista (2009)
- Marxa dels Vigatans (2009)
- Vídeos  de la marxa independentista i la Marxa dels Vigatans (2009)
- Diada Nacional a Manlleu (2009)
- Diada Nacional a Sant Vicenç de Torelló (2009)
- Diada Nacional a Torelló (2009)
- Diada Nacional a Sant Pere de Torelló (2009)

- Actes institucionals a Vic 1 (2008)
- Actes institucionals a Vic 2 (2008)
- Actes institucionals a Vic 3 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 1 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 2 (2008)
- Marxa dels Vigatans 1 (2008)
- Marxa dels Vigatans 2 (2008)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2008)
- Actes a Roda de Ter (2008)
- Activitata a Tona (2008)

- Activitats diverses a Vic 1 (2007)
- Activitats diverses a Vic  2 (2007)
- Actes diversos a Torelló (2007)

- Marxa dels Vigatans (2006)
- Manifestació independentista a Vic (2006)
- Actes institucionals a Vic (2006)
- Acte al Castell de Tona (2006)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2006)

- Activitats a Torelló (2005)
- Actes a Sant Julià i Vilalleons (2005)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2005)

La Diada Nacional a Barcelona

- Manifestació de la Diada (1) (2010)
- Manifestació de la Diada (2) (2010)
- Mostra d'Entitats i Festa per la Llibertat (2010)
- Manifestació independentista (2010)
- Manifestació independentista (2010)
- Homenatge a Gustau Muñoz (2010)
- Acte per la llibertat de preses al Fossar (2010)
- Acte institucional a la Ciutadella (2010)
- Ofrena floral al monument de Rafael Casanova (2010)
- Marxa de Torxes per la independència a Barcelona (2010)

- Acte institucional a la Ciutadella (2009)
- Ambient als carrers de Barcelona (2009)
- Manifestació de l'esquerra independentista (2009)
- Manifestació unitària (2009)

- Acte institucional a la Ciutadella (2008)
- Ofrena floral al monument de Rafael Casanova (2008)
- Diada al Fossar de les Moreres (2008)
- Festa per la Llibertat (2008)
- Manifestació independentista (2008)
Documents
Arxivat a