Un homenatge intens per a un patriota històric

Joan Freixanet, de 90 anys, va rebre el reconeixement de la Marxa dels Vigatans en un acte a Vic

Redacció
08 de setembre del 2011
Joan Colomer, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Freixanet, ahir a la presentació de la Marxa dels Vigatans.
Joan Colomer, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Freixanet, ahir a la presentació de la Marxa dels Vigatans. | Lurdes López
La presentació de la Marxa dels Vigatans va omplir el Temple Romà. Foto: Lurdes López

 
Un aplaudiment dels més llargs que s’han sentit a Vic en un acte polític -amb tots els assistents dempeus- va ser la resposta col·lectiva al parlament que va pronunciar ahir Joan Freixanet i Felisart en l’acte d’homenatge que li va rendir la Marxa dels Vigatans al Temple Romà, en reconeixement a tota una vida de militant de la causa catalana. 
 
Als seus 90 anys, complerts el passat 1 de juliol i celebrats tot pujant i baixant a peu de la muntanya de Sant Sebastià des de Santa Eulàlia, Freixanet va guanyar-se l’auditori amb un extensa i sentida intervenció en què va marcar dos punts molt rellevants de la seva existència: la rebuda a Francesc Macià en la seva visita a Vic, quan ell tenia deu anys, i l’ascens a la muntanya del Canigó quan va complir-ne 85. “La simbiosi Canigó-Catalunya em té atrapat – va confessar-, i són l’obra de Verdaguer i la bandera estelada qui en tenen la culpa”.
 
En la seva intervenció, va recordar molts passatges de la resistència en defensa de la llengua i la nació catalanes i va anunciar que “el dia 10 direm que persistim en la resistència a l’opressió i que no transigirem en la reivindicació dels nostres drets”. I va destacar que “la llengua catalana és un cas únic al món de resistència, i que malgrat tot es manté pletòrica i viva” fins a la situació actual, en què “totes les vies ens porten a un mateix horitzó”.
 
De la visita de Macià a Vic, en va rescatar els crits rítmics de la multitud “avi, avi, avi!” adreçats al president, i el lliurament d’un ram de flors de mans de la nena Dolors Serreta, “filla del carnisser del meu barri, de la mateixa edat que jo, i que compartien el fet que els nostres pares eren convençuts republicans”.  Finalment, va manifestar segur que la plena llibertat de Catalunya arribarà, “però que no tardi massa”, va reblar.
 
Al seu torn, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, va qualificar de “preciós i carregat de sentiment polític” el discurs de Freixanet, a qui va agrair haver defensat el país durant tants anys, “perquè és el que necessitem avui: gent que defensi el país”. Perquè el nostre poble, va afegir Vila d’Abadal, “s’haurà d’enfrontar a ell mateix per aconseguir la seva llibertat (...) perquè encara no hi ha prou sentiment en el nostre projecte nacional, és un sentiment tàctic”, i va tenir paraules crítiques amb els qui es consideren independentistes “però que amb el pacte fiscal ja en tindrien prou”.  Aquí va establir una distinció entre aquestes actituds i les creuen que “el nostre projecte no és aquest, sinó que ha de ser el d’un país lliure, d’una nació de dret, com deia Carrasco i Formiguera”, que no es podrà aconseguir de mica en mica, sinó “que ho hem de tenir tot”.
 
L’alcalde va apel·lar a la responsabilitat de cadascun dels catalans animant-los a “deixar de banda dels partits polítics d’una punyetera vegada, que facin el que vulguin els partits, perquè ho hem d’aconseguir de persona a persona”.  Com a cloenda, i en una picada d’ullet a la passió excursionista de Freixanet, l’alcalde va desitjar que “el proper cim que pugem junts sigui el de la balcona de l’Ajuntament i hi puguem dir: Visca Catalunya lliure!”.
 
L’obertura de l’acte havia anat a càrrec del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Joan López, que va glossar la biografia de Freixanet, dedicada a l’esport de l’atletisme, a la vida associativa i a la militància nacionalista, “sempre fidel a les sigles d’Esquerra Republicana de Catalunya”, i en el seu vessant professional al comerç i l’art de la cistelleria. López va destacar “la perseverança en les conviccions i l’elegància intel·lectual” de l’homenatjat, qui “amb la seva elecció, ja honora aquest premi”. Després de referir-s’hi com “la mostra viva del que alguns voldríem seguir com a model”, el regidor va esmentar altres noms de patriotes companys de militància que “simbolitzen una història que volem seguir i imitar, i que són Joan Colom i el boter Marià Martí”, ja traspassat, i del qui n’eren presents a la sala alguns familiars.
 
