Els 13 encausats pel desnonament de Vic, sorpresos per la denúncia

Aquesta és la primera vegada que els Mossos d’Esquadra porten a judici un cas d’aquesta tipologia. Els afectats denuncien “arbitrarietat” del cas.

Laura Busquets / ACN
28 de juny del 2011
576_1309267973_Adri_Costa_MG_3532_Desnonament_Vic_2011
576_1309267973_Adri_Costa_MG_3532_Desnonament_Vic_2011 | Adrià Costa
Roda de premsa dels encausats, aquest migdia als jardins de l'Atlàntida. Foto: Adrià Costa

L'advocat dels 13 encausats pels Mossos d’Esquadra pel cas del desnonament a Vic del 9 de febrer del 2011, Toni Iborra, ha destacat l'arbitrarietat de les denúncies en l'actuació judicial. L'advocat ha assenyalat que en d'altres casos en què s'ha aturat desnonaments, "no s'ha denunciat a ningú". A més, Iborra ha afegit que aquest cas "és sorprenent" perquè no hi va haver "cap mena de violència durant l'acte de suport als desnonats". La justícia ha denunciat 13 de les 50 persones que amb una actuació pacífica volien evitar el desnonament d'una família - pare, mare embarassada i dos fills- del Passeig Pep Ventura de Vic. Durant l'any 2010 s'han iniciat més de 350 execucions hipotecàries a la comarca d'Osona, segons Iborra.

El judici de faltes, que se celebrarà l’11 de juliol, pot acabar amb una multa d’entre 50 i 300 euros. Aquesta és la primera vegada que la policia autonòmica porta a judici un cas d’aquesta tipologia.

Segons l'advocat, el motiu de la denúncia "no és un motiu legal, sinó que és un simple criteri polític". I ha afegit que es tracta d'un "judici polític contra els qui defensen el dret a l'habitatge". Iborra ha destacat que la justícia, "que hauria de defensar un dret constitucional com és el dret a l'habitatge, el que fa, precisament, és actuar de braç executor per reprimir els que defensen aquest dret".

L'advocat també ha assenyalat que en un desnonament cal tenir en compte "l'afectació que haurien patit els infants que es quedaven al carrer, sense cap mena d'escrúpol". I ha afirmat que "el dret a la vida i el dret als infants i el seu benestar és prioritari davant el dret d'un banc a obtenir de manera immediata un pis per deixar-lo buit".

Toni Iborra ha remarcat que cal denunciar que al pis ara mateix no hi viu ningú. L'advocat ha afegit que la família va haver de deixar-lo a instàncies legals i ara mateix es troba vivint amb condicions "precàries" ja que tenen un contracte de lloguer en un pis d'una sola habitació cedit per l'Ajuntament. Segons Iborra, "la justícia, en teoria, 'formal' s'oblida de la justícia real de les persones, que és la que nosaltres volem".

Segons l'advocat, també cal fixar-se en "les diferents velocitats de la justícia". Iborra ha destacat que mentre que en aquesta qüestió la justícia és "àgil", quan es tracta d'encausar persones "que no han fet res que pugui ser considerat un delicte", hi ha "centenars de persones que han comès estafes a la comarca, estan denunciades i, en canvi, no són perseguides amb la suficient celeritat". Segons Iborra, "aquesta és una mostra d'injustícia flagrant".


Suport de plataformes d’arreu de l’Estat

A la compareixença davant els mitjans hi han assistit diversos encausats que han fet públic que estan rebent el suport explícit de diverses plataformes relacionades amb l'habitatge d'arreu de l'Estat. Un dels denunciats, Josep Freixa, ha assenyalat que "tot i estar lluitant contra el 'Déu propietat privada', volem aconseguir una solució raonable referent a la llei hipotecària amb efectes retroactius". Alguns dels denunciats formen part de la Plataforma pel Dret a l'Habitatge o del Col•lectiu de Perjudicats per la Hipoteca.

Els encausats, entre els quals s'hi troba el matrimoni desnonat, han convocat tothom qui els vulgui donar suport el dia del judici per mostrar la seva solidaritat amb els fets ocorreguts i també amb les famílies que han estat o poden ser desnonades. El judici tindrà lloc al Jutjat número 3 de Vic el proper dilluns dia 11 de juliol. La convocatòria de solidaritat amb els encausats serà a les 11 del matí, davant de Correus.

La policia ha denunciat Ernest Owusu i Anita Tweneboda, els dos adults desnonats, juntament amb Albert Castells, Jordi Tolosa, Anna Larios, Martí Coromina, Alan Costa, Josep Crous, Albert Portell, Joaquim Soler, Francis Nkum, Josep Freixa i Marc Barnolas. Segons l'exregidor Quim Soler, la llista de persones denunciades "ha estat triada" perquè es tracta de persones que ja estan en d'altres moviments i que podrien tenir identificades per d'altres qüestions.

Més informació del desnonament de Vic



 
Els Mossos d'Esquadra treient per la força als manifestants concentrats a l'entrada de l'edifici. Foto: Adrià Costa
Arxivat a