Vegueries des de baix

Vila d'Abadal i Munell coincideixen en la necessitat d'enfortir lligams entre Ripollès, Osona i la Garrotxa més enllà d'una incerta divisió territorial.

Arnau Urgell
19 de juliol del 2011
Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Munell i Miquel Rovira.
Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Munell i Miquel Rovira. | Arnau Urgell
Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Munell, alcaldes de Vic i Ripoll, i Miquel Rovira, president del Consell Comarcal del Ripollès. Foto: Arnau Urgell

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, és el principal “animador” de l'etern debat de les vegueries. Ahir mateix, en declaracions a Ràdio Olot, mostrava la “gironitat” dels osonencs si havien de triar entre Girona i Barcelona. Avui, al costat de Jordi Munell, alcalde de Ripoll, ha apostat per potenciar projectes comuns entre Ripollès, Osona i la Garrotxa mentre les vegueries continuin aparcades.

En aquest sentit Munell i Vila d'Abadal consideren que s'ha d'aprofundir la cooperació sanitària entre els hospitals d'Olot, Vic i Campdevànol. “Que les especialitats s'apropin als ciutadans i no a la inversa”, ha afirmat l'alcalde de Ripoll. De fet, Jordi Munell ha anat més enllà i considera que aquest triangle pot ser l'embrió d'una futura regió sanitària. La cooperació universitària, la creació d'un producte turístic comú i la vinculació de l'Aula d'Hostaleria del Ripollès amb les comarques veïnes són alguns dels altres camps de treball futur.

Tot plegat –sumat a altres iniciatives privades com el treball comú de les patronals de les tres comarques- mostren segons ambdós alcaldes els vincles reals en aquest territori. Un fet que, per a l'alcalde de Vic, suposa que si mai s'acaben fent les vegueries Osona ha d'anar plegada del Ripollès i la Garrotxa. Tot i que s'ha mostrat partidari que no n'hi hagin –aposta per un model de Generalitat, consells comarcals i ajuntaments- ha deixat molt clar que abans anirien amb Girona que amb Barcelona.

Per la seva banda Jordi Munell ha deixat clar que s'han “d'evitar línies que separin voluntats”. Tot i que explícitament no s'ha pronunciat a favor de cap vegueria, ha destacat els projectes comuns que s'engeguen conjuntament amb Osona i la Garrotxa.
Arxivat a