El GDT considera «exagerada» l’obertura de nous pous a Le Porc Gourmet

L’entitat ecologista ha presentat al•legacions a l’ACA contra la petició de l’escorxador de Santa Eugènia de Berga.

Redacció osona.com
08 de setembre del 2011
576_1278325051LE_PORC_GOURMET
576_1278325051LE_PORC_GOURMET | Adrià Costa


El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha presentat al•legacions davant de l'Agència Catalana de l'Aigua per la petició d'obrir nou pous d'aigua per a ús industrial de l'escorxador Le Porc Gourmet, SAU, al municipi de Santa Eugènia de Berga.

El volum d'aigua peticionat per l'empresa és “exagerat”, segons l’entitat ecologista: un volum de captació màxim anual de 500.000 m3 (que representa un cabal mitjà equivalent de 15,85 litres per segon). “Sols aquest consum d'aigua equival al d'una població de 10.000 habitants quan a Santa Eugènia només té censats 2.261 habitants”, diuen des del GDT.

“No pot ser que es perdin o s’eixuguin més fonts (o per defecte, es connectin a l’aigua de xarxa) i en canvi es continuïn fent captacions d'aigua per a ús industrial indiscriminadament i sense condicions. Cal condicionar les concessions per a finalitats industrials o productives (com és el cas) a què no es perjudiqui la funció natural de les masses d’aigua; siguin rius, llacs, fonts o aqüífers”, argumenten.

Per això, des del GDT, se sol•licita:

- Ser informats i considerats com a part interessada

- Que es tinguin en compte les possibles afectacions a tercers i als altres usos alternatius de l'aigua i els perjudicis que aquesta concessió pugui ocasionar, tals com el possible assecament dels pous afectats i algunes fonts

- Que es revisin degudament les activitats per a les quals es sol•licita la captació

- Que es condicioni la concessió d'aquesta sol•licitud de captació per a usos industrials a la qualitat de les aigües d'aquests pous, rebutjant la petició si es tracta d'aigua considerada com potable, tant escassa als aqüífers de la plana de Vic

Llegiu al•legacions del Grup de Defensa del Ter