Sergi Vilamala estén la mà a CiU

Discurs d’investidura de l’alcalde de Les Masies de Voltregà.

Redacció osona.com
11 de juny del 2011
576_1307795907constituci_ajuntament_Les_Masies_de_Voltreg_2011
576_1307795907constituci_ajuntament_Les_Masies_de_Voltreg_2011 | Marta Moreta
Foto: Marta Moreta


Aquest dissabte dia 11 de juny s’ha constituït oficialment l’Ajuntament de Les Masies de Voltregà.

En la pressa de possessió com a alcalde, Sergi Vilamala ha apel•lat a la col•laboració i treball de tots els grups, sobretot amb respecte a la institució però també a les persones.

“El diàleg a la nostra societat ha de ser la raó de ser en el context econòmic en que ens trobem i que la crítica per la crítica emprada massa sovint només porta a la crispació i a l’enfrontament, i per aquest motiu Sergi Vilamala ha tornat a estendre la ma al grup de l’oposició que de moment han rebutjat”, diu una nota de premsa de l’Ajuntament de Sant Hipòlit (una nota força partidista, molt lluny del discurs neutre que hauria de tenir un comunicat  institucional).

Resultats de les eleccions a Sant Hipòlit de Voltregà




-----------------------
Adjuntem el discurs d’investidura de Sergi Vilamala

“Regidors/es, amics/gues,
El primer cop que vaig prendre possessió com a alcalde feia 8 mesos del naixement d’en Carles. Ell no era conscient del neguit que jo tenia per haver de ser el vostre alcalde, per  la responsabilitat que tenia de fer-ho bé o per ser conseqüent amb els principis morals i ètics que els pares m’havien ensenyat.  Avui sí que és conscient de la responsabilitat que adquireixo, del que representa ser alcalde i per això desitjaria que aquest fos un mandat en què el diàleg demostrés que és necessari en tots els àmbits de la nostra societat, començant pel nostre ajuntament. Crec que ell i els joves vist com funciona la societat s’ho mereixen. Avui, estic  emocionat i content de poder prendre novament possessió com alcalde i enceto aquesta nova etapa amb més il•lusió que el primer dia.

Comencem un nou mandat a l’Ajuntament de les Masies de Voltregà. Un mandat en què la nostra prioritat han de ser les persones i, especialment aquelles que en un context econòmic complex necessiten del suport del seu ajuntament. La formació, l’emprenedoria, els programes per ajudar en els itineraris professionals o  el suport al teixit comercial i empresarial continuaran sent eixos prioritaris del nostre mandat junt amb el reforç a les polítiques de benestar social i educació.

Ara fa 4 anys en la presa de possessió com alcalde deia: “la nostra societat i, també el nostre poble, viuen moments de canvis i transformacions profundes. A més, es produeix en la nostra societat un enorme progrés social i econòmic i, al mateix temps, inquietud per les incerteses que veiem a l’horitzó de la nova societat en què molts ciutadans poden ser expulsats d’aquests progrés”. Paraules que avui dia tenen més vigència que fa 4 anys.

Érem conscients que malgrat el creixement que llavors es produïa havien veïns que patien les conseqüències d’una economia especulativa i vàrem creure necessari reforçar serveis que ajudessin a evitar l’exclusió d’aquests veïns. Com he dit abans continuarem en la línea del reforç i l’atenció als nostres veïns.

Els ciutadans demanen idees, pautes, accions que els permetin afrontar els nous reptes amb seguretat, amb la certesa que tots junts ens ensortirem i que ningú no es quedarà pel camí. Idees i accions que des de l’ajuntament han d’estar incloses en el marc de competències que la Llei de bases del règim local s’ens atorga i que en el nostre cas es concreten en: recollida de residus, neteja viària, xarxa potable aigua, xarxa clavegueram, accés als nuclis de població, llicències activitats, obres, i manteniment de la xarxa de places i carrers. Fora queden competències en seguretat, educació, transport o carreteres, entre altres; sobre les quals l’ajuntament no pot actuar però sí demandar la seva execució i facilitar el seu desenvolupament.

En aquest nou mandat municipal  que ara comença el nostre compromís serà amb les persones perquè són la nostra raó de ser. Un compromís que assumim els 7 regidors/es del nostre grup des d’ara mateix i que s’articula en:

1-    contribuir al desenvolupament social i econòmic amb el suport a la creació  de noves empreses i de la construcció d’habitatges de protecció oficial. I si per facilitar la creació d’ocupació i de noves empreses cal vendre terrenys municipals, ho farem. Amb aquesta acció afavorirem l’ocupació, la generació d’activitats econòmiques i un benefici pel municipi per el major increment de l’IAE que ens permetrà fer noves propostes de futur.

2-    (adquirim també el compromís de) millorar la qualitat de vida amb els nous equipaments que hem estrenat recentment: escola Comtes Lacambra, camp de futbol, portada aigua a Quintanes, entre altres o amb les mesures ambientals establertes de reducció consums energètics o de conservació i custodia del riu,

3-    De continuar millorant la gestió del municipi amb un ajuntament que presta serveis, no solament tràmits administratius, que compleix mesures de seguretat laboral i d’accessibilitat,  més proper a la majoria de nuclis de població i amb el compromís de crear serveis administratius a Vinyoles,

4-    (ens comprometem també a fer) més i millors equipaments;  remodelant per exemple l’antiga escola de Vinyoles com a casal d’avis, espai d’entitats i bucs d’assaig per a joves, o facilitant a la iniciativa privada nous equipaments com  el trasllat de l’escola Sagrats Cors que com ens vàrem comprometre i, en contra del que alguns han dit, ja tenen els permisos urbanístics o fent possible el nou edifici per l’escola el Despujol, equipament que ens ha de fer la Generalitat a qui ja hem entregat els terrenys per la seva ubicació i  a qui reclamarem permanentment la necessitat de la seva construcció

5-    I també hem de ser capaços d’introduir  millores en la mobilitat, l’accessibilitat, l’urbanisme i el manteniment de places i carrers

Es tracta de construir un municipi més equilibrat i cohesionat que tingui en compte també mesures que respectin el medi ambient, mesures que vam iniciar en el mandat municipal que hem tancat  amb la introducció en els equipaments públics d’energies més sostenibles amb calderes de biomassa o amb les mesures introduïdes en la  gestió del subministrament de l’aigua que redueixen les fuites i milloren la seva qualitat o de la conservació de la xarxa de clavegueram, entre altres.

I si volem que el nostre poble sigui més atractiu, tant per als que hi vivim com pels que ens visiten, no podem prescindir d’altres  mesures ambientals i ecològiques com les iniciades en la recuperació de  l’espai naturalístic de les Gambires, la zona de descans de Gallifa o la recuperació dels jardins romàntics i el bosc del Despujol que ens permeten gaudir d’un nou pulmó verd públic.

En els darrers anys hem demostrat que som creïbles i hem complert amb el que ens vàrem comprometre en el programa electoral: l’ Institut, la nova escola  a Vinyoles, escola bressol Can Riva, inici escola Despujol i per tant assegurar que tots els nens i nenes tinguin una plaça escolar al Voltreganès, la portada aigües a Quintanes que assegura la viabilitat en moments de sequera de moltes explotacions ramaderes i de l’escola de Quintanes, millores constants (sovint imperceptibles) en el subministrament i gestió de l’aigua, el camp de futbol del Despujol, l’Ajuntament, millores en la seguretat del pont de la Gleva, passera cases del molí, consultori mèdic a la Gleva, remodelació camp de futbol de Vinyoles, resolució de  problemes històrics de clavegueram al Despujol i la Serreta, urbanització Plaça Verdaguer, carrers Major, Rampins, Matagalls o Sant Josep,  o remodelació dels parcs infantils, entre altres actuacions desenvolupades.

Ara volem continuar sent creïbles i ja hem dit que el moment de les grans inversions ha acabat. Que en farem. Sí, les necessàries. El mandat que iniciem és el mandat de mantenir amb eficiència els serveis i de potenciar-los en  favor dels nostres veïns. I ho farem perquè sabem com fer-ho i com gestionar-ho. Volem continuar sent propers a la gent perquè puguin corregir-nos quan ens equivoquem. Continuarem la bona entesa amb Sant Hipòlit de Voltregà i no perquè l’alcalde sigui el meu germà sinó perquè com vaig dir fa 4 anys i ho continuo mantenint,: “mantindrem l’esperit d’entesa que van iniciar els alcaldes Burgaya, Gallifa i Tió. Els regidors / es de LMV i SHV actuals gestionarem amb racionalitat els serveis que ens són comuns i que es gestionen conjuntament: serveis socials, educatius, mediambientals, esportiu o desenvolupament econòmic, entre altres”.

Un gran projecte avala aquestes paraules, la Comunitat de Municipis del Voltreganès. Ha afavorit i cohesionat de nou els dos municipis, i només estem a l’inici d’un projecte que pot fer moltes coses. Ha d’esdevenir el nexe d’unió dels serveis entre un i altre poble i s’ha d’enfortir per poder portar projectes conjunts de gran abast (alguns ja iniciats com l’ampliació de la Residència i on Les Masies participa econòmicament amb una part a través de la Comunitat). Continuarem treballant per cohesionar i treballar plegats, perquè encara que alguns van ser absolutament crítics amb  aquest projecte, ara sembla que han rectificat i ja afirmen que anar junts és el més benificiós per a tots. Ho celebro. Nosaltres sempre hi hem cregut, no hem canviat de pensament i seguirem apostant per treballar plegats.

Vull donar les gràcies a tots aquells que el 22 de maig de 2011 vau fer que el grup que encapçalo guanyés amb comoditat les eleccions i als companys de la candidatura que vaig encapçalar per les seves aportacions i treball.

La meva proposta de col•laboració al grup de CiU és vigent des de la primera vegada que vaig ser proclamat alcalde ara fa 8 anys. Podem, si voleu, trobar molts punts en comú per seguir avançant en el progrés del nostre municipi. No em trobareu, però, al vostre costat en la crítica per la crítica que heu usat en els darrers anys i heu continuat durant la campanya.

Tenim per davant quatre anys de feina i vull demanar a tots els que formen part de l’Ajuntament, regidors/es, treballadors, dedicació i entusiasme per dur a terme tots els projectes que he assenyalat. Als regidors que pleguen moltes gràcies pel servei als seus veïns, a en Jaume Guix i Antoni Fortes amb qui sempre hem compartit la idea de fer el  millor pel nostre poble i als regidors Fina Sanmartín i Xavier Castells amb qui hem compartit tasques de govern perquè sempre han estat uns bons col.laboradors en la responsabilitat de dirigir les àrees que els van ser assignades. Fina,per mí sempre seràs la regidora que va treballar per fer realitat el llibre de la Història de les Masies de Voltregà i de l’estudi del patrimoni arquitectònic d’aquest bonic Ajuntament que queda com a patrimoni de les generacions futures.

Vull acabar donant les gràcies a la mare, a les meves germanes  que sempre han tingut paraules de suport, a la Marta i en Carles  , als bons amics i amigues,  i al meu germà, el millor confident, amb qui em discuteixo però també amb qui comparteixo les meves debilitats i els meus èxits.

Els que em coneixeu bé sabeu que la mort del meu pare, quan jo era un adolescent, m’han marcat al llarg de tots aquests anys. De la seva absència en tinc sempre un record profund, i de les seves paraules en faig un consell inestimable. Ell em deia en un escrit en un llibre:

 “quan una cosa sigui del teu interès no ho deixis tot a
    l’atzar, llegeix del tema tot el que puguis i sempre en sabràs
    quelcom de nou”.

Això és el que intentat fer aquests anys: aprendre, escoltar i envoltar-me d’un regidors / es que m’han enriquit tant a nivell personal com professional i que m’han fet treballar molt. D’això la Marta i en Carles en poden donar fe.


Moltes gràcies a tothom i us convido a participar d’un refresc en els jardins.

Visca les Masies de Voltregà i Visca Catalunya”