Eurovacum dedica la segona jornada al boví de carn

La globalització, la PAC i l’exportació, temes centrals de la segona matinal del congrés.

Redacció osona.com
17 de juny del 2011
Segona jornada del congrés Eurovacum.
Segona jornada del congrés Eurovacum. | Ajuntament de Vic
Segona jornada del congrés Eurovacum. Foto: Ajuntament de Vic

L’auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici el Sucre ha acollit aquest dijous, 16 de juny a les 10:30 h, la primera ponència del segon dia de Congrés Eurovacum a càrrec del professor titular del Departament de Producció Animal de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM),  Vicente Jimeno. Sota el títol “Com alimentar el món al 2050”, Jimeno ha parlat dels riscos i els desafiaments del subministrament d’aliments al 2050 i ha assegurat que cal “replantejar l’equilibri entre oferta i demanda” per tal de cobrir “les necessitats nutritives de la població a nivell mundial”. Segons Jimeno, la producció d’aliments estarà condicionada per un creixement del consum i de la producció que repercutirà a una millora dels rendiments i un augment de la superfície cultivable en països en desenvolupament.

Tot seguit ha estat el torn del director de Relacions Internacionals i Assumptes de les Cooperatives Agroalimentàries a la Unió Europea, Gabriel Trenzado, que ha exposat “La PAC, un debat més complex del que sembla”.  Trenzado ha explicat que la Política Agrària Comunitària (PAC) va néixer amb la voluntat de ser  un organisme gestor de les subvencions dirigies a la producció agrícola de la Unió Europea però que actualment ha de replantejar-se la seva línia d’actuació i centrar-se en la producció d’aliments, el manteniment d’ingressos del sector, la gestió dels recursos naturals de forma sostenible i el desenvolupament territorial. Per últim, Trenzado ha advertit que “cal gestionar millor el pressupost de la PAC i marcar una estratègia de futur que beneficiï al sector”.

Després de la pausa pel cafè, s’ha celebrat la taula rodona “Estratègies pel desenvolupament de mercats exteriors” que ha comptat amb la participació del subdirector general d’Acords Sanitaris i Control en Frontera del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM), Valentín Almansa, el cap del Sector Agroalimentari de l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), Aktham Habbaba i el responsable de desenvolupament de Comerç Internacional de COAFE IBERICA, Manel Giménez. Tots els ponents han coincidit en defensar que l’exportació és de vital importància per sortir de la crisi i que “cal centrar esforços per incrementar la base exportadora i augmentar el nombre d’empreses exportadores i de sectors exportadors, diversificar el mercat i sortir a la recerca de nous mercats”, tal com ha afirmat Habbaba a la seva intervenció.

El congrés Eurovacum va tancar ahir les portes a les 17:00 h amb la Jornada Tècnica de l’Associació Espanyola de Productors de Vacum de Carn de Catalunya (ASOPROVAC) on es va tractar “Com rendibilitzar les reformes del pla de benestar”.

El congrés Eurovacum està organitzat per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) de l’Ajuntament de Vic, Unnim, el Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya i la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona.


Crònica de la primera jornada

Programa d’activitats

Més informació, des del web d’ImpeVic

Galeries de fotos de l'any passat (Adrià Costa)

Arxivat a