Laura Arau torna a Gaza

L’activista osonenca formarà part de la Segona Flotilla de la Llibertat. A la primera, van morir nou persones. El govern espanyol no dóna suport a l'expedició.

Redacció osona.com
14 de juny del 2011
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul.
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul. | ACN
Manuel Tapial i Laura Arau, a la seva arribada a Istanbul, després de ser alliberats, a la Primera Flotilla de la Llibertat. Foto: ACN

Martí Olivella, portaveu de Catalunya Rumbo a Gaza. ha presentat les tres activistes catalanes que participaran a finals del mes de juny en la Coalició Internacional de la Segona Flotilla de la Libertad. Laura Arau, periodista osonenca; Maria del Mar Fernández, advocada penalista jubilada; i Dolors Fábregas, teleoperadora, formaran part del grup d’entre 50 i 60 persones viatjaran a finals de mes en aquesta expedició cap a Gaza des de l’Estat espanyol.

La selecció dels participants s’ha dut a terme tenint en compte la representativitat territorial, incloent diversos tipus de perfils, des dels que es dediquen a la cooperació internacional als que es mouen per “canviar les injustícies del món”. “Sóc una persona normal, treballo com a teleoperadora i em mouen les injustícies. És un deure moral fer alguna cosa per a la població palestina”, comenta Dolors Fábregas. “A Rumbo a Gaza tenim l’absolut convenciment que els més de 40 homes i dones seleccionats constitueixen un equip d’una vàlua immensa, units per la determinació de trencar i posar fi al bloqueig il•legal que l’Estat d’Israel sotmet fa més de cinc anys al milió i mig de persones que viuen a la Franja de Gaza”, diuen des de l’entitat.

La coalició internacional estarà formada per uns 10 vaixells carregats amb material sanitari, educatiu i de construcció, en els quals s’hi embarcaran aproximadament 1.000 activistes d’arreu del món. Arau confirma que “bastants mitjans de comunicació espanyols ens acompanyaran en el viatge i es pretén mantenir un contacte constant amb les xarxes socials”.

Les tres activistes de Catalunya demanen al Govern català i espanyol que protegeixi als membres de la campanya davant qualsevol agressió, ja que es tracta “d’una acció que és del tot legal i a més és moral”. Maria del Mar, activista que fa anys que lluita per la llibertat del poble palestí, la qual va formar part del primer vaixell que va aconseguir trencar el bloqueig de la Franja de Gaza l’any 2008 i a la que han disparat més d’una vegada a Palestina diu que sent “vergonya” que els ciutadans siguin els que van a fer la feina que “haurien d’estar fent els nostres governs”.

Rumbo a Gaza considera que l’expedició depèn de la pressió social, de la mobilització de la població civil per evitar un atac d’Israel a la Segona Flotilla de la Llibertat. “Aquesta pressió ha de fer-se als nostres governs, per a que aquests pressionin internacionalment a les institucions pertinents i al govern d’Israel”, apunten.

Junt amb aquests activistes als vaixells també hi haurà persones representatives dels àmbits polític, cultural i social, com l’eurodiputat Willy Meyer (la totalitat d’aquestes persones es donarà a conèixer per Rumbo a Gaza en els pròxims dies).

Des del Grup de suport Catalunya Rumbo a Gaza s’ha estat treballant des de fa gairebé un any molt intensament per difondre aquesta iniciativa per tot el país i per captar els recursos humans i materials necessaris per poder aportar a la Flotilla de la Llibertat un vaixell des de l’Estat espanyol, un grup d’activistes i un carregament d’ajuda humanitària. “Avui, podem assegurar que s’han complert aquests tres objectius”, asseguren des de l’entitat.

Laura Arau informa que “el cost total de la missió espanyola és d’aproximadament 1 milió d’euros”, contant les donacions de la societat civil, els diners recollits ens el diferents actes organitzats arreu de l’Estat espanyol, i les donacions de material sanitari, educatiu i de construcció que aporta la campanya Rumbo a Gaza i que s’enviarà a Gaza a bord del vaixell greg-suec-norueg.

La Campanya Rumbo a Gaza sorgeix de la societat civil de l’Estat espanyol amb l’objectiu d’aportar un vaixell, un grup d’activistes i un carregament d’ajuda humanitària a la Segona Flotilla de la Llibertat, a més de sensibilitzar a la opinió pública sobre la dramàtica situació de la Franja de Gaza i, per extensió, del poble palestí. Martí Olivella, declara que “quan l’estat de dret no es respecta només poden passar tres coses: la passivitat de la gent, la lluita armada i l’acció no-violenta. I afegeix: “Mentre els governs, partits polítics i organitzacions internacionals col•loquin a la gent en la passivitat i en la lluita armada no ens en sortirem. L’únic camí davant de la injustícia és a través de l’acció no-violenta, amb iniciatives ciutadanes que protegeixin la dignitat de tothom”.

La Campanya Rumbo a Gaza es defineix com una iniciativa no violenta emparada per les legislacions espanyola i internacional, no adscrita a cap partit polític espanyol, europeu, palestí o internacional i la finalitat última de la qual és coadjuvar a la recerca d’una solució a la submissió del poble palestí que sigui justa i d’acord amb els Drets Humans.


Sense el suport del govern espanyol

El govern espanyol no veu amb bons ulls l’expedició i ha demanat als organitzadors que no la tirin endavant. Segons l’executiu, es posaran en perill vides de moltes persones. Per això, demana que l’ajuda a Palestina es faci per les vies habituals, com ONG.

L’ONU també ha dit que no donava el vist-i-plau a la Flotilla de la Libertad.


Notícies publicades sobre Laura Arau

Anar al web de Rumbo a Gaza

Més informació de Rumbo a Gaza

Arxivat a