L'Ajuntament de Tona aprova una moció en defensa de la immersió lingüística

Sessió exprés del ple municipal, aquest matí.

Redacció osona.com
09 de setembre del 2011
L’Ajuntament de Tona, seguint la crida feta per la plataforma Somescola.cat, ha celebrat aquest matí , a dos quarts de 9, una sessió extraordinària del ple amb un sol punt a l’ordre del dia: una moció en favor del model vigent d’immersió lingüística a l’escola catalana, amenaçat per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La moció s’ha aprovat per unanimitat. Els dos grups del consistori, Tona Futur i CiU, li han donat suport.

La moció també dóna suport a les mobilitzacions que s’organitzen en contra de la resolució del TSJC. Els regidors de les dues formacions, en concret, han animat a la població a concentrar-se el proper dilluns davant de l’Ajuntament de Tona, a les 7 de la tarda.

L’acte ha comptat amb 12 dels 13 regidors de l’Ajuntament (en faltava un de CiU). En principi, la proposta de moció l’havia feta CiU, tot i que Tona Futur també en tenia una de preparada. Finalment, les dues forces s’han posat d’acord i s’ha decidit tirar endavant la de CiU, tot i que afegint-hi que Tona Futur també la presentava.

--------------------
MOCIÓ DE SUPORT AL MODEL EDUCATIU CATALÀ


El model d’immersió lingüística a l’escola catalana és una història d’èxit de més de 30 anys, que ha garantit i promogut un model de societat cohesionat i d’igualtat d’oportunitats.

Ha obtingut sempre el consens de tota la comunitat educativa i, sobretot, la complicitat i l’esforç de les famílies no catalanoparlants i el professorat, que han posat en tot moment el benefici de l’Infant per sobre de tot.

Ha estat reconegut i posat d’exemple en nombroses ocasions internacionalment i pel High Level Group on Multilinguism de la Unió Europea.

No persegueix una societat bilingüe, sinó una societat multilingüe, moderna, competent, on el català és la llengua comuna, el castellà és après amb resultats idèntics a la resta de l’estat- tal com estableixen els informes PISA, que avalua internacionalment els coneixements adquirits de la mà de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)-i garanteix el coneixement d’una tercera llengua.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en cap cas pot dictar jurisprudència per damunt de les normes adoptades al Parlament i en plena vigència (LNL 1983, LPL 1998 i LEC 2009, que conté en el Títol II el règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya ).

Arran de les sentències emeses pel TSJC el desembre passat i posterior interlocutòria de 2 de setembre en relació al model educatiu català i la llengua, els grups municipals de CiU i Tona Futur proposen al Ple de l’ajuntament l’adopció dels següents acords:

Primer.- Denunciar el risc seriós de trencament social, desigualtat i discriminació que suposa aquesta ofensiva jurídica

Segon.- Refermar el nostre compromís amb el model català d’immersió lingüística, que no només no pot aturar-se, sinó que cal que segueixi avançant, tenint en compte els reptes plantejats per la societat del S. XXI, amb un alumnat que compta amb més de 100 llengües d’origen.

Tercer.- Reconèixer i agrair la tasca col•lectiva que ha fet possible aquest model, des dels estudis de Galí al 1923, passant pel lideratge de Pi-Sunyer com a Conseller de la Generalitat restaurada l’any 1978 i tots els governs que mai han dubtat a desenvolupar les tesis dels experts en aquesta qüestió.

Quart.- Donar suport a totes les iniciatives que determinin les institucions catalanes i la ciutadania en aquest sentit, així com adherir-nos a la campanya somescola.cat que, entre d’altres coses, convoca una concentració davant els ajuntaments el dilluns 12 de setembre a les 19 h.

Cinquè.- Enviar aquesta moció al TSJC. A Convivència Cívica Catalana, a l’entitat somescola.cat, als grups parlamentaris, al Govern de la Generalitat i al Consell Escolar Municipal.

Sisè.- Manifestar el ple suport a les accions que proposa dur a terme, com a resposta a la interlocutòria del TSJC, la societat civil catalana i en especial la Plataforma somescola.cat.

La concentració es farà el proper dilluns, dia 12 de setembre, a les 7 de la tarda davant l'Ajuntament de Sant Quirze de Besora. El lema serà: "Per un país de tots, l'escola en català".

------------------------------

Crida feta per Òmnium Osona

Mobilitzacions a Osona contra la interlocutòria del TSJC

Arxivat a