Mediació abans que policia

Una trentena de persones debaten els conflictes amb la immigració a l'assemblea convocada per la CUP a Vic.

Redacció osona.com
23 de juny del 2011
Assemblea de la CUP sobre la convivència a Vic.
Assemblea de la CUP sobre la convivència a Vic. | Osona.com.
Assemblea de la CUP sobre la convivència a Vic. Foto: Osona.com.

Afavorir el contacte personal entre els col·lectius, recórrer a la policia només com a darrere opció i confiar més en els serveis de mediació social, serien les principals conclusions de l'assemblea oberta sobre la convivència a Vic convocada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), celebrada aquest dimarts, dia 21, al centre cívic de can Pau Raba, de Vic.

Una trentena de persones, algunes en representació d'entitats socials i veïnals, van assistir a aquesta primera experiència de la legislatura municipal en què la formació independentista vol portar a la pràctica el seu compromís d'obrir-se a la societat.

En aquest cas es tractava d'aprovar algunes iniciatives per introduir al proper ple municipal, que tindrà lloc l'11 de juliol. Tanmateix, no es va arribar a redactar cap proposta concreta, i probablement se celebrarà una altra trobada per acabar de perfilar la qüestió.

Els assistents van debatre durant dues hores llargues els problemes que es pateixen en les escales on conviuen persones de distints grups ètnics, i de la necessitat que tothom adapti els seus comportaments als usos i costums cívics del nostre país. L'objectiu és retallar l'espai als grups que, com la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada, "no volen portar la solució als barris sinó fer créixer el conflicte", segons va afirmar la regidora de la CUP, Georgina Rieradevall.

Un dels punts de coincidència de l'assemblea va ser la promoció dels treballs de mediació, sigui a càrrec dels professionals o de veïns que poden gaudir d'una confiança en el seu entorn que els permeti contactar amb les distintes parts en conflicte i afavorir-ne la superació. "El que no pot ser -va afirmar una de les assistents- és que la gent no li digui al veí que l'està molestant o que no es comporta prou bé i que de seguida avisi la policia". Però d'altres van replicar que "la gent té por de parlar amb veïns perquè no saps mai amb què et pots trobar o com et reaccionaran".

Tanmateix, posar la policia per davant té els seus aspectes negatius, perquè pot endurir conflictes que, segons un mediador municipal present a l'acte, "podrien tenir una resolució molt més planera i amical". I va citar l'impacte negatiu que li va causar a un jove nigerià la "visita" de la policia municipal de Vic a casa seva, perquè "la policia del seu país havia violat les seves germanes i matat els seus familiars", cosa que li donava una imatge dels uniformes molt diferent de la que es té en una ciutat com Vic.

En aquest sentit, es va valorar positivament el fet que la policia municipal de Vic sap discernir força bé els casos en què la solució d'un conflicte veïnal pot fer-se d'una manera més "tranquil·la" a través de la mediació -traslladant rel cas als serveis municipals corresponents-, o bé no hi ha altre remei que la intervenció policial com a tal.
Arxivat a