La festa major de Vic, més popular que mai

El programa ha estat confeccionat per una comissió de festes formada per entitats, associacions de veïns i particulars. El lema d’enguany és “Aquest any és diferent... És nostra. T’ho perdràs?”

Redacció osona.com
16 de juny del 2011
Xevi Esclusa és l'autor del cartell de la festa major d'enguany.
Xevi Esclusa és l'autor del cartell de la festa major d'enguany. | Adrià Costa
Xevi Esclusa és l'autor del cartell de la festa major d'enguany. Foto: Adrià Costa

La festa major de Vic d’enguany, que se celebrarà de l’1 al 10 de juliol, presenta moltes novetats. Una d’elles, i la més destacable, és el fet que aquesta edició ha estat organitzada i dirigida per una comissió de festes que va néixer dins el Consell de Ciutat. Ha estat la veu i el treball de moltes persones, representants d’entitats de la ciutat, de particulars i d’associacions de veïns que han confeccionat el programa de la festa major 2011 sota el lema “Aquest any és diferent... És nostra. T’ho perdràs?”
Aquest dimarts a la tarda es va presentar el programa a la plaça Catedral de Vic. A l’acte hi van assistir els caps de llúpia de la ciutat que precisament aquest any tenen un protagonisme especial.

La roda de premsa va comptar amb Rossend Brugulat, de la Fundació Embat Cultural; Montse Catllà, directora de l’Escola de Música de Vic; Pep Comeres, en representació de les associacions veïnals de Vic; Eloi Montero, de la festa major jove; Anna Erra i Joan López, regidors de l’Ajuntament de Vic.

Rossendo Brugulat, en representació de tota la comissió organitzadora va explicar que la programació d’aquest any, ha volgut poder satisfer tots els públics, però sobretot s’ha treballat amb l’objectiu de que els ciutadans siguin els vertaders protagonistes de totes les activitats. Concerts, visites guiades a llocs emblemàtics de la ciutat, la jornada popular, correfoc, l’ofici de Sant Miquel, ball de tornaboda, circ, castell de focs, són algunes de les propostes que es podran gaudir durant aquests 10 dies.

Destacar que enguany la crida a les festes pren un impuls diferent i es creen tres colles, cadascuna d’elles representada per un cap de llúpia de la ciutat: el Merma, la Vella i el Nen. Segons Brugulat es vol que la ciutadania es convenci “d’un sentiment de pertinença i orgull de cada colla”.

La ciutat de Vic es divideix en tres grans zones i els caps de llúpia en primer terme iniciaran la cercavila fins arribar al lloc on se celebrarà la crida, a la plaça Catedral. De fet, va ser durant la roda de premsa d’ahir quan es va adjudicar quina zona tindrà assignada cada cap de llúpia. El Merma, simbolitzat amb el color verd, abasta el nord de la ciutat; la Vella, amb el color negre, comprèn la zona de ponent i, finalment el Nen té la zona de llevant.

Per la seva banda, Montse Catllà va explicar que des de l’Escola de Música de Vic estan il•lusionats de participar activament de la festa major d’enguany, ja que serà el dia 5 de juliol (el dia central de la festa major de Vic) quan la banda municipal de l’EMVIC formarà part de la comitiva que baixa el carrer Sant Miquel i a la vegada actuarà després dels balls populars a la plaça Catedral de Vic. Catllà va fer un incís històric, ja que antigament aquesta banda municipal, tot i haver nascut l’any 1844, ja havia format part de la festa major i després de 30 anys de no constar-hi s’ha volgut recuperar participant-hi de nou.

D’altra banda, l’Eloi Montero, en representació de la festa major jove va explicar a grans trets la programació concreta que enguany arriba a la 6a edició. Destacar que aquest any es compta amb cinc entitats noves, fet que mostra la gran acceptació i arrelament de la proposta. El tret de sortida serà la setmana del 27 de juny amb activitats esportives vàries i serà al llarg del cap de setmana que hi haurà les barraques a la zona esportiva de Vic. També es farà el pregó de la festa major, que aquest any va a càrrec de Josep M. Brugera, coordinador del VicJove, i tot seguit es farà el sopar jove.

Finalment, la regidora de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, va destacar i agraïr l’esforç i treball de totes les persones que han format part de la comissió organitzadora i va animar a tota la ciutadania a participar d’aquesta Festa Major de Vic que de ben segur serà tot un èxit.

La imatge del cartell de la festa major de Vic 2011 és obra de Xevi Exclusa i agafa de lema “gust per la Festa Major” (foto, a sobre).

Programa d’actes de la festa major



-------------------
Galeries de fotos:

2010
- Sarau d'estiu
- Castell de focs
- Contracrida
- Ball de Tornaboda
- Concurs de Colles Sardanistes
- Concert de gralla
- La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Els Pets
- Correfoc
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009
- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs

Presentació de la festa major de Vic, a la catedral. Foto: Adrià Costa
Arxivat a