La Flama del Canigó arriba avui a una trentena de municipis d'Osona

Espinelves i Viladrau s'adhereixen a la tradició. A dins la notícia, les activitats, poble per poble.

Redacció osona.com
23 de juny del 2011
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares.
El cant dels Segadors ha marcat la sortida de la Flama a Coll d'Ares. | Adrià Costa
Presentació de la Flama del Canigó a Vic. Foto: Adrià Costa

La Flama del Canigó és un dels elements que mostren la voluntat de vertebrar els Països Catalans. Aquest 23 de juny, vigília de Sant Joan, fins a 350 municipis, una trentena dels quals són d'Osona, encendran les seves fogueres amb el foc provinent de la Catalunya Nord. Abans, s'haurà procedit al ritual de la regeneració del foc al cim del Canigó.


Homenatge als portadors

L'origen de la tradició de la Flama del Canigó és relativament recent. L'any 1955 Francesc Pujades, un veí d'Arles de Tec (el Vallespir) es va inspirar amb el poemà de mossèn Cinto Verdaguer per tirar endavant la iniciativa d'encendre els focs de Sant Joan al cim de la mítica muntanya.

Durant l'any el foc resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. A més, el cap de setmana previ a Sant Joan se celebra el denominat Aplec del Canigó en el qual es porta al cim de la muntanya feixos de llenya d'arreu del país. D'aquesta manera el 22 de juny es pot tornar a “regenerar” la Flama del Canigó i a la nit baixar-la cap a la plana.

Aquest ritual permet que al llarg del 23 de juny la Flama es comenci a distribuir arreu dels Països Catalans. Són fins a set grans rutes que, passant pel coll d'Ares, permeten encendre les fogueres de 350 municipis del Principat, el País Valencià i la Catalunya Nord. Precisament, al límit del Ripollès i el Vallespir s'hi celebra un dels actes centrals que mostren la voluntat d'esborrar les fronteres estatals. A 1.610 metres d'altura es llegirà el manifest de la Flama 2010, escrit per Pep Coll, escriptor i Premi Sant Jordi de novel·la 2007. També hi haurà una Glossa al poema Canigó, a càrrec de SAT-Teatre Centre de Sant Joan de les Abadesses i un record a Jordi Barre.

Un dels actes més emotius a Coll d'Ares serà l'homenatge als antics portadors de la Flama del Canigó: Antoni Anguera i Puig, Josep Aguilar i Corts, Miquel Albó i Vidaldellobatera. Tots tres són de Vic.


Cinc rutes diferents a Osona

Fa més de quaranta anys que la Flama del Canigó arriba des de la Catalunya Nord i els portadors la lliuren per les diferents rutes dels Països Catalans, entre elles Osona. Enguany s'han afegit a rebre la flama les poblacions d'Espinelves i Viladrau.

L'entrada de la Flama a Osona es fa per cinc rutes diferents: la del Moianès (Collsuspina), la de Manlleu, la d'Osona Sud (en dues branques, per Vic i Taradell), la de la Garrotxa i el Cabrerès, i la de Vic. Aquesta darrera, arriba a dos quarts d'11 de la nit a la plaça Major, on s'encén la tradicional foguera.

En aquesta edició, amb el suport del Consell Comarcal d’Osona, el Consell Comarcal del Ripollès i Unnim obra social, s’ha enviat a totes les escoles de les dues comarques material pedagògic que els infants de 6 a 10 anys poden treballar. Es tracta de resseguir uns punts que formen un quinqué de cartrolina dissenyat per divulgar la Flama del Canigó a cada poble.

Cartell de les rutes d'Osona

Totes les activitats, poble per poble (utilitzeu el buscador "Buscar activitats al territori")

Dossier de premsa

Acte a Coll d'Ares

El portal de la Flama del Canigó

Sant Joana Festes.org










-------------------
GALERIES DE FOTOS DE LA FLAMA DEL CANIGÓ

Galeries de fotos 2010
- Arribada de la Flama del Canigó a Manlleu
- Arribada de la Flama del Canigó a Vic
- Arribada de la Flama del Canigó a Campdevànol
- Arribada de la Flama del Canigó a coll d'Ares

Galeries de fotos 2009
- Arribada de la Flama del Canigó a Manlleu
- Arribada de la Flama del Canigó a Vic
- Arribada de la Flama del Canigó a Prats de Lluçanès
- La Flama del Canigó a coll d'Ares
- Rebuda de la Flama a Ripoll
- Fogueres de Ripoll
- Rebuda de la Flama a Molló

Galeries de fotos 2008
- Acte de la Flama del Canigó a coll d'Ares
- Rebuda de la Flama a Sant Joan de les Abadesses

Foguera de Sant Joan a la Plaça Fra Bernadí de Manlleu. Foto: Adrià Costa