El president d’Òmnium Cultural d’Osona, organitzadora de la Marxa dels Vigatans, va definir aquesta convocatòria anual, nascuda el 2003, com “el símbol de la voluntat dels catalans d’anar junts, i això fa que sigui tan gran”. Tot seguit va repassar les principals novetats de l’edició d’enguany, destacant-ne les salves que els Miquelets dispararan sota la placa de Bac de Roda a Vic, el recital de Cesk Freixas, l’augment del nombre de columnes, l’interès que hi dedicarà TV3 i la introducció per primera vegada al programa del Ball de l’Àliga.
 
L’acte va acabar amb el cant de l’himne nacional i el crit de “visca la terra!”. A la sortida, l’alcalde Vila d’Abadal va confessar que s’havia emocionat especialment amb el discurs de Joan Freixanet: “M’ha semblat com si tornés a sentir la veu dels vells militants, com el meu pare”, i va comentar la seva voluntat que el text sigui editat per l’Ajuntament en un sol volum junt amb la conferència anual de la Diada Nacional, que enguany pronuncia Antoni Castellà.
 

La Marxa dels Vigatans 2011, amb moltes novetats

La Marxa dels Vigatans, organitzada per Òmnium Cultural, arriba enguany a la seva novena edició amb algunes novetats importants. És costum que en l'acte que se celebra a la plaça de la Catedral, després de la Marxa de les Torxes pel nucli antic de Vic, es faci una crema simbòlica del Decret de Nova Planta. Però enguany, després dels esdeveniments d'aquest intens any polític, hi haurà més coses per cremar: la interlocutòria del TSJC contra la immersió lingüística, que dóna dos mesos a la Generalitat perquè introdueixi el castellà com a llengua vehicular a l'escola. El concert de Cesk Freixas a la plaça de la Catedral i la presentació de la Marxa al Temple Romà, que es farà avui dimecres, altres novetats del programa.

La Marxa dels Vigatans se celebra, com cada any, el 10 de desembre, vigília de la Diada Nacional. Enguany coincideix amb dissabte, per la qual cosa els organitzadors esperen una major afluència de gent.

Les columnes de caminadors sortiran d’una vintena de pobles de la comarca, a la tarda vespre cap a Vic, per poder arribar a les 21 h a l’acte d’homenatge a Bac de Roda, i lliurar la Flama dels Vigatans que dóna inici a la marxa de torxes. La Marxa dels Vigatans a Vic anirà encapçalada pels Miquelets de Catalunya . Els penons i els personatges seguiran la marxa cap a la plaça de la Catedral on es farà el diàleg del compromís infant-homenatjat, la crema simbòlica del Decret de Nova Planta i de la resolució del TSJC, i el tribut a la persona homenatjada, enguany l’insigne patriota vigatà, Joan Freixanet i Felisart. Es llegirà el manifest de la Comissió i clouran els himnes. Seguidament, començarà la festa amb gegants, castells, entrepans i begudes de la terra i el concert de Cesk Freixas.

“Els actes de la Diada Nacional de Catalunya que Òmnium Cultural d’Osona us proposa per novè any consecutiu estan pensats amb voluntat aglutinadora i intergeneracional. Volem que els Fets del 1714 es puguin commemorar d’una manera solemne i, al mateix temps, popular, oberta a tothom. Pretenem que siguin memòria a partir de la qual anar avançant cap a la recuperació de les nostres llibertats nacionals”, expliquen des d’Òmnium. “La Marxa dels Vigatans vol ser un acte de compromís amb la nostra llengua, cultura i país. Una marxa que enllaça el passat amb el present, i que s’obre al futur. Tot un poble que marxa cap a la seva llibertat”, afegeixen.

Cartell de la Marxa dels Vigatans

Cartell de l’acte de presentació i homenatge al Temple Romà

Aneu al web de la Marxa dels Vigatans








Joan Freixanet i Felisart

Neix a Vic, l´1 de juliol de 1921. Fill de Bonaventura Freixanet, de Collsuspina, cisteller d´ofici i amb arrelades conviccions catalanistes i republicanes, i de Maria Felisart de Vic. Estudià Comptabilitat i Càlcul Mercantil i abans de la Guerra Civil començà a treballar a Baulenas Automòbils. Durant la guerra, una bomba de l’aviació franquista cau a casa seva i fereix la seva mare. Amb el seu pare mort prematurament, deixà la feina d’oficinista per tal de continuar amb el comerç de cistelleria i aprèn l’ofici de cisteller.

Joan Freixanet, serà homenatjat enguany a la Marxa dels Vigatans. Foto: Lurdes López

Les seves arrels i la curta experiència viscuda als anys 30 de l’ensenyament en català, el porten a la recuperació clandestina d’Esquerra Republicana de Catalunya a Vic, participant en diverses gestions d’organització i propagació del partit. Promogué la publicació del portaveu comarcal que amb el nom de "Tasca" informava de les activitats i consignes. Treballarà en altres empreses com a comptable però sempre mantenint el comerç Cistelleria Freixanet. Formà part de diferents candidatures d´ERC a Vic i aquest 2011 en tancava la llista després d’haver treballat durant anys com a secretari comarcal.

Un cop jubilat continua treballant en cistelleria i crea una col•lecció de peces en miniatura reproduint molta part de la cistelleria clàssica de Catalunya. Per aquests treballs, la Generalitat de Catalunya li ha concedit el carnet d´Artesà-Cultural. Últimament ha creat l’emblema "Catalunya", una senzilla obra artesanal que pretén donar a conèixer simbòlicament el nostre país.

L’atletisme també ha ocupat gran part de la seva vida, destacant en cros i relleus olímpics. Directiu, col•laborador de la revista, i finalment president del Club Atlètic Vic el 1962 (diverses etapes) i fins al 1979. També destacà com a locutor esportiu, cronometrador i jutge estatal. Fou reconegut amb el trofeu Josep M. Pallàs i les Ensenyes d’Or del Club Atlètic Vic i del Col•legi de Jutges i Cronometradors de la Fed. Catalana d´Atletisme. Coordinà els diferents clubs de Vic requerit per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament treballant en la revista "Altius". També ha dedicat part de la seva vida a l’excursionisme, i afirma que la culminació de la seva activitat són les pujades a la Pica del Canigó, amb 81 anys d’edat i coincidint amb l´any Verdaguerià hi pujà de nou llegint fragments de "Canigó" al peu de la creu. I quan en complí 90, pujà a l’ermita de Sant Sebastià, lloc històric del Pacte dels Vigatans de 1705.

Aquest 2011 li ha estat concedit per part del consistori de Vic el trofeu que distingeix les persones que més han treballat en pro de l’esport vigatà. Sentia una respectuosa admiració per l’expresident Heribert Barrera, amb qui compartí trobades i reunions i de qui rebé el mestratge al començament de la nova etapa democràtica. És soci d’Òmnium Cultural des d’abans que es formés la Delegació d’Osona, de la Plataforma per la Llengua, i ha participat en el 13-D i trobades col•lectives en pro de la independència i el dret a decidir. Forma part del Consell Municipal de Vic.

------------

PROGRAMA D´ACTES
IX Marxa dels Vigatans / 10 de setembre de 2011


17.30-19.30 / Centelles, Tona, El Brull, Viladrau, Taradell, Folgueroles, Malla, Roda de Ter, Muntanyola, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sentfores-La Guixa, Vall del Ges, Vic, Manlleu, Voltreganès, Cabrerès, Seva i Calldetenes.
Sortida de Columnes i escamots de Vigatans i Maulets cap a Vic.

18.45 / Santa Eulàlia de Riuprimer (Plaça de la Rectoria): Lliurament de la Flama* del Pacte dels Vigatans a la columna vinguda de Vic i arrencada de la Marxa.

21.15 / Vic (Monument a Bac de Roda): Arribada de la Flama i els penons dels Vigatans amb les columnes i maulets d´arreu. Homenatge a Francesc Macià, Bac de Roda, lectura del Romanço del Bac a càrrec de la Societat Cultural Bri Fi de Lli. Encesa de les torxes amb la Flama i represa de la Marxa pel nucli antic.

22.00 / Vic (Plaça de la Catedral): Arribada de la Marxa dels Vigatans amb els personatges al capdavant. Falconers. Acte d´homenatge a Joan Freixanet i Felisart. Diàleg del compromís infant-homenatjat. Crema del Decret de Nova Planta i de la resolució del TSJC. Himnes.

22.30 / Vic (Plaça de la Catedral): Ball dels Gegants de Prats de Lluçanès i de l´Àliga de Vic. Entrepans i begudes de la terra. Concert de Cesk Freixas.

* Encesa pel maig a l´ermita de Sant Sebastià en els actes commemoratius del 306è aniversari del Pacte dels Vigatans i custodiada per famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Els actes estan organitzats per Òmnium Cultural d´Osona i les columnes locals.

Hi participen / Òmnium Cultural; Sagals d´Osona; Escamot dels diables de Calldetenes; Maulets; Societat Cultural Bri Fi de Lli; Consell de Joves i Comissió de Festes de Riuprimer; Ajuntament i Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer; Comissió Països Catalans (Columna Bac de Roda); Comissió de festes de Taradell; Tona Decideix; Agrupació de Sords de Vic i Comarca; Coral la Violeta de Centelles; Geganters de la Ciutat de Vic; Geganters de Prats de Lluçanès; Ramon Redorta; Pau Bosch; Marçal Ayats. I les comissions organitzadores de les columnes de: Santa Eugènia, Muntanyola, El Brull, Malla, Centelles, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Sentofres-La Guixa, Viladrau, Voltreganès, Cabrerès, Lluçanès, Vall del Ges, Seva i Calldetenes.

Hi col•labora / Ajuntament de Folgueroles; Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer; Ajuntament de Centelles; Ajuntament de Seva; Ajuntament de Calldetenes; CUP Osona; Esquerra Vic; Grup Nació Digital; Vilaweb Vic; viqolot.com; Mesosona.cat; Larevistona.cat; Vilaweb Torelló; Vicciutat.com; Territori Web; Osona Comarca-Ràdio Vic-Canal Català Osona; Sardà Comunicació; Gràfiques Bassols; Farines Ylla; Tintoreria Vilà; Cistelleria Freixanet; Bar Can Ton; Auto mecànica Albert; Fusteria Santa Eulàlia; Materials Corretja; Fusteria Magem-Tió; Grup Bon Preu; Ferreteria Furriols; Celler d´Osona; Moritz; Pavicsa.

Ho patrocina: Ajuntament de Vic; Fundació Puig Porret; Consell Comarcal d´Osona.

Joan Colomer, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Freixanet, ahir a la presentació de la Marxa dels Vigatans. Foto: Lurdes López

-------------
Galeries de fotos de la Diada Nacional

- Diada Nacional a Manlleu (2010)
- Diada Nacional a Torelló (2010)
- Diada Nacional a Tona (2010)
- Diada a Prats (2010)
- Ofrena Floral a la casa de Bac de Roda (2010)
- Marxa dels Vigatans (2010)
- Marxa dels Vigatans (inici) (2010)
- Manifestació de la CEI (2010)
- Actes institucionals a Vic (2010)
- Sortida de la columna de Roda Marxa dels Vigatans (2010)
- Marxa de la senyera de les Masies de Roda (2010)

- Actes institucionals a Vic (2009)

- Estelada gegant a la plaça Major (2009)

- Manifestació independentista (2009)
- Marxa dels Vigatans (2009)
- Vídeos  de la marxa independentista i la Marxa dels Vigatans (2009)
- Diada Nacional a Manlleu (2009)
- Diada Nacional a Sant Vicenç de Torelló (2009)
- Diada Nacional a Torelló (2009)
- Diada Nacional a Sant Pere de Torelló (2009)

- Actes institucionals a Vic 1 (2008)
- Actes institucionals a Vic 2 (2008)
- Actes institucionals a Vic 3 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 1 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 2 (2008)
- Marxa dels Vigatans 1 (2008)
- Marxa dels Vigatans 2 (2008)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2008)
- Actes a Roda de Ter (2008)
- Activitata a Tona (2008)

- Activitats diverses a Vic 1 (2007)
- Activitats diverses a Vic  2 (2007)
- Actes diversos a Torelló (2007)

- Marxa dels Vigatans (2006)
- Manifestació independentista a Vic (2006)
- Actes institucionals a Vic (2006)
- Acte al Castell de Tona (2006)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2006)

- Activitats a Torelló (2005)
- Actes a Sant Julià i Vilalleons (2005)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2005)

La Diada Nacional a Barcelona

- Manifestació de la Diada (1) (2010)
- Manifestació de la Diada (2) (2010)
- Mostra d'Entitats i Festa per la Llibertat (2010)
- Manifestació independentista (2010)
- Manifestació independentista (2010)
- Homenatge a Gustau Muñoz (2010)
- Acte per la llibertat de preses al Fossar (2010)
- Acte institucional a la Ciutadella (2010)
- Ofrena floral al monument de Rafael Casanova (2010)
- Marxa de Torxes per la independència a Barcelona (2010)

- Acte institucional a la Ciutadella (2009)
- Ambient als carrers de Barcelona (2009)
- Manifestació de l'esquerra independentista (2009)
- Manifestació unitària (2009)

- Acte institucional a la Ciutadella (2008)
- Ofrena floral al monument de Rafael Casanova (2008)
- Diada al Fossar de les Moreres (2008)
- Festa per la Llibertat (2008)
- Manifestació independentista (2008)

La Marxa dels Vigatans al seu pas per la plaça Major. Foto: Adrià Costa
Documents
Arxivat a