Menys coques i més petites

Els pastisseres esperen que la crisi no afecti massa la venda de Sant Joan.

Redacció osona.com
21 de juny del 2011
Coca de Sant Joan.
Coca de Sant Joan. | Adrià Costa
Coca de Sant Joan. Foto: Adrià Costa

Els pastissers catalans preveuen que aquest 2011 es vendran menys coques que en d'altres anys arran dels efectes de la crisi econòmica. Concretament estimen que se'n comercialitzaran 1.600.000 unitats, fet que suposa entre un 5% i un 6% menys respecte anys anteriors.

Així ho assegura el president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, que també assenyala que aproximadament la meitat de les comandes seran de menor mida per tal de minimitzar el seu cost. Tot i això els pastissers confien que la tradició contribueixi a la celebració d'aquesta diada en què les modalitats més demanades seguiran sent les de fruites, pinyons i llardons de full.


Nous gustos, nous clients

Pel que fa a les pastisseries de la comarca d'Osona, esperen que la crisi no afecti la venda de coques de Sant Joan. Així ho ha explicat un dels propietaris de la pastisseria Masramon de Vic, Pere Masramon, que ha assenyalat que com que la revetlla se situa en un pont "pot ajudar a les vendes ja que molta gent no es pot permetre el luxe de marxar tants dies".

Segons Masramon, el fet que cada dia hi hagi més tipus de coques diferents permet als pastissers incorporar nous clients. Masramon afirma que els gustos que més agraden són la xocolata, les coques de crema i les de fruites. La base pot estar elaborada amb ou o l'anomenada "coca de forner" que, segons el pastisser, "té menys matèria grassa". Tot i això les anomenades "coques de revetlla" són les coques de crema i fruita confitada, però darrerament també se n'ha recuperat un tipus que antigament havia tingut molt èxit: la de llardons.

Pel que fa al preu de les coques, Masramon explica que "segueixen la tònica d'altres anys", "en un context de crisi com el que s'està vivint no es poden incrementar els preus", afegeix. Segons explica el pastisser, una coca per a sis o vuit persones valdrà entre 15 i 20 euros.


La venda de coques a la Catalunya Central
Arxivat a