Trobats a l’Esquerda uns murs ibèrics del segle VI aC.

La campanya d’excavacions al jaciment dóna noves dades històriques.

Redacció osona.com
11 de setembre del 2011
Els treballs s’han centrat a la zona ran de muralla.
Els treballs s’han centrat a la zona ran de muralla. | L\'Esquerda
Un estiu més s’ha treballat intensament al jaciment de l’Esquerda. Durant la primera quinzena de juliol ja s’hi va fer una primera tanda d’excavacions i des del 22 d’agost fins al 3 de setembre ha tingut lloc la campanya programada d’excavacions al jaciment.

Com sempre, els treballs s’han realitzat des de la Universitat de Barcelona, amb permís del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la subvenció de la mateixa Generalitat, l’Ajuntament de Roda de Ter i altres entitats. En total hi han pres part una seixantena d’estudiants i llicenciats de diverses universitats de Catalunya, del País Basc i d’Astúries.


Les excavacions a l’Àrea Ibèrica

Els treballs s’han centrat a la zona ran de muralla i amb tres línies de recerca ben definides:

1. Els treballs a la casa 4 han permès conèixer murs pertanyents a una etapa anterior a la construcció de la fortalesa (s. V i IV a C), possiblement de les primeres etapes de la cultura ibèrica, cap al segle VI aC.

2. S’ha excavat també a la muralla, s’ha fet un sondeig en profunditat entre la muralla del segle V aC i la del segle II aC per conèixer millor el seu procés de construcció i de destrucció. S’ha pogut determinar que la muralla del segle V-IV aC va ser reforçada posteriorment amb la construcció d’un mur en talús i d’un possible vall o fossat.

3. S’ha continuat excavant el camp de sitges visigòtic, que ha permès conèixer fins ara l’existència de fins a 65 sitges. Aquests dipòsits subterranis de gra foren construïts tallant els antics nivells ibèrics. Quan deixaven de funcionar com a punts d’emmagatzematge de cereals es feien servir com a abocadors de deixalles.


Les excavacions a l’Àrea Medieval

S’ha treballat en dos punts diferents entorn a l’església, per una banda a la necròpolis i per l’altra, als peus de l’edifici religiós, en un espai que s’ha  identificat com a pòrtic o galilea.

A la necròpolis, s’han continuat les excavacions al sector sud de l’església. Des de l’any 2009 -quan van iniciar-se els treballs- fins ara, en aquesta zona s’han estudiat vora 260 tombes amb els esquelets corresponents. El seu estudi permetrà caracteritzar molt més bé la població medieval de Roda ciutat o Sant Pere de Roda, conèixer les seves característiques i veure la cronologia aproximada de cadascun dels tipus d’enterrament localitzats.

Pel que fa a l’espai situat als peus de l’església romànica, a banda de  l’excavació també s’ha fet un estudi minuciós dels murs, i això ha permès veure que a l’església romànica (s. XI) se li va afegir durant el segle XII, un pòrtic elevat al cantó de ponent, a través del qual s’accedia al temple.

Els resultats de la campanya es presentaran al públic en el decurs de la visita comentada que tindrà lloc el proper 25 de setembre, a 2/4 de 12 del matí, al jaciment de l’Esquerda.
Arxivat